Lengyel Róbert

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Lengyel Róbert
Született1968. április 17. (56 éves)
Siófok
Állampolgárságamagyar[1]
Foglalkozásapolitikus, rendőrtiszt
Tisztségerendőrkapitány (2006–2012, Siófok)
elnökségi tag (2018. november – 2022. április, Mindenki Magyarországa Mozgalom)
IskoláiRendőrtiszti Főiskola (–1994)
SablonWikidataSegítség

Dr. Lengyel Róbert (Siófok, 1968. április 17. –) magyar politikus és volt rendőrtiszt. 2014. októbere óta Siófok polgármestere. 2018. novembere és 2022. áprilisa között a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnökségi tagja.

Élete[szerkesztés]

Siófokon született és Ádándon nőtt fel egyszerű munkáscsaládban. Nős, egy fiú édesapja. A siófoki Perczel Mór Gimnáziumban, 1986-ban érettségizett. A középiskola után, a sorkatonai behívója megérkezéséig segédmunkás volt a siófoki Füszért Vállalatnál. Sorkatonaként másfél évet szolgált az egykori határőrség állományában. A katonai szolgálat után, 1988. május 1-jétől rendőr lett.

Járőr beosztásban a Siófoki Rendőrkapitányságon dolgozott, majd bűnügyi nyomozóként folytatta. 1994-ben szerezte első diplomáját a Rendőrtiszti Főiskola Bűnügyi Szakán. 25 évesen a nyomozó alosztályt vezette, majd pályázat útján került Paksra, az ottani terrorelhárító rendőri egység, a "Neutron Kommandó" állományába műveleti parancsnoknak. Később az egység parancsnok-helyettese, majd 7 éven át parancsnoka volt. 1995-ben a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség pályázatát elnyerve az Egyesült Államokban, Új-Mexikó államban töltött huzamosabb időt egy, a nukleáris létesítmények fizikai védelme tárgykörben tartott nemzetközi kurzus keretében. 2005-ben, majd 2006-ban a Különleges Rendőri Erők Egyesült Államokban szervezett világbajnokságán az általa vezetett csapat világbajnoki 3., majd 2. helyezést ért el. 1999-ben a pécsi egyetem jogi karán jogi doktori diplomát szerzett, majd 2003-ban jogi szakvizsgát, 2011-ben pedig rendészeti mestervezetői vizsgát tett. 2006-ban kinevezték Siófok rendőrkapitányának. Rendőri pályafutása során több alkalommal részesült belügyminiszteri, megyei főkapitányi szintű elismerésekben, illetve 2006-ban, a Paksi Atomerőmű történetében rendőrként először Hélios Díjjal ismerték el a nukleáris létesítmény védelme érdekében végzett munkáját.

2012-ben a saját kérésére a rendőrkapitányi beosztásából felmentették, mivel úgy érezte, a szakmai feltételek nem adottak a munkájához, és így nincs értelme folytatni.[2] A siófoki székhelyű FGSZ Földgázszállító Zrt. jogtanácsosaként, majd biztonsági szakértőjeként dolgozott 2014. októberéig, amikor minden politikai előélet nélkül, jelentős többséget szerezve, Siófok független (összellenzéki támogatottsággal)[3] polgármesterévé választották.

A 2018 őszén alakult Mindenki Magyarországa Mozgalom elnökségi tagja.[4]

2019. októberében a Becsülettel Siófokért Egyesület színeiben és a Demokratikus Koalíció, a Jobbik Magyarországért Mozgalom, a Lehet Más a Politika, a Magyar Szocialista Párt, a Momentum Mozgalom és a Mindenki Magyarországa Mozgalom támogatásával, szülővárosának lakói ismét polgármesterré választották.

2021. novemberében Márki-Zay Péter az összefogott ellenzék miniszterelnök-jelöltje a röszkei határnál, mint a rendészeti és belügyi program felelőse a 2022-es országgyűlési választásra, ugyanis tagja volt Márki-Zay szakértői csapatának.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. inferred from place of birth
  2. Márki-Zay rendészeti szakértője: A határkerítésnek állnia kell, minden faluban újra legyen rendőr”, telex (Hozzáférés: 2022. augusztus 8.) (magyar nyelvű) 
  3. A Mindenki Magyarországért Mozgalom elnöksége. mindenkimagyarorszaga.hu (Hozzáférés: 2020. december 19.) arch