Máthé József (újságíró)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Máthé József "Fiery" író, újságíró, forgatókönyvíró.

Munkássága[szerkesztés]

2010 és 2018 között dolgozott a Passzio.hu című rockzenei újságnál mint szerkesztő, újságíró, rovatvezető.

2023-ig több mint 1700 cikke, interjúja jelent meg. Számos sorozatot írt - Utazás a Magyarrock földjén, Hangulatfokozó, Ismeretlen legendák, Pulzus, Ifipark, interjúk. Legnépszerűbb sorozata a 15 éve futó Cikipédia.[1]

Legolvasottabb művei: - Piramis, a Beatrice, Dinamit, Bornai, valamint a fesztiválok története. Írásait forrásként több média is felhasználta, számos esetben a teljes cikket, interjút megjelentette, mint például az Állambiztonsági  Szolgálatok Történeti Levéltára, a Magyar Nemzet, az RTL Klub vagy a Metal Hammer, vidéki és internetes újságok.

2014-től 2016-ig szerkesztője, műsorvezetője a Magyarországon rövid életutat járt brit tulajdonban lévő Vintage TV-nek. Ez idő alatt 23 interjúműsort készített. Vendégek voltak többek között: Vikidál Gyula, Schuster Lóránt, Takáts Tamás, Sipos Péter, Szolnoki Péter, Zalatnay Sarolta, Csepregi Éva, Keresztes Ildikó, Demeter György és még sokan mások. A csatorna kérésére csapatával készített egy négyrészes dokumentumfilmet a Petőfi Csarnok utolsó két napjáról, valamint egy Karthago akusztikus koncertet a Magyarrock Hírességek Csarnokában.

Dalszövegíróként 1982 óta tevékenykedik. Kezdetben saját együtteseinek írt dalszöveget, majd egy művészeti társulás, a GLM produkció tagjaként jelent meg első lemeze. T. Lukács Ágnes festményeire, grafikarcaira készült verseit Géczi Erika formálta dallá. Kedvenc fővárosi futballklubja felkérésére elkészült Kalapács József hangjával a Kispest-induló. Ezután következett egy fiatal metálzenekar, az Invader, majd Tóth Reni lemeze. A COVID előtti években a GT Projekt és a Pannonikum együttesek lemezeire írt több dalszöveget is.

2014 óta a budapesti Rockmúzeum[2] alapító tagja.

Könyvei[szerkesztés]

  • 2016-ban elkészült első könyve, az Utazás a Magyar Rock történelemkönyvében Papp Gyulával,[3] mely Papp Gyula életrajzi kötete, közel 3 év közös munkájának gyümölcse. A könyv elkíséri az olvasót a billentyűvirtuóz születésétől napjainkig, nagyon sok izgalmas és mulatságos történet közepette, miközben megismerheti az élvonalbeli zenészvilág eddig titkos életét.
  • Következő könyve, A Jankai[4] 2017-ben jelent meg. Jankai Béla életrajzi könyve szintén nagyon aprólékos munkával készült. Érdekessége, hogy ő nem csak a zenészvilág érdekességeiről mesél, hanem a médiában szerzett tapasztalatairól, repülőútjairól, valamint Amerika számunkra érdekes világáról is.
  • 2019. tavaszán A vén csavargó[5] címmel Mr. Basaryról készült könyve került az üzletekbe. A hazai rockzene történetei a '70-es évektől napjainkig.
  • Kiadásra vár egy III/III időszakról szóló, Vikidál Gyulával közösen készített könyv a Karthago együttesről, Szűcs Janóról, a Budai Ifjúsági Park majdnem teljes történetéről,
  • de várat magára egy 2010-ben elkészült posztapokaliptikus sci-fi is, melynek címe: A por.

Blog[szerkesztés]

  • 2019 augusztusában indította blogját önálló rockmagazinként, ami a Színfalak-mögött (backstage)[6] címet viseli. 2020 végétől a témát más művészeti irányok felé is kibővítette.

Napjainkban[szerkesztés]

2020 októbere óta filmes cégnél tevékenykedik. Főleg dialóg szerkesztésekben, valamint az utómunka készítésben vett részt. Az első film címe: Ítélet és kegyelem, majd Győrben forgatták a Kék, kék, kék[7] című tévéjátékot. A következő film a 2021 elején megjelent Szájhős.TV volt. Itt is szaktanácsadás és az utómunka támogatása (utómunka supervisor) volt a fő feladata Forgács Péter mellett.

2021-ben az 1966-os első Táncdalfesztiválról készült dokumentumfilmet összeállította és szerkesztette. A műsorban 12 híresség emlékezik a beat korszak megszületéséről és a fesztivál körülményeiről, Kóbor János, Bródy János, Hajnal Gábor, Zalatnay Sarolta, Korda György, Dobos Attila, Frenreisz Károly, Toldy Mária, Molnár Piroska, Hauer Rezső, Juhász Előd, Szinetár Miklós...

2021-ben szerkesztette és összeállította a Szájhős.TV című tévéjáték werkfilmjét.[8]

2022-ben szerkesztette a dialógját az Eger ostroma,[9] valamint az Egy pesti srác fia[10] című dokumentumfilmeknek, a 2023 tavaszán bemutatott Hadik[11] című mozifilmnek és a Hadikok[12] című dokumentumfilmnek. Ugyanebben az évben szakértőként, dramaturgként segített a 2024-re tervezett Más ez a szerelem című tévésorozat forgatókönyvének megírásában. A film forgatása 2024-ben várható, de már más címmel. Jelenleg egy Bartók Béla (zeneszerző)-ról szóló film script doctoraként tevékenykedik.

Megírta a Pusztavacsi történet forgatókönyvét, melynek várható megjelenése 2025. A film elkészítése előtt a témából dokumentumfilm is készül Pusztavacs '84 című forgatókönyve alapján.

Jegyzetek[szerkesztés]