Wicklow megye

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Wicklow megye elhelyezkedése az Ír-szigeten (világoszölddel)

Wicklow megye (írül Contae Chill Mhantáin) megye az Ír Köztársaságban Dublintól délre, az Ír-sziget keleti, ír-tengeri partvidékének közepén. A Nagy Dublin Övezethez szokták sorolni.

Területe 2024 km². Lakossága 114 676 (2006-os adat).

Szomszédai Carlow, Dun Laoghaire-Rathdown, Kildare, Dél-Dublin és Wexford megyék.

A megye székhelye a (2002-ben) 9355 lakosú Wicklow, legnagyobb városa a külvárosokkal együtt 30 951 lakosú (2002) Bray. Fontos váraosai közt van még Greystones és Arklow (mindkettő valamivfel népesebb, mint Wicklow).

Wicklowt szelíd dombjai, tavai, zöld vidékei miatt "Írország kertjének" is szokták nevezni. Egy másik ismert neve "az utolsó megye", mivel a hagyományos ír megyék közül utolsóként hozták létre (1606-ban, korábban Dublin megyéhez tartozó területekből).

Wicklowi hegyek

A megye területe évszázadokig az angol hódítókkal szembeni ellenállás egyik fészke volt. Az 1798-as ír felkelés leverését követően az angolok katonai utat építettek Rathfarnhamtől Aughavannaghig, hogy csapataik könnyebben felvonuljanak a lázadók ellen. a katonák elhelyezésére számos barakkot építettek az út mentén. Egy ilyen barakk maradványai mellett épült fel a Megbékélés Központja a Glencree-völgyben. Az Ír Hadsereg taktikai gyakorlatokra használja a megye lőpályáit, köztük a legnagyobbat a Glen of Imaal völgyben, amelyet az ír függetlenség elnyerése előtt a Brit Hadsereg használt.

A megye nevezetessége a 6. században alapított kolostor, a 33 méter magas körtorony és a Szent Kevin kereszt Glendaloughban.

A wicklow megyei helyi rádiócsatorna az East Coast FM.

A 12. századi katedrális romjai Glendaloughban
A baltinglassi Szent József templom

A megye városai[szerkesztés]

Külső hivatkozás[szerkesztés]