Libatopformák

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Libatopformák
Vörös libatop (Chenopodium rubrum)
Vörös libatop (Chenopodium rubrum)
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Csoport: Valódi kétszikűek (eudicots)
Csoport: Core eudicots
Rend: Szegfűvirágúak (Caryophyllales)
Család: Disznóparéjfélék (Amaranthaceae)
Alcsalád: Chenopodioideae
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Libatopformák témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Libatopformák témájú kategóriát.

A libatopformák (Chenopodioideae) a szegfűvirágúak (Caryophyllales) rendjébe tartozó disznóparéjfélék (Amaranthaceae) családjának egy alcsaládja.

Az alcsalád kozmopolita elterjedtségű, kb. 1400 faj tartozik ide. Az Észak-Afrikától Közép-Ázsiáig terjedő sivatagos területek növényzetének jelentős részét adja.

Lágy szárú növények és cserjék, néha pozsgás növények tartoznak közéjük. A fajokra jellemző a párta nélküli virágból fejlődő kaszat- vagy makkocskatermés. Sok faj sót halmoz fel szöveteiben, néhányuk levele sós folyadékot választ ki. CAM- vagy C4-típusú a fotoszintézisük.

A Chenopodioideae alcsalád élelmiszernövényei között a spenót, a kinoa, a parajlibatop, a laboda, továbbá a Beta vulgaris termesztett változatai közül a cukorrépa, takarmányrépa, cékla és a mángold is megtalálható.

Rendszerezés[szerkesztés]

Sok hagyományos rendszertan ismeri a libatopfélék (Chenopodiaceae) családját (például a Cronquist-, Borhidi- és Hortobágyi-rendszer), az 1998-as APG és a 2003-as APG II-rendszer az ide tartozó növényeket molekuláris genetikai bizonyítékok alapján a disznóparéjfélék (Amaranthaceae) családjába sorolta át. Egyes új osztályozások a régi libatopfélék nagy részét a Chenopodioideae alcsaládjának tekintik, néhány nemzetség kivételével, melyeket a Salicornioideae és Salsoloideae alcsaládok részeként írnak le. Az alcsaládok leírása jelenleg még bizonytalan, jelentős változások állhatnak be az ide sorolt nemzetségekben.[1]

Nemzetségek[szerkesztés]

Az alcsalád jelenleg a következő nemzetségekből áll:[1][2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b APG weboldal:Amaranthaceae
  2. RBG Kew Vascular Plant Families and Genera: Chenopodiaceae Archiválva 2007. szeptember 29-i dátummal a Wayback Machine-ben

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Chenopodioideae című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]