Major Miklós (szakíró)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Major Miklós
Született1933. május 19.
Alsószentmihály
Elhunyt2010. május 21. (77 évesen)
Szilágynagyfalu
Foglalkozásaföldrajzi szakíró
Iskolái
SablonWikidataSegítség

Major Miklós (Alsószentmihály, 1933. május 19.Szilágynagyfalu, 2010. május 21.) romániai magyar földrajzi szakíró.

Élete és munkássága[szerkesztés]

Középiskolát Tordán és a kolozsvári 2. számú fiúlíceumban, a volt Unitárius Kollégiumban végzett 1952-ben, a Bolyai Tudományegyetemen földtan-földrajz szakos oklevelet szerzett 1956-ban. Szilágynagyfalu általános iskolájában tanárként dolgozott.

Első írását a Tanügyi Újság közölte 1958-ban. Mint Balogh Ernő, Török Zoltán, Tulogdy János tanítványa, a földrajzi, biológiai, mezőgazdasági ismeretek átadását a tanulók önálló kutatásra ösztönzésével kötötte össze. Megalapította iskolájában az adatgyűjtő földrajzkört 1958-ban, majd meteorológiai szakkört létesített 1976-ban, saját erőből felállított meteorológiai állomással, melynek a helyi mezőgazdaságban értékesíthető megfigyeléseit és a hozzákapcsolt úttörő pedagógiai módszert tanulmányban mutatta be Tudományosság és élményszerűség a gazdasági földrajz tanításában címmel a Tanügyi Újságban (1972/37).

Major Miklós sírja Nagyfaluban

A Falvak Dolgozó Népe számára írt Mezőgazdasági kis meteorológia című 1973-as sorozata kutatásainak gyakorlati jelentőségére hívta fel a figyelmet. Cikkeit közölte románul a Terra, magyarul A Hét, egy tanulmánya a Korunkban (1977/3) A falvak társadalomföldrajzi kutatása címmel egy új falutípust szolgáló szociogeográfiai munkára serkent; saját szilágynagyfalusi és krasznai népismereti anyagával a Művelődés hasábjain, helyi és tájkutató eredményeivel a Népismereti Dolgozatok (1978) és Változó Valóság (1978) című gyűjteményekben is szerepelt.

1990 óta a Berettyó-vidék tájrajzának, népi értékeinek bemutatására a Szilágysági Szó, az Erdélyi Figyelő és Az Ige hasábjain jelentkezett. Egy munkája a népi bortárolásról a Berettyó-Felvidéken díjat nyert a budapesti Néprajzi Múzeum pályázatán (Budapest, 1990). A Skót Földrajzi Társaság meghívására tanulmányokat folytatott Skóciában.

Önálló munkája: Időjárás, éghajlat és a mezőgazdaság (1980).

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]