Lappföld

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Lappföld
Lappföld zászlaja
Lappföld zászlaja
Terület388 350 km²
Elhelyezkedése
Lappföld (Európa)
Lappföld
Lappföld
Pozíció Európa térképén
é. sz. 67° 54′ 00″, k. h. 18° 31′ 00″Koordináták: é. sz. 67° 54′ 00″, k. h. 18° 31′ 00″
A Wikimédia Commons tartalmaz Lappföld témájú médiaállományokat.

Lappföld (északi számiul: Sápmi, lulei számiul: Sábme, déli számiul: Saemie) egy kulturális régió, amely hagyományosan a számik (lappok) szállásterülete. Észak-Európában, Skandinávia északi részén található, és négy ország – Norvégia, Svédország, Finnország, Oroszország – területén terül el.

A Szovjetunió szétesését követően a határon átnyúló együttműködés egyre fontosabbá vált, és a meglévő megye- és országhatárok jelentősége csökkent mind a számi, mind a többségi nem-számi népesség számára. A terület legnépesebb népcsoportjai az oroszok és a norvégok, míg a számik mindössze a népesség 5%-át teszik ki. Függetlenségre törekvő politikai erő nincsen, de több csoport szeretne nagyobb területi autonómiát vagy erősebb önkormányzatot a régió őslakos népessége számára.

Történelem[szerkesztés]

A területen már a legutóbbi jégkorszak végén is éltek. A 17. század végén lett Svédország és Oroszország része.

Gazdaság[szerkesztés]

A legismertebb gazdasági tevékenység a területen a rénszarvastenyésztés, bár csak a számi lakosság kisebb része foglalkozik ezzel.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Sápmi (area) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • Lappok: Kádár Zoltán – Nils-Aslak Valkepää – Kirste Paltto: Lappok. Klemetti Näkkäläjärvi. Budapest: Nap Kiadó. 2014. ISBN 978 963 332 062 4  

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]