Maximilian Bircher-Benner

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Maximilian Bircher-Benner
4bircher.JPG
Születési név Maximilian Oskar Bircher-Benner
Született 1867. augusztus 22.
Aarau
Elhunyt 1939. január 24.
Zürich
Állampolgársága svájci
Nemzetisége svájci
Foglalkozása orvos, természetgyógyász
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Maximilian Bircher-Benner témájú médiaállományokat.

Maximilian Oskar Bircher-Benner (Aarau, 1867. augusztus 22.Zürich, 1939. január 24.) orvos, táplálkozási reformer, természetgyógyász. Ő fejlesztette ki a nevéről elnevezett Bircher-müzlit. A teljes értékű táplálkozás egyik úttörőjének tartják. Miközben korának tudománya az életfontosságú anyagokról mit sem tudott és a kalóriatan mellett foglalt állást, vagyis a fehérjéket, zsírokat és szénhidrátokat tartotta a táplálék legfontosabb alkotórészeinek, Bircher-Benner felismerte a denaturálás és az ipari feldolgozás értékcsökkentő hatását és a nyers táplálékok fontosságát.

Tisztelői, betegei közé olyan ismert emberek tartoztak, mint Rainer Maria Rilke, Hermann Hesse, Thomas Mann, Golda Meir, továbbá Mahátma Gandhi, akivel levelezett.

Életútja[szerkesztés]

A Wendepunkt (Fordulópont) című havilap címlapja 1933-ból

1867-ben született Svájcban, jómódú családban. 1891-ben doktorált és kezdett el általános orvosként dolgozni Zürichben. Az 1890-es években nősült: felesége Elizabeth Benner. Egy fiuk és egy lányuk született.

Már orvosként utazott Berlinbe, ahol vízkúrát tanult Sebastian Kneipptől. Heinrich Lahmann klinikáját is felkereste Drezda mellett, akitől dietetikát tanult, majd Bécsben Wilhelm Wintemitz előadásait hallgatta a hidroterápiáról. Ezután 1897-ben egy kis magánklinikát kezdett el működtetni, amelyet Életerőnek (Lebendige Kraft) nevezett el. Klinikája csak hét ágyas volt, de Zürich kedvező helyén ahhoz, hogy az emberek figyelmét felkeltse.

Figyelme a vegetarianizmusról a nyers ételek fogyasztása felé fordult, de a húsevést teljesen csak jóval később, 1927-ben adta fel. 1903-ban kiadta első könyvét, a táplálkozás alapjaival kapcsolatban.[1]

1904-ben szanatóriumot nyitott Zürich mellett, szintén Életerő néven (Sanatorium Lebendige Kraft). Itt is természetes gyógymódokkal gyógyított, a táplálkozással, napfénnyel, légkúrával, hidroterápiával, tornával. Az idő legnagyobb részét szabadtéri mozgással, munkával és sétával töltötték a páciensek.

Terápiájával nagy sikereket ért el a gyógyításban. Gyógymódja a betegek számára a nyers diétából állt, míg az egészségeseknek a teljes értékű táplálkozást javasolta. Nézete szerint a betegségek túlnyomó többsége a természetellenes életmód és a civilizációs táplálkozás következménye.

Szanatóriumába a világ minden részéről érkeztek betegek. Thomas Mann, aki nem igazán rajongott a helyért és egészségi börtönnek nevezte azt, az itt eltöltött idő ihlette A varázshegy című regénye megírására.

1923-ban alapította a Der Wendepunkt - im Leben un im Leiden (Fordulópont - az életben és a szenvedésben) című havilapot.

1939-ben halt meg szívinfarktusban. Halála után a szanatóriumát fia, Ralph (1899-1990) vezette tovább, akitől szintén jelent meg magyarul könyv, Szigorúan bizalmas címmel,[2] amely válogatás a Wendepunkt folyóirat írásaiból. A szanatórium 1994-ig működött.

Művei[szerkesztés]

  • Grundzüge der Ernährungstherapie auf Grund der Energiespannung der Nahrung, Berlin 1903
  • Die Grundlagen unserer Ernährung, Berlin 1921
  • Diätetische Heilbehandlung: Erfahrungen und Perspektiven, Stuttgart 1935
  • Vom Wesen und der Organisation der Nahrungsenergie, Stuttgart 1936
  • Vom Werden des neuen Arztes: Erkenntnisse und Bekenntnisse, Dresden 1938

Magyarul kiadva[szerkesztés]

  • Az egészség könyve (gyümölcsételek és nyers főzelékek : a táplálkozás mint természetes gyógytényező), Belső Egész-ség Kiadó, 2010.
  • Forradalom a táplálkozásban (Az ember új, teljes értékű táplálkozása) - 1935.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Kurze Grundzige der Erndhrungs-Therapie auf Grund der Energie-Spannung der Nahrung
  2. Ralph Bircher: Szigorúan bizalmas (A táplálkozástan titkos dokumentumai), Kétezeregy Kiadó, 2003.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Maximilian Oskar Bircher-Benner című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Forrás[szerkesztés]