Kildare megye

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kildare megye elhelyezkedése az Ír-szigeten (világoszölddel)

Kildare megye (írül Contae Chill Dara) megye az Ír Köztársaságban, Leinster tartományban, a sziget keleti-középső részében, Dublintól délnyugatra. Az ír fővárost övező Nagy-Dublin Térség része.

Szomszédai Carlow, Laois, Meath, Offaly, Dublin és Wicklow megyék.

Területe 1693 km², lakossága 186 075 (2006-os adat).

A megye keleti területeinek lakossága gyorsan növekedett az elmúlt évtizedben, például Sallins Naas negyedében az 1990-es évek közepe óta meghatszorozódott a házak száma.

Fontosabb városai[szerkesztés]

Legrégibb városa Kildare, amelyről a megye a nevét kapta. A megyeszékhely azonban Naas (írül Nás na Rí, "királyok találkozóhelye").

Legnagyobb városa a mintegy 20 000 lakosú, gyorsan fejlődő Newbridge (Droichead Nua) a megye középső részében, a Curragh síkság közelében.

Kildare megye hagyományos oktatási központja Maynooth (Maigh Nuad), amely két egyetemnek ad helyet (a National University of Ireland és a St Patrick's College).

Az ipari központok a megye északi részében fekvő Leixlip (Léim an Bhradáin) nagy Intel és Hewlett-Packard üzemeivel, illetve a Maynooth közelében, a megye északi határán fekvő Kilcock (Cill Choca).

Celbridge (Cill Droichid) Írország legnagyobb egyutcás városa.

Monasterevinben (Mainistir Éimhín) található a 6. században Szent Evin által alapított Moore apátság.

Története[szerkesztés]

Kildare 1297-ben kapott megyei státuszt, jelenlegi határai 1832-ben alakultak ki.

Lovaglás[szerkesztés]

A Curragh síkságon híres lóversenypálya működik. A megye híres az istállóiban nevelt lovakról. Itt rendezik évente a nagy Punchestone lóverseny fesztivált és az Ír Derbyt. Kildare-ben van az ír kormány fenntartotta Ír Nemzeti Lóistálló is.

Közlekedés, infrastruktúra[szerkesztés]

Üzlet[szerkesztés]

Sport[szerkesztés]

Politika[szerkesztés]

Kildare városai és falvai[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]