MS el-Szalam Boccaccio 98

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
MS el-Szalam Boccaccio 98
Hajótípus komp
Névadó Giovanni Boccaccio
Tulajdonos Pacific Sunlight Marine Incorporated of Panama
Üzemeltető el-Szalam Maritime Transport
Bejegyezve Panama Panamaváros
Illetőségi kikötő Olaszország Nápoly
Útvonal Duba–Szafaga
IMO azonosító 6921282
Pályafutása
Építő Italcantieri
Építés kezdete 1968. augusztus 22.
Vízre bocsátás 1969. július 8.
Szolgálatba állítás 1970. június 30.
Szolgálat vége 2006. február 3.
Honi kikötő Nápoly
Sorsa 2006. február 3-án elsüllyedt a Vörös-tengeren
Általános jellemzők
Hossz 130.99 m
Szélesség 23.6 m
Merülés 5.9 m
Bruttó űrtartalom11.799 t
Hajtómű 2 db 9 hengeres Fiat motor
Üzemanyag dízelolaj
Teljesítmény 16.560 kW
Sebesség 19 kn (35 km/h)

Legénység 105 fő
Férőhelyek száma 1310 utas
320 gépjármű
A Wikimédia Commons tartalmaz MS el-Szalam Boccaccio 98 témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Az MS el-Szalam Boccaccio 98 (arabul: حادث عبارة السلام 98) egy egyiptomi RoRo (roll on-roll off) komp volt, amit az el-Szalam Maritime Transport üzemeltetett. A hajó 2006. február 3-án elsüllyedt a Vörös-tengeren, miközben a szaúd-arábiai Dubából az egyiptomi Szafagába tartó útvonalon közlekedett.[1][2][3]

A baleset idején a hajón mintegy 1400 főnyi utas és személyzet, valamint 220 gépkocsi tartózkodott.[4] Az utasok többsége Szaúd-Arábiában dolgozó egyiptomi volt, de akadtak köztük a mekkai zarándoklatról hazatérő muszlimok is. A hajóról elsüllyedése előtt nem érkezett vészjelzés, és a rossz időjárási körülmények a mentést csak hátráltatták. 388 embert sikerült élve kimenteni. A hivatalos jelentés szerint a katasztrófa oka a hajótestben felgyülemlett tengervíz volt, amit a személyzet azért szivattyúzott be, hogy eloltson egy, a hajótérben kiütött tüzet. Az oltáshoz használt víz azonban a pumpák működésképtelensége miatt a hajóban rekedt, amitől a jármű instabillá vált, majd felborult. Amikor a kapitány engedélyt kért, hogy visszafordulhasson a szaúdi kikötőbe, a tulajdonosok arra utasították, hogy folytassa útját, annak ellenére, hogy tudtak a tűzvészről.[5] A hajó üzemeltetőit 2009-ben letöltendő börtönbüntetésre ítélték.

A hajó története[szerkesztés]

A hajó eredeti állapotában. Itt még csak két utasfedélzete volt, ezt később ötre emelték.

A hajót 1969-70-ben építette az olasz Italcantieri cég, Monfalcone városában, MS Boccaccio néven, az úgynevezett Poeta-hajóosztály részeként, melyet arra terveztek, hogy az Adriai-tenger olasz partvidékén teljesítsenek szolgálatot. A Boccaccio az osztály első tagja volt, később még hét testvérhajója épült. A hajóosztály összes egysége egy-egy itáliai költőről kapta a nevét, ez esetben Giovanni Boccaccioról. Eredeti befogadóképessége 1000 utas és 200 gépjármű volt.

1991-ben, La Speziában a hajó a testvéreivel együtt teljes átalakításon esett át, mely során a felépítményt három plusz fedélzettel toldották meg, az utasok befogadóképességet 1300 főre, a gépkocsikét 320-ra növelték.[6] Ezzel egyidejűleg nagyobb lett a komp merülése, valamint a bruttó űrtartalma is. A Boccacciót 1999-ben megvásárolta a kairói székhelyű el-Szalam Maritime Transport, Egyiptom és a Közel-Kelet legnagyobb privát hajózási társasága, melynek bejegyzett tulajdonosa egy panamai offshore cég, a Pacific Sunlight Marine volt. Ekkor nevezték át el-Szalam Boccaccio 98-ra (arabul: عبارة السلام 98). Innentől panamai zászló alatt hajózott. Panamavárosban regisztrálták, annak ellenére, hogy sosem járt ott.

