Las Vegas, végállomás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Las Vegas, végállomás
(Leaving Las Vegas)
1995-ös francia–amerikai film
RendezőMike Figgis
Producer
  • Lila Cazès
  • Annie Stewart
AlapműJohn O'Brien: „Leaving Las Vegas”
Műfaj
ForgatókönyvíróMike Figgis
Főszerepben
Zene
OperatőrDeclan Quinn
VágóJohn Smith
Gyártás
Ország
Nyelvangol
Forgatási helyszínSanta Monica
Játékidő112 perc
Költségvetés4 millió amerikai dollár[1]
Forgalmazás
ForgalmazóUnited Artists
BemutatóUSA 1995. október 27.
Korhatár16 III. kategória (F/9216/J)
Bevétel49,8 millió amerikai dollár[1]
További információk
SablonWikidataSegítség

A Las Vegas, végállomás (eredeti cím: Leaving Las Vegas) 1995-ben bemutatott francia–amerikai romantikus film.

A filmet John O'Brien Leaving Las Vegas című, részben önéletrajzi ihletésű regénye alapján Mike Figgis írta és rendezte (O'Brien a regény megfilmesítésének engedélyezését követően öngyilkos lett). A főbb szerepekben Nicolas Cage, Elisabeth Shue és Julian Sands látható.

A történet szerint az alkoholista Ben Sanderson (Cage) munkája elvesztése után Las Vegasba költözik, hogy ott féktelen ivással vessen véget életének. Itt megismerkedik egy prostituálttal, Serával (Shue), romantikus kapcsolatuk alakulása válik a film központi témájává.

A filmet a szabványos, 35 mm-es film helyett 16 mm-es filmre vették fel, melyet a mainstream filmekkel ellentétben elsősorban művészfilmeknél alkalmaznak.

1995. október 27-én a Las Vegas, végállomás kisszámú moziban jelent meg az Amerikai Egyesült Államokban, majd 1996. február 9-én országszerte is bemutatták.

A film a kritikusoktól és a nézőktől is pozitív visszajelzéseket kapott. Nicolas Cage megnyerte a legjobb drámai főszereplőnek járó Golden Globe-díjat és a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar-díjat. Elisabeth Shue jelöléseket szerzett, mint legjobb női főszereplő filmdrámában (Golden Globe) és legjobb női főszereplő (Oscar). A film további Oscar-jelöléseket ért el a legjobb adaptált forgatókönyv és legjobb rendező kategóriákban is.

Cselekmény[szerkesztés]

Ben Sanderson hollywoodi forgatókönyvíró alkoholizmusa miatt elveszíti munkáját, családját és barátait is. Élete hiábavalósága miatt a főnökétől kapott busás csekkel Las Vegas felé veszi az irányt, azzal a céllal, hogy ott halálra igya magát. Egyik reggel kis híján elgázol egy prostituáltat, Serát. A lány egy agresszív és őt bántalmazó lett stricinek, Yuri Butsovnak dolgozik. Yuri életére lengyel gengszterek törnek, ezért a férfi véget vet kapcsolatának Serával, így óvva meg a lány testi épségét. Las Vegasban töltött második napján Ben megkeresi Serát és 500 dollárt kínál neki egy együtt töltött óráért – szex helyett Ben csak beszélgetni akar vele. Beszélgetés közben mély összhang alakul ki közöttük és Sera felajánlja Bennek a lakásába költözést. Megállapodásuk szerint Sera nem kéri meg Bent az ivás abbahagyására és Ben sem firtatja a lány foglalkozását.

A szerelmes pár eleinte boldog egymással, de egyre inkább frusztrálni kezdi őket a másik fél viselkedése. Sera könyörögve arra kéri Bent, forduljon orvoshoz alkoholbetegségével. Mialatt Sera dolgozik, Ben egy kaszinóba megy és egy másik prostituálttal tér haza. Sera hazaérve feldühödik és kidobja Bent a lakásból. Kicsivel később három főiskolás környékezi meg Sarát munka közben, aki vonakodva belemegy, hogy egyszerre több partnert is kielégítsen. A hotelszobájukban a fiatalok azonban megváltoztatják a megbeszélt feltételeket és a menekülni próbáló Serát csoportosan megerőszakolják.

