Rail Cargo Hungaria

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Rail Cargo Hungaria
RCHungaria+RCG rgb266 0 42gr.jpg
Típus vasúttársaság
Alapítva 2006. január 1.
Székhely Budapest
Vezetők Dr. Kovács Imre, Nathan Zielke
Iparág vasúti árufuvarozás
Forma Zrt.
Anyavállalata Osztrák Szövetségi Vasutak (ÖBB)
Nyelvek magyar

A Rail Cargo Hungaria weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Rail Cargo Hungaria témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Rail Cargo Hungaria Zrt. a Rail Cargo Group tagjaként Európa egyik vezető vasúti árufuvarozó társaságának része. A vállalat 2006-tól MÁV Cargo Árufuvarozási Zrt.-ként kezdte meg önálló működését, miután kivált a Magyar Államvasutak Zrt. szervezetéből. 2008-ban vásárolta meg a Rail Cargo Austria AG. 2010-ben nevet változtatott, az új neve Rail Cargo Hungaria Zrt. lett.

Története[szerkesztés]

Európa többi országához hasonlóan Magyarországon is megtörtént az állami vasúttársaság feldarabolása. A MÁV-ból kiszervezték a személyszállítást és a teherszállítást. Ezzel az volt a cél, hogy a társaság működése átláthatóbbá váljon, és megszüntessék a keresztfinanszírozást.A MÁV Cargo 2006. január 1-jén vált önálló társasággá. Első vezérigazgatója Kozák Tamás, az Igazgatóság elnöke Dióssy Gábor. Az akkori vezérigazgató-helyettes, Dr. Kovács Imre 2008 februárjától a vállalat vezérigazgatója.

A Cargo ekkor száz százalékosan a MÁV tulajdonában volt (MÁV Zrt. 99%, MÁV Vagyonkezelő Zrt 1%), amely körülbelül harmincmilliárd forint induló tőkével és apporttal, több mint 13000 vasúti kocsival és közel 3100 fős induló létszámmal jött létre. A MÁV Cargo az anyavállalatnak nem jogutódja, így minden szükséges működési engedélyt be kellett szereznie. Az előkészítő munkák 2005. májusában kezdődtek meg.[1]

A MÁV Zrt. és a MÁV Vagyonkezelő Zrt. 2007. május 29-én nyilvános, kétfordulós pályázatot hirdetett a tulajdonában lévő MÁV Cargo Zrt. 100%-os részvénycsomagjának értékesítésére. A pályázatot 16 pályázó váltotta ki, az első fordulóban 12-en tettek ajánlatot.

A második fordulóba jutott 7 pályázó átvilágíthatta a MÁV Cargo Zrt. működését, találkozhattak a Társaság menedzsmentjével, és helyszíni látogatásokon vehettek részt. A pályázóknak kötelező érvényű ajánlatukat 2007. október 19-én kellett megtenniük.

A megadott határidőig az alábbi négy pályázó adott be ajánlatot:

 • Cargo Central Europe Konzorcium,
 • New World Resources Transportation B.V.,
 • Rail Cargo Austria és a GYSEV Zrt. konzorciuma,
 • Spedtrans és a Slavia Capital konzorciuma.

A privatizációs tendernek az értékelését 2007. november 27-én hozták nyilvánosságra. A privatizációs tender első helyezettje a Rail Cargo Austria AG és a GYSEV Zrt. konzorciuma lett 102,5 milliárd forintos ajánlatával.

A konzorcium 96,67 ponttal végzett az élen. A második helyezett Spedtrans és a Slavia Capital konzorciuma 86 milliárd forintot ajánlott a részvényekért, az értékelésben 80,07 pontot ért el. Cargo Central Europe konzorcium 57,138 milliárd forintos ajánlatot tett és 53,75 pontot ért el.[2]

A MÁV Zrt. az első helyezettel az eredmény kihirdetését követően megkezdte a szerződéses tárgyalások előkészítését. A szerződés megkötésére 2008. január 2-án került sor.[3] A konzorcium a vételáron felül öt év alatt 43,5 milliárd forint fejlesztésre vállalt kötelezettséget.[4] Időközben a GYSEV-nek ki kellett lépnie a konzorciumból, mivel a Cargo állami tulajdon, és a GYSEV egy része szintén állami tulajdon. A teljes vételár kifizetése 2008. december 2-án történt meg.

2010 első negyedévében a cég neve megváltozott Rail Cargo Hungaria névre.[5]

Saját mozdonypark[szerkesztés]

A Rail Cargo Hungaria Zrt. 1116-045-4 pályaszámú mozdonya

 

A Rail Cargo Hungaria ÖBB 1116 011-6 pályaszámú mozdonya

 

2009-ben a vállalat megkezdte működési folyamatainak racionalizálását, vagonparkjának korszerűsítését, saját vontatási kapacitásának kialakítását és hosszú távú versenyképességének biztosítását. Az átjárhatóság érdekében kétáramnemű villamosmozdonyokat bérel az ÖBB-től, így már 20 darab ÖBB 1116 sorozatú mozdonnyal végez vontatást. A mozdonyok képességét kihasználva közvetlen vonatokat is közlekedtet Bécs központi rendezőpályaudvar (Wien Zvbf) és a magyarországi teherpályaudvarok között.[6][7] 2009 decemberében átvették a Kiskundorozsma-Wels, 2011 novemberében pedig a BILK-Wels között közlekedő RoLa-vonatok továbbítását, a RoLa forgalom azonban 2013-ban Magyarországon megszűnt. 

Teljesítménye[szerkesztés]

A Rail Cargo Hungaria évente több mint százezer vonatot és közel 35 millió tonna árut közlekedtet (2012), a fuvarfeladatok meghatározó részét pedig 20 mozdonyból álló saját flottájával teljesíti. Országos lefedettséggel rendelkezik: Budapestről irányított tevékenységét lokális szinten a nyugati, a keleti és a záhonyi területi üzemeltetési központtal szoros együttműködésben látja el. 

A három legjelentősebb tranzitútvonalon, SopronKelebia, ZáhonyHidasnémeti és Hegyeshalom-Kürtös között bonyolódik a teljesítés jelentős százaléka.[forrás?] A társaság 2012-ben nagyságrendileg hetvenmilliárd forintos árbevételt ért el, piaci részesedését (75-80%) stabilan őrzi.

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikk[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. www.mavcargo.hu. [2007. május 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. június 25.)
 2. www.mavcargo.hu[halott link]
 3. www.mav.hu. [2008. június 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. június 25.)
 4. www.mavcargo.hu[halott link]
 5. Elbúcsúzhat nevétől a MÁV Cargo. [2012. május 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. november 5.)
 6. Taurusokkal vontat a MÁV Cargo[halott link]
 7. Taurus mozdonyok a MÁV Cargónál. [2009. június 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. július 16.)