Elsüllyedése[szerkesztés]

A Boccaccio utolsó ismert pozíciója 100 km-re Duba kikötőjétől volt, amikor 2006. február 3-án, kelet-európai idő szerint 22 órakor megszakadt vele a rádiókapcsolat. A túlélők elmondása szerint a hajó gépházában ütött ki a tűz, nagyjából 90 perccel az indulás után, melyet sűrű füst kísért az egész fedélzeten.[7] A tűz legalább három órán át égett.[8] A Boccaccio nem sokkal később megdőlt, majd néhány óra elteltével ez fokozódni kezdett. Az egyiptomi belügyminisztérium egyik szóvivőjének a BBC rádiónak adott nyilatkozata szerint a tüzet először sikerült eloltani, de nem sokkal később ismét fellángolt, ezután a hajó mintegy 10 perc alatt felborult, majd elmerült, mintegy 90 kilométerre Gurdaka partjaitól.[7] A személyzet életben maradt tagjai később elmondták, hogy a katasztrófát lényegében a szakszerűtlenül végzett tűzoltás okozta, mivel az ehhez használt, a hajóba engedett tengervíz a hajótestben rekedt, mert a vízelvezető szivattyúk nem működtek.[9] A baleset idején a térségben már napok óta erős vihar tombolt. Ezek a körülmények hozzájárulhattak a katasztrófához, és megnehezítették a mentési erőfeszítéseket. A tengervíz hőmérséklete kb. 19 °C lehetett.[10] A hajó kapitánya a tűz kitörésekor engedélyt kért az üzemeltetőktől, hogy visszafordulhasson Dubába, ám azok ezt megtagadták tőle. Az égő, süllyedő komp elhagyására az utasokat egyszer sem szólították fel.[5] Hoszni Mubárak elnök elmondása szerint a mentőcsónakok száma sem felelt meg az előírtaknak.[8]

Az el-Szalam Boccaccio 98 egy roll on-roll off komphajó volt. Ez a kialakítás lehetővé teszi, hogy a járművek a komp egyik végén felhajtsanak, a másikon pedig lehajtsanak, ami azt jelenti, hogy sem a hajónak, sem a fedélzeten lévő járműveknek nem kell emiatt megfordulnia. Ez azt is jelenti, hogy a hajótér egy hosszú, egyterű kamra, amely végigvezet az egész járművön. Ahhoz, hogy a gépkocsik be- és kihajtása zökkenőmentesen működjön, a rámpáknak a vízszint közelében kell lenniük. Ha ezek zárószerkezete nem működik megfelelően, vagy a hajó megdől, és a rámpa tengerszint alá kerül, a víz beszivároghat. Hasonló okokból szenvedett balesetet a Herald of Free Enterprise 1987-ben, az Estonia 1994-ben, és a Szevol 2014-ben.

Az 1980-as években a hajón több átalakítást is végeztek, többek között két utasfedélzettel bővítették, és kiszélesítették a teherfedélzeteket is. Ez destabilizálhatta a hajót, mivel a merülése csak 5,9 m volt. Az erős széllel kombinálva a túlméretezett hajó - ha a bekerült víz egyensúlyából kibillentette - könnyen felborulhatott.

A hajó roncsa, benne az áldozatok nagy részével nagyjából 800 méter mélyen nyugszik. A jármű adatrögzítőjét megtalálták, és felszínre hozták.[11][12][13]

A mentés[szerkesztés]

Az el-Szalam Boccaccio 98 személyzete nem adott le vészjelzést a baleset előtt, így a hajó egyszerűen eltűnt a radarról. Automata vészjelzőjének riasztását a Brit Királyi Légierő érzékelte Skóciában, és Franciaországon keresztül továbbították az egyiptomi hatóságoknak. A mentésre érkező parti őrség hajói már csak holttesteket és túlélőkkel teli mentőcsónakokat találtak. A hajó ekkor már legalább hat órája elsüllyedt.[14] Ugyanezt a jelzést egy másik egyiptomi hajó is fogta, de a rossz idő miatt figyelmen kívül hagyta.[15] A Reuters hírügynökség arról számolt be, hogy több tucatnyi holttest lebegett a Vörös-tengeren. A Guardian szerint ez a szám több száz volt.[2] A területet a baleset után helikopterekkel, valamint olasz és brit hadihajókkal kutatták át, így összesen 388 túlélőt sikerült kimenteni. Izrael felajánlotta a segítséget Egyiptomnak a keresésben és a mentésben, de elutasították azt. Az Egyesült Államok Légiereje egy P–3 Orion repülőgéppel vette ki a részét az akcióból. Több túlélő arról számolt be, hogy látta a hajó kapitányát, amint elsőként hagyja el a hajót az egyik mentőcsónakban. Ennek ellentmond, hogy a kapitányt máig eltűntként tartják számon.[8] A balesetben valamivel több, mint 1000 ember életét veszítette.