Másnap a sebesülten hazaérkező Serát kilakoltatják lakásából. A lány hívást kap a halálán lévő Bentől, meglátogatja őt és szeretkeznek egymással. A férfi nem sokkal ezután meghal. A film végén Sera elmondja terapeutájának, hogy szerette és elfogadta Bent olyannak, amilyen.

Szereplők[szerkesztés]

Nicolas Cage és Elisabeth Shue is kritikai elismerést szerzett a filmben nyújtott alakításával.
Színész Szerep Magyar hang[2]
Nicolas Cage Ben Sanderson Csankó Zoltán
Elisabeth Shue Sera Nagy-Kálózy Eszter
Julian Sands Yuri Butso Wohlmuth István
Richard Lewis Peter Bognár Zsolt
Steven Weber Marc Nussbaum
Emily Procter Debbie
Valeria Golino Terri
Thomas Kopache Mr. Simpson
Laurie Metcalf házihölgy
Graham Beckel pultos Besenczi Árpád
R. Lee Ermey férfi a bárban Palóczy Frigyes
Xander Berkeley cinikus taxis
Mariska Hargitay prostituált a bárban

Fogadtatás[szerkesztés]

Bevételi adatok[szerkesztés]

A négymillió dollárból készült film az Amerikai Egyesült Államokban 31 983 777, a többi országban pedig 17 816 223 dolláros bevételt ért el. Az alacsony költségvetéshez képest összesen 49 800 000 dolláros bevétellel anyagi szempontból is sikeresnek bizonyult.[1]

Kritikai visszhang[szerkesztés]

A Rotten Tomatoes weboldalon a film 52 kritika alapján 90%-on áll. A weboldal konszenzusa szerint „Az Oscarral jutalmazott Nicolas Cage emberségre talál karakterében, miközben az elvérzik a pusztulásnak ebben a minden sallangot mellőző, üdítően sötét ábrázolásában.”[3] A Metacriticen a Las Vegas végállomás 23 kritika alapján 100-ból 82 pontot kapott, mely a weboldalon „általános elismerést” jelent.[4]

Fontosabb díjak és jelölések[szerkesztés]

Mike Figgis rendező-forgatókönyvíró számára pályafutása során a Las Vegas, végállomás hozta el a legnagyobb kritikai sikert; a filmért két kategóriában is Oscar-díjra jelölték.
Díj Kategória Jelölt személy Eredmény
Legjobb férfi főszereplő Nicolas Cage Elnyerte
Legjobb női főszereplő Elisabeth Shue Jelölve
Legjobb rendező Mike Figgis Jelölve
Legjobb adaptált forgatókönyv Jelölve
Legjobb férfi főszereplő Nicolas Cage Jelölve
Legjobb női főszereplő Elisabeth Shue Jelölve
Legjobb adaptált forgatókönyv Mike Figgis Jelölve
Legjobb filmrendező Jelölve
Legjobb férfi főszereplő – filmdráma Nicolas Cage Elnyerte
Legjobb női főszereplő – filmdráma Elisabeth Shue Jelölve
Legjobb filmdráma Lila Cazès & Annie Stewart Jelölve
Legjobb férfi főszereplő Nicolas Cage Elnyerte
Legjobb női főszereplő Elisabeth Shue Jelölve

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Leaving Las Vegas című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c Leaving Las Vegas (1995) (angol nyelven). The Numbers. (Hozzáférés: 2019. január 18.)
  2. Las Vegas, végállomás - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2019. január 18.)
  3. Leaving Las Vegas (1995) (angol nyelven). Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2019. január 18.) „Oscar-awarded Nicolas Cage finds humanity in his character as it bleeds away in this no frills, exhilaratingly dark portrait of destruction.
  4. Leaving Las Vegas (1995) (angol nyelven). Metacritic. (Hozzáférés: 2019. január 18.)

További információk[szerkesztés]