Galway megye

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Galway megye elhelyezkedése az Ír-szigeten (világoszölddel)

Galway megye (írül Contae na Gaillimhe) megye az Ír-sziget középső nyugati részén, az Ír Köztársaságban, Connacht tartományban.

Nevét a megyeszékhely Galway városról kapta.

Területe 6148 km², ezzel az Ír Köztársaság második legnagyobb megyéje Cork után. Lakossága a külön megyei szintű közigazgatási egységet alkotó Galway várossal együtt 231 052, nélküle 159 052.

A megye nyugati részén több olyan terület van, ahol magas az ír nyelvet beszélők aránya.

A megyét a 16. század végén alapították, már az angol megszállás idején. A megyében több korábbi eredetű hagyományos régió található. A fontosabbak: Iar Connacht ("Nyugat-Connacht") a megye és részben Mayo megye területein a Corrib-tótól nyugatra (ezen belül, a nyugati végeken Connemara), illetve északnyugaton "Joyce-ország". Délen fekszik a régi Aidhne királyság (a mai Kilmacduagh püspökségével megegyező területen). Uí Mhaine vagy Tír Maine foglalja el a megye keleti területeinek jó részét (és Roscommon megye déli részét is). Maigh Seola a Corrib-tó keleti oldalát foglalja el.

A megyéhez számos lakott és lakatlan sziget is tartozik, többek között az Oileáin Árann (Aran-szigetek) és az Inis Bó Fine (Inishbofin).

A Corrib-tó az Ír Köztársaság legnagyobb tava. A megye földrajzi jellegzetességei közé tartoznak a Na Beanna Beola (Tizenkét tű), a Na Sléibhte Mhám Toirc (Maumturk) hegységek és a Sliabh Echtghe (Slieve Aughty) alacsony hegyei.

Galway városai és falvai[szerkesztés]

Pihenő ember Galway város kikötőjében

Története[szerkesztés]

Első lakosai mintegy 7000 évvel ezelőtt érkezhettek ide (erről a feltárt konyhai szemétdombok tanuskodnak).

A kora középkorban érkező keresztény térítők számos kolostort építettek a megyében.

Híres galwayiek[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Galway megye témájú médiaállományokat.