Hovgården

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Hovgården
Világörökség
Hovgården
Hovgården
Adatok
OrszágSvédország
Világörökség-azonosító555-002
Típuskulturális
Felvétel éve[[1993[1]]]
Elhelyezkedése
Hovgården (Svédország)
Hovgården
Hovgården
Pozíció Svédország térképén
é. sz. 59° 21′ 36″, k. h. 17° 31′ 12″Koordináták: é. sz. 59° 21′ 36″, k. h. 17° 31′ 12″
A Wikimédia Commons tartalmaz Hovgården témájú médiaállományokat.

Hovgården régészeti lelőhely az Adelsö szigeten a Mälaren-tó területén Ekerö községben, Svédország Uppland tartományában az ország keleti, középső részén. A viking kor során a Mälaren-völgy virágzó központja volt a Björkö szigetén elhelyezkedő Birka, melyet a 8. század közepén alapítottak és, amely elnéptelenedett a 10. század végén. Hovgårdenről úgy tartják, hogy a királyok és törzsfőnökök innen irányították a birtokaikat. Hovgården, Birkával közösen az UNESCO világörökségének helyszíne lett 1993-ban. Hovgården a román stílusban épült Adelsöi templomtól északnyugatra fekszik. A korábban rétként hasznosított földterületet a 19. században kezdték el művelésbe vonni és azóta jelentős mértékben átalakult a táj.

Története[szerkesztés]

Adelsö területén a legrégebbi fennmaradt régészeti leletek Hovgården északi részéről kerültek elő. Ezek különböző sírhelyek és temetkezési halmok a bronzkor idejéből. Látszólag e kultúra továbbra is élt a vaskor idején, mivel e korszak elejéről még találtak sírhelyeket, melyek e területen találhatók. Hovgården területén mintegy 124 sírhelyet találtak, melyből a legkésőbbiek a középkorból származnak. Ebből arra lehet következtetni, hogy a terület ezen időszakok alatt folyamatosan lakott terület volt.

A település templomától északra öt temetkezési domb látható, melyek közül hármat Kungshögar névvel illetnek. A Kungshögar jelentése a svéd king, azaz király, valamint az ónorvég haugr (högar), azaz halom szóból ered. A Kungshögar jelentése tehát magyarra lefordítva Királyhalom. Úgy tűnik, hogy Hovgården királyi birtok volt, azaz Kungsgård a viking kor során. Egy 1917-ben végzett ásatás során előkerültek egy módos személy maradványai, aki mintegy 900 körül élt e vidéken. Egy csónakba fektetve temették el, drága ruhákba öltöztetve, ám fegyvertelenül, ugyanakkor lovak, tehenek és kutyák társaságában.

Birka városa a legöregebb város az országban, amely ekkoriban fontos nemzetközi kereskedelmi csomópontnak számított. Feltételezhető, hogy Hovgården azért lett királyi birtok, hogy ellensúlyozza Birka jelentőségét.

Galéria[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Hovgården című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  1. 555 Hovgården. whc.unesco.org. (Hozzáférés: 2017. április 23.)