Mackenna aranya

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mackenna aranya
(Mackenna's Gold)
1969-es amerikai film

Prérikutya és Mackenna (Eduardo Ciannelli és Gregory Peck)
Prérikutya és Mackenna (Eduardo Ciannelli és Gregory Peck)
RendezőJ. Lee Thompson
ProducerCarl Foreman
Dimitri Tiomkin
Műfaj
ForgatókönyvíróCarl Foreman
FőszerepbenGregory Peck
Omar Sharif
Telly Savalas
Camilla Sparv
ZeneQuincy Jones
OperatőrJoseph MacDonald
VágóBill Lenny
JelmeztervezőNorma Koch
DíszlettervezőGeoffrey Drake
Gyártás
GyártóColumbia Pictures Corporation
Highroad Productions
Open Road
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Játékidő128 perc
Költségvetés7 millió dollár
Képarány2,35:1
Forgalmazás
Forgalmazómagyar MOKÉP (mozi)
magyar Warner Home Video (DVD)
Bemutató NSZK 1969. március 18.
 NDK 1970. augusztus 7.
magyar 1972. augusztus 10.
Korhatármagyar 14 év
További információk
SablonWikidataSegítség

A Mackenna aranya (Mackenna's Gold) 1969-ben bemutatott amerikai western J. Lee Thompson rendezésében. A film Henry Wilson Allen 1963-ban megjelent, azonos című bestselleréből készült. (Allen íróként a Will Henry álnevet használta, de a filmvilágban Heck Allen néven ismert.) Bár a filmet a kritika általában kedvezőtlenül fogadta, mégis nagy közönségsikert aratott világszerte, Magyarországot is beleértve.

Cselekmény[szerkesztés]

Colorado, a veszedelmes bandita (Omar Sharif)

A magányos, sziklás prérin idős, elcsigázott indián poroszkál a lován. Hirtelen megáll. Éles fülével erősödő lódobogást hall. Elrejtőzik egy szikla mögé. Nem tévedett, hamarosan feltűnik a láthatáron egy másik lovas is. Amint az idegen gyanútlanul közelebb ér, az indián rálő, de elvéti a lövést. A seriffcsillagot viselő férfi viszonozza a tüzet, és ő célba talál. Az öreg indián súlyosan megsebesül, nem sok ideje van hátra. Elárulja, hogy azért lőtt Mackennára, mert szerinte a seriff is az apacsok titkos aranyát keresi. Mackenna nevet ezen a feltételezésen, hiszen ő a veszedelmes bandita, Colorado nyomait követi. Ezalatt Colorado az embereivel egy békés farmot foglal el. Fegyverrel tartják sakkban az idős házigazdát és annak leányát. Távozáskor túszként magukkal akarják vinni a fiatal nőt. Az idős férfi fegyvert akar fogni, de egy izmos apacs kést dob a hátába. Közben a prérin az öreg indián, Prérikutya az örök vadászmezőkre távozik. Mackenna átkutatja a holmiját. Megtalálja az arany lelőhelyét ábrázoló térképet, melyet a tűzbe dob. Sírt kezd ásni az öregnek, mikor megjelenik Colorado az embereivel. A banditák Prérikutyát követték, hogy megszerezzék tőle a térképet. Colorado dühbe gurul, amikor észreveszi, hogy Mackenna elégette az értékes rajzot. Magával hurcolja a seriffet, és arra akarja kényszeríteni, hogy vezesse el őket a kincshez. Tudja, hogy ha Mackenna látta a térképet, a fejében van mindaz, ami azon volt.

Ben Baker, a váratlan vendégek vezetője (Eli Wallach)

