Mayo megye

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Mayo megye elhelyezkedése az Ír-szigeten (világoszölddel)

Mayo megye (írül: Contae Mhaigh Eo, „a nyárfák alföldje”) megye az Ír Köztársaságban, az Ír-sziget nyugati partvidékének középső részén, Connacht tartományban.

A megye területe 5,397 km² (körülbelül akkora, mint a Magyarországon nagyobb közepes méretű megyének számító Jász-Nagykun-Szolnok). Lakossága 123 648 (2006-os adat).

Déli szomszédja Galway megye, keleten Roscommon, északkeleten Sligo.

A megyeszékhely a 15 000 lakosú Castlebar (a 2006-os népszámlálás alapján). A második legjelentősebb város a megyében a mintegy tízezer lakosú Ballina, a harmadik a valamivel több mint ötezer lakosú turistaközpont, Westport.

Mayo megye egyik legfontosabb nevezetessége a Knocki szentély, népszerű katolikus zarándokhely Roscommon megye határának közelében. Mayóban van a Croagh Patrick hegy is – szintén zarándokhely – amelyen a legenda szerint Szent Patrik, Írország védőszentje negyven napig böjtölt.

A megye és Connacht legmagasabb pontja a 814 méter magas Mweelrea hegy. A Mayo északkeleti részében található Moy folyó híres lazachorgászhely. Mayóhoz tartozik Írország legnagyobb szigete, az Achill-sziget.

A megye városai és falvai[szerkesztés]

Ballina város központja

Egyéb nevezetes helyek[szerkesztés]

Sziklák Mayo atlanti-óceáni partján, Ballycastle közelében

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Mayo megye témájú médiaállományokat.