Mehmed herceg

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Mehmed herceg
Hunername 170a Mustafa (cropped).jpg

Életrajzi adatok
Uralkodóház Oszmán-ház
Született 1521
Konstantinápoly
Elhunyt 1543
Saruhan Sanjak
NyughelyeŞehzade-mecset
Édesapja I. Szulejmán oszmán szultán
Édesanyja Hürrem szultána
Testvérei
Házastársa Esmehan Baharnaz szultána
Gyermekei Hümasah szultána

Mehmed herceg (1521–1543) I. Szulejmán oszmán szultán és Hürrem szultána első gyermeke volt.

1521-ben született. Hürrem azt szerette volna, hogy apja után ő kerüljön a trónra nem pedig I. Szulejmán oszmán szultán és Mahidevran szultána legidősebb fia Musztafa herceg. Célja érdekében mindent megtett. A két testvér azonban jóban volt egymással, Mehmed felnézett Musztafára. Mehmed 1543-ban részt vett apjával Székesfehérvár és Esztergom ostromában, ahol a törökök bevették mindkét várost. A herceg Himlő áldozata lett, de egyes történészek szerint a legidősebb herceg Musztafa herceg anyja Mahidevran szultána által mérgezték meg. Apjukat így nem ő, hanem fivére II. Szelim oszmán szultán követte a trónon.

Felesége Esmehan Baharnaz szultána volt, Szulejmán húgának, Şah szultánának a lánya. Egy gyermekük született, Hümaşah szultána.

A Szulejmán (Muhteşem Yüzyıl) című tévésorozatban Gürbey İleri alakítja.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) Şehzade Mehmed című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.