A vizsgálat[szerkesztés]

Napokkal a katasztrófa után az üzemeltető cég szafagai központjánál kisebb zavargások voltak, a tömeg betört az épületbe, és jelentős károkat okoztak, több berendezési tárgyat felgyújtottak, megrongáltak.[16]

2008 júliusában a komp tulajdonosát, Mamduh Iszmail üzletembert egy egyiptomi bíróság felmentette a katasztrófával kapcsolatos vádak alól. Egy korábbi parlamenti vizsgálat Iszmail cégét tette felelőssé a katasztrófáért, mondván, hogy a hajót annak ellenére engedték közlekedni, hogy közben tudták, súlyos műszaki hiányosságok állnak rajta fenn. Az előkerült adatrögzítő hanganyagai bizonyították, hogy a személyzet, és a tulajdonosok a felelősek a süllyedésért, amikor a vészhelyzet ellenére nem engedték kikötni a kompot. A tulajdonos, Mamduh Iszmail a baleset idején parlamenti képviselő volt Egyiptomban, így sokan arra gyanakodtak, hogy politikai kapcsolatai révén maradt el a felelősségre vonás.

2009. március 11-én az előző ítéletet érvénytelenítve Mamduh Iszmailt hét év letöltendő börtönbüntetésre ítélték, valamint két másik igazgatósági tag három-három év börtönt kapott.

14 évvel a baleset után, 2020 májusában az Európai Unió Bírósága azt a döntést hozta, hogy a túlélők, és az áldozatok családjai kártérítési pert indíthatnak a hajót minősítő olasz hatóságok ellen.[17]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Fattah, Hassan M.. „Egyptian Ferry Carrying 1,400 Sinks in Red Sea”, The New York Times, 2006. február 3. (Hozzáférés ideje: 2022. január 5.) (amerikai angol nyelvű) 
 2. a b 1,000 feared dead as ferry sinks in Red Sea (angol nyelven). the Guardian, 2006. február 4. (Hozzáférés: 2022. január 5.)
 3. Száz túlélőt találtak a hajóbaleset után (magyar nyelven). index.hu, 2006. február 3. (Hozzáférés: 2022. január 5.)
 4. AP Wire | 02/03/2006 | Most of 1,400 on doomed ferry feared lost. web.archive.org, 2006. február 20. [2006. február 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. január 5.)
 5. a b Al-Salam Boccaccio 98: Bad weather, poor emergency procedures and over 1,000 people dead in Red Sea. (Hozzáférés: 2022. január 5.)
 6. Wayback Machine. web.archive.org. [2013. augusztus 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. január 5.)
 7. a b Ferry survivors describe ordeal”, 2006. február 4. (Hozzáférés ideje: 2022. január 5.) (brit angol nyelvű) 
 8. a b c Why did the Egyptian ferry sink?”, Christian Science Monitor, 2006. február 6. (Hozzáférés ideje: 2022. január 5.) 
 9. Williams, Daniel. „Survivors Say Egyptian Ferry Was on Fire Before Sinking”, 2006. február 5. (Hozzáférés ideje: 2022. január 5.) (amerikai angol nyelvű) 
 10. Index/MTI: Tűz volt az elsüllyedt zarándokhajón (magyar nyelven). index.hu, 2006. február 4. (Hozzáférés: 2022. január 5.)
 11. Megtalálták a két hete elsüllyedt egyiptomi hajó roncsait (magyar nyelven). index.hu, 2006. február 17. (Hozzáférés: 2022. január 5.)
 12. StackPath. dailynewsegypt.com. (Hozzáférés: 2022. január 5.)
 13. Emberi tényező okozta az egyiptomi kompbalesetet (magyar nyelven). https://www.origo.hu/. (Hozzáférés: 2022. január 5.)
 14. Sunk Ferry Wasn't Reported For 6 Hours (amerikai angol nyelven). www.cbsnews.com. (Hozzáférés: 2022. január 5.)
 15. Nem segített a süllyedő hajónak (magyar nyelven). index.hu, 2006. február 7. (Hozzáférés: 2022. január 5.)
 16. Index/MTI: Megrohamozták az elsüllyedt komp tulajdonosának irodáit (magyar nyelven). index.hu, 2006. február 6. (Hozzáférés: 2022. január 5.)
 17. Welle (www.dw.com), Deutsche: EU court: Red Sea ferry disaster victims can sue in Italy | DW | 07.05.2020 (brit angol nyelven). DW.COM. (Hozzáférés: 2022. január 5.)

További információk[szerkesztés]

 • A hivatalos jelentésː[1]
 1. PRELIMINARY INVESTIGATION REPORT ON THE SINKING OF M/V AL SALAM BOCCACCIO 98. (Hozzáférés: 2022. január 5.)