A banditák táborában Mackenna találkozik a szépséges apacs lánnyal, a sebhelyes arcú Hesh-Kével, egykori szerelmével. A nő még mindig szerelmes a seriffbe, ám az tudomást se vesz róla. Mackennát éjszakára összezárják a farmról elhurcolt nővel, aki valójában Fulton békebíró lánya. Másnap reggel nem várt vendégek érkeznek. Ben Baker az embereivel csatlakozni kíván Coloradóékhoz az arany utáni kutatásban. Nem tűnik meglepettnek, hogy a seriffet a banditák között látja. Az ő emberei között is van egy különösen értékes személy: az idős Adams, aki egyszer járt az aranykanyonban, és mindent látott. Azután viszont már semmit se, mert az apacsok megvakították. Másnap hajnalban a csapat ügyes csellel kitör a szűk kanyonból, melynek közelében a banditák nyomait kereső katonák táboroznak. Coloradóék csak rövid ideig örülhetnek saját ravaszságuknak, mert kissé távolabb mégiscsak rajtuk ütnek a katonák, akik válogatás nélkül lövik le a kincsvadászokat. A kavarodást felhasználva Mackenna szökni próbál a békebíró lányával, Ingával. Colorado utánuk ered, és újra foglyul ejti őket. Kevesen maradtak: Mackennáékon kívül Colorado, Hesh-Ke és az izmos apacs, Hachita. A kis csapat folytatja útját az arany lelőhelye felé, bár Mackenna mindent megtesz annak érdekében, hogy lassítsa a haladást. Szeretné Ingát biztonságban tudni, hiszen a féltékeny Hesh-Ke már kísérletet tett a lány megölésére.

Tibbs őrmester és Inga (Telly Savalas és Camilla Sparv)

Azt javasolja Coloradónak, küldjék át Ingát az őket üldöző katonák táborába, hogy a lány a katonákat lassítsa, ne a kincskeresőket. Colorado vonakodva beleegyezik a javaslatba, ám Inga mégsem kerül biztonságba. A katonai előőrs parancsnoka, Tibbs őrmester ugyanis a lány megérkezése után agyonlövi két emberét, és éjszaka Ingával állít be Colorado táborába. Mackenna azt ígéri, hogy a kis csapat másnap meglátja az aranykanyont. Mackenna és Tibbs egyaránt tudják, hogy a kapzsi Colorado senkivel nem akar majd osztozni. A seriff azonban elutasítja Tibbs szövetségét: milyen szövetséges is lehetne az, aki nemrég lőtte agyon a saját embereit? A seriff néhány szót vált Coloradóval, aki elmeséli, mihez akar kezdeni az arannyal: Párizsba szeretne menni, hogy úriemberként éljen tovább. Egy régi francia újságot is megmutat Mackennának. A seriff elképzeli Coloradót párizsi úrként. Másnap hajnalban a kincskeresők lóháton várják a napfelkeltét. Mackennának fogalma sincs arról, hogyan vágja ki magát a szorult helyzetből, hiszen hiába vannak a térképen megjelölt helyen, az aranykanyonnak nyoma sincs. Aztán a felkelő nap sugarai a táj egy bizonyos pontjára esnek, és vakító fény áraszt el mindent. Mire véget ér a szemkápráztató jelenség, a Nap az égbolton ragyog. A csapat a Rengő Szikla mellett várakozik, melynek árnyéka a napfényben egyre nagyobb és nagyobb, végül eléri a sziklafal egyik pontját. A lovasok ott egy szűk hasadékot fedeznek fel. Az aranyláz mámorában valamennyien megindulnak befelé.

Álmuk valósággá válik: a hasadékból kiérve egy csodálatos aranykanyont pillantanak meg. Mohón és boldogan vágtatnak lefelé a keskeny ösvényen. A lovak patáinak dobogásától félelmetes módon visszhangzik a kanyon. Hesh-Ke újra megpróbálja megölni Ingát, ám végül ő zuhan a mélybe. Mikor a többiek leérnek a völgybe, mindenhol aranyat látnak: a talajon, a vízben, a sziklafalon. Tibbs meg is pakolja a nyeregtáskáját aranyrögökkel. Ingát is megszédíti az arany látványa, a józan Mackenna azonban tudja, hogy addig kell menekülniük, amíg a többiek nem figyelnek rájuk. Egyetlen kiút kínálkozik számukra: felmászni a sziklafalon. Útnak indulnak. Közben Hachita megöli Tibbset. Colorado viszont az apaccsal akar végezni, hogy ne kelljen osztoznia senkivel. Fegyvere csütörtököt mond, mivel Hachita még az éjjel kivette belőle a golyókat. Az apacs szerint az arany a népét illeti, és mindenkinek meg kell halnia, aki meg akarja szerezni. Colorado sem kivétel. A bandita látszólag belenyugszik a vereségébe. Hachita megfordul, hogy kivegye a tomahawkját Tibbs holttestéből. Colorado a hátába dobja azt kést, melyet korábban Hesh-Kétől vett el, hogy megóvja Inga életét. A bandita észreveszi, hogy Mackennáék menekülni próbálnak a sziklafalon. Utánuk indul, és hamar utoléri őket, hiszen a kimerült Inga miatt a szökevények lassan haladnak. A bandita összecsap Mackennával. A küzdelem váltakozó sikerrel zajlik. Váratlanul megjelennek az apacsok, és tüzet nyitnak a kincsvadászokra. Az indiánok is megindulnak lovaikkal a völgybe. A lovak patáinak dobogásától egy óriási, ám igen ingatag szikla a magasból óriási robajjal a mélybe zuhan. Hamarosan megmozdul a föld. Az apacsok azonnal visszafelé indulnak. Mackennáék és Colorado is visszamásznak a völgybe, hogy lovaikon jussanak ki a pusztulásra ítélt kanyonból. Az utolsó pillanatban sikerül megmenekülniük. Mackenna és Colorado útjai szétválnak, bár a seriff megfogadja, hogy mindig a bandita nyomában lesz. Inga szétszórja azt a kevés aranyport, ami megtapadt a ruháján. Nem is veszik észre, hogy Mackenna Tibbs lován jutott ki a kanyonból, s a nyeregtáska tele van aranyrögökkel...

