Lorenzo Sanz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Lorenzo Sanz
Született 1943. augusztus 9. (75 éves)[1]
Madrid
Állampolgársága spanyol
Foglalkozása

Lorenzo Sanz, teljes nevén Lorenzo Sanz Mancebo (Madrid, 1943. április 19. –) spanyol üzletember, 1995 és 2000 között a Real Madrid elnöke, korábban a Málaga tulajdonosa. Utóbbinál fia, Fernando mindkét csapatnál játszott, illetve utóbbinak elnöke is volt.

A Real Madridnál[szerkesztés]

Elnöksége előtt Ramón Mendoza alelnöke volt, majd 1995-ben választották meg, miután Mendoza lemondott a klub anyagi problémái miatt. Elnöksége alatt próbált a saját pénzén sztárjátékosokat a csapathoz csábítani, ezek közül Davor Šukert és a csapat későbbi sportigazgatóját, Predrag Mijatovićot sikerült is.

Az ő elnöksége alatt sikerült 1966 után ismét BEK-, illetve már BL-győzelmet elérni. Ez azonban nem volt elég az anyagi gondok megszüntetésére, és a legközelebbi választáskor alulmaradt Florentino Pérezzel szemben.

Kapcsolata olasz csapatokkal[szerkesztés]

2006-ban sokáig úgy nézett ki, hogy miután a Parmalat csődbe ment, az AC Parma tulajdonosa lesz. Ez az üzlet végül mégsem jött létre.

2008 májusában bejelentették, hogy a Bari tulajdonosa lesz.[2] Az addigi tulajdonosok tíz napot adtak neki az üzlet befejezésére, amelynek összege valószínűleg 10-15 millió euró körült volt.[3]

2008 szeptemberében rövid időre börtönbe zárták, miután egy bankban hamis csekkel próbált fizetni. Ugyanerre a sorsa jutott 2009. november 11-én, amikor egy műtárgyat akart kicsempészni Spanyolországból.

Érdekességek[szerkesztés]

A Real Madrid korábbi játékosa, Míchel Salgado apósa.[4]

Források[szerkesztés]

  1. http://www.realmadrid.com/en/about-real-madrid/history/presidents/lorenzo-sanz
  2. TUTTO MERCATO WEB - Bari, Sanz interessato all'acquisto
  3. TUTTO MERCATO WEB - Bari, ultimatum a Sanz
  4. Míchel Salgado and Malula Sanz esperan su tercer hijo (spanyolul)
Előző
Ramón Mendoza
A Real Madrid elnöke
1995–2000
Következő
Florentino Pérez