Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete
Alapítva1990
Típusszakszervezet
JogelődMMTSZSZ
Székhely1087 Budapest, Kerepesi út 3.
ElnökBuzásné Putz Erzsébet
Működési régió Magyarország

A Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete weboldala

A Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete (MTSZSZ) egy magyarországi szakszervezet, amely 1990-ben alakult újjá az 1945–49 között működő Magyar Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete (MMTSZSZ) szellemi jogutódjaként. A szervezet független, kizárólag tagdíjbevételekből tartja fenn működését. Az MTSZSZ tagja a Nemzetgazdasági Minisztérium „Együttműködés a munkahelyek biztonságáért” elnevezésű partnerségi programjának.[1][2]

Taglétszáma meghaladja a 12 000 főt,[3] tagjai főként a versenyszférában, és a közszolgáltatásban dolgoznak.

Története[szerkesztés]

Jogelődjének alapítási dátuma 1945. február 24.

Tevékenysége[szerkesztés]

Az MTSZSZ tárgyal a vállalatok vezetésével a bérekről, a béren kívüli juttatásokról és a munkakörülmények javításáról, a Munka Törvénykönyvéről, jogszabályi változásokról, munkavédelmi kérdésekről, minimálbérekről, azaz érdekvédelmi feladatokat lát el foglalkoztatási kérdésekben. Ezen kívül kollektív szerződéseket, megállapodásokat köt a munkavállalók javára. A szervezet a tagjai számára ingyenes jogsegély-szolgálatot működtet, érdekvédelmi feladatokat lát el, képzéseket, temetési és születési segélyeket, szolgáltatási kedvezményeket biztosít.

Az évente négy alkalommal kiadja a Gúla Magazin szakmai lapot, melyhez a tagok ingyen hozzáférhetnek.

Tagjai többek között mérnökök, technikusok, közgazdászok, jogászok, orvosok, vasutasok, pedagógusok, sori dolgozók, szakmunkások, nyugdíjasok, egyetemen és főiskolákon tanuló hallgatók.

A szervezet kapcsolatban áll például a MÁV-csoport vállalataival, a Mercedes-Benzzel,[4] a Rail Cargo Hungáriával, az Ericssonnal,[5] a Budapesti Közlekedési Központtal, Budapesti Közlekedési Vállalattal stb.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. MTSZSZ: Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete (magyar nyelven). www.mtszsz.hu. (Hozzáférés: 2018. január 3.)
  2. Az „Együttműködés a munkahelyek biztonságáért” programhoz csatlakozott szervezetek (PDF). www.ommf.gov.hu. (Hozzáférés: 2018. január 4.) További információk a Nemzetgazdasági Minisztérium kapcsolódó honlapján.
  3. Miért éppen az MTSZSZ?. Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete | mtszsz.hu. (Hozzáférés: 2018. január 3.)
  4. Szakszervezetek.hu: A Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete bérmegállapodást kötött a Mercedes gyárral. Szakszervezetek.hu , 2016. november 9. (Hozzáférés: 2018. január 4.)
  5. Kollektív szerződést írt alá az Ericsson Magyarország és a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete | Országos Humánmenedzsment Egyesület (magyar nyelven). www.ohe.hu. [2018. január 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. január 4.)

További információk[szerkesztés]

Cikkek az MTSZSZ-ről[szerkesztés]

Könyv[szerkesztés]

  • szerk.: Buzásné Putz Erzsébet: Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete – 25 év 1990-2015. 0619000812607 (2015)