Lappföld zászlaja

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Lappföld zászlaja
HasználatŐslakos népek zászlóinak képtára
Arányok2020:1500
Adoptálás1986. augusztus 15.
A Wikimédia Commons tartalmaz Lappföld zászlaja témájú médiaállományokat.

Az egyik legújabb nemzeti zászló a számiké (lappok), melyet 1986-ban adoptálták. A számik évezredek óta élnek Európa északi vidékein, amelyek jelenleg Norvégiához, Svédországhoz, Finnországhoz és Oroszországhoz tartoznak. 1956-ban létrehozták az Északi Lapp Konferenciát, amely 1983-ban deklarálta Lappföld határait, amelyeken belül a számik szeretnék megőrizni közös nyelvüket, hagyományaikat, kultúrájukat és életmódjukat. A zászlót 1986-ban fogadták el a mai formájában, tervezője Astrid Båhl volt.

A kör, a nap és a hold szimbóluma. A nap gyűrűje piros és a holdé kék. A zászló színei, piros, kék, zöld és sárga, a hagyományos számi népviseletből (kolt) származnak. A négy szín szimbolizálja az lételemeket. A zöld a növényeket és Lappföldet, amely létfontosságú a túléléshez. A kék a vizet képviseli, amely egy élet elixírje. A piros a tűz, a meleg és a szeretet jele. A sárga a napot és a hosszú távú életet jelképezi.[1]

Korábban két fontosabb javaslat volt: az előbbit a Flagspot (https://flagspot.net) is csak egyetlen forrásból ismeri, és kétséges, hogy használták-e valaha. Az utóbbit 1977-ben tervezte Synnove Persen, főként azok az alkalmi zászlók alapján, amelyeket a hatvanas évektől kezdve használtak különböző lapp megmozdulásokon. Ez utóbbi tekinthető a mai zászló elődjének.

A zászlót az egész lappföldön használják. Mivel nem nemzeti zászló, a nemzeti zászló melletti heraldikai bal oldali zászlórúdra kell felvonni.[2]


Zászlónapok[szerkesztés]

A régi zászló 1977-től

A zászlót fel lehet vonni illetve ki lehet tűzni emléknapok vagy számi események megjelölésére. Tizenegy hivatalos számi zászlónap van:

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Samer(svédül)
  2. Forskrift om bruk av det samiske flagget. LOV-1987-06-12-56-§1-6. Läst 2015-07-23.(norvégul – bokmål)