Érdekességek[szerkesztés]

  • Az Old Turkey Bazzard című dalt José Feliciano énekli a film elején. A zenei téma a cselekmény során többször visszatér.
  • Mackenna szerepére Clint Eastwoodot szemelték ki, de ő lemondta a szerepet egy másik western, az Akasszátok magasabbra! (1968) kedvéért. Mackennát végül Gregory Peck játszotta el. A színész nem szerette ezt a filmjét, szerinte „csapnivaló” western.
  • J. Lee Thompson lemondta A majmok bolygója (1968) című film rendezését, hogy elkészíthesse a Mackenna aranyát. Később azonban ő rendezte meg A majmok bolygója negyedik és ötödik részét.
  • George Lucas filmfőiskolásként azt a feladatot kapta, hogy örökítse meg a Mackenna aranya forgatását. A buzgó fiatalember néhány ötlettel is előállt a nagyfilmre vonatkozóan, melyeket felhasználtak a forgatás során.
  • A kanyon pusztulása a filmben valódi volt.

Szereposztás[szerkesztés]

Szerep Színész[1] Magyar hangja
(1. szinkron, 1987)[2]
Magyar hangja
(2. szinkron)[3]
Mackenna Gregory Peck Vándorfi László Harmath Imre
Colorado Omar Sharif Koroknay Géza Dányi Krisztián
Tibbs őrmester Telly Savalas Ujlaki Dénes Barabás Kiss Zoltán
Inga Bergmann Camilla Sparv Fazekas Zsuzsa Csampisz Ildikó
Sanchez Keenan Wynn Kun Vilmos ?
Hesh-Ke Julie Newmar
néma szerep
Hachita Ted Cassidy Both András ?
Fuller lapkiadó Lee J. Cobb Csurka László ?
Prédikátor Raymond Massey Benkő Gyula Kertész Péter
Mr Weaver, boltos Burgess Meredith Soós László ?
Idős angol férfi Anthony Quayle Rajhona Ádám Németh Gábor
Vén Adams Edward G. Robinson Szabó Ottó Barbinek Péter
Ben Bakers Eli Wallach Ujréti László Juhász György
Prérikutya Eduardo Ciannelli Gera Zoltán Uri István
Avifa Dick Peabody ? ?
Besh Rudy Diaz Szalai Imre ?
Majom Robert Phillips ? ?
Pima, indián asszony Shelley Morrison ? ?
Fiatal angol férfi J. Robert Porter ? ?
Laguna Pepe Callahan Balázsi Gyula Tokaji Csaba
Hadnagy Duke Hobbie Orosz István ?
Narrátor hangja Victor Jory Fülöp Zsigmond Tarján Péter

Grammy-díj[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Szereposztás az IMDb.com szerint
  2. Mackenna aranya (Mackenna’s Gold, 1969) 1. szinkron, 1987, Magyar Szinkron- és Videovállalat, megrendelő Magyar Televízió Rt., MTV1 az Internetes Szinkron Adatbázisban (magyarul)
  3. Mackenna aranya (Mackenna’s Gold, 1969) ) 2. szinkron, Zone Stúdió Kft., MGM az Internetes Szinkron Adatbázisban (magyarul)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]