Kuril-szigetek

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Kuril-szigetek
Kuril Island.jpg
Közigazgatás
Ország  Oroszország
Szövetségi körzet Távol-keleti szövetségi körzet
Föderációs alany Szahalini terület
Székhely Kurilszk
Legnagyobb településJuzsno-Kurilszk
Népesség
Teljes népesség ismeretlen
Juzsno-Kurilszk népessége ismeretlen
Földrajzi adatok
Szigetek száma 56
Terület15 600 km²
Elhelyezkedése
Kuril-szigetek (Szahalini terület)
Kuril-szigetek
Kuril-szigetek
Pozíció a Szahalini terület térképén
é. sz. 47° 20′ 38″, k. h. 152° 28′ 43″Koordináták: é. sz. 47° 20′ 38″, k. h. 152° 28′ 43″
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Kuril-szigetek témájú médiaállományokat.

A Kuril-szigetek (oroszul Кури́льские острова́ [Kurilszkije osztrova], IPA: kuˈrʲilskiɪe əstrʌˈva, japánul 千島列島 vagy クリル列島 [Hoppó rjódo], am. Északi területek) 56 szigetből és több kisebb sziklából álló, Oroszországhoz tartozó vulkanikus szigetcsoport az Ohotszki-tenger és a Csendes-óceán határán. A szigetcsoport 1300 kilométer hosszan húzódik a japán Hokkaidó sziget és az orosz Kamcsatka félsziget között.

Általános jellemzők[szerkesztés]

A Kuril-szigeteken még ma is sok a működő vulkán és gejzír. Természeti ásványkincsekben nem bővelkedik. Viszont itt található a világon egyedüli módon a rénium nevű ásványi anyag, ami a molibdénnel egy csoportba sorolható. Termálvíz bőven található a szigeteken.

Mielőtt a Kuril-szigeteket benépesítették volna a japánok és az oroszok, ezen a helyen az ainu népcsoport élt. Ők adták a Kuril-szigetek nevét is. Nyelvükben a Kuru szó „embert” jelentett. Először 1635-ben tettek említést a szigetekről, amikor is a japán felfedezők eljutottak Hokkaidó szigetére. Nem lehet tudni, hogy el is jutottak-e a szigetekre vagy az ott élő népek révén szereztek róluk tudomást, de a japánok az 1644-es új térképükön már ábrázolták azokat.

Ma a szigeteken alig él ember. Mindössze 2 halfeldolgozó gyára működik, amelyek állami kézben vannak. A következő években további 20 állami és 20 magánkézben lévő gyár építését tervezik, amelyek szintén halfeldolgozással illetve halneveléssel és ritka halfajták újratelepítésével fog foglalkozni. 2006. augusztus 3-án az orosz kormány elfogadott egy új átfogó fejlesztési programot, amely a szigetek teljes körű felzárkóztatását célozta meg. A 2007-es és 2015-ös évek közötti intervallumban új óvodák, kórházak, iskolák építését tervezik.

Manapság az egyik legfőbb gond az, hogy a szovjet időkben elhanyagolt sziget erős áramhiányát csökkentsék, mivel itt az orosz átlaghoz képest a villamosenergia árak akár 4-szer magasabbak, mint Oroszország más hasonló területein, például Szahalinon vagy Kamcsatkán. Az erős áramhiányt, modern geotermikus erőművek építésével fogják megoldani, melyeket a fent említett években valósítanak majd meg. A lakosság száma kb. 19-20 ezer fő.

Története[szerkesztés]

A határvonal változásai a Kuril-szigetek területén

A Kuril-szigetek először az Edo-korban kerültek japán irányítás alá, amikor a Macumae család bejelentette rá igényét, azt állítva, hogy a japánok már 370 évvel azelőtt tudtak az északi szigetek létezéséről.[1] Az északi szigetek és Ezo (Hokkaidó) között már sokkal korábban létezett kereskedelem. A „Sóhó Onkuko Ezu” térkép, melyet a Tokugava-sógunátus alatt, 1644-ben készítettek, 39 kisebb-nagyobb szigetet tüntet fel a Siretoko-félszigettől és a Noszappu-foktól északkeletre.

Oroszország a 18. század elején kezdte benyomulását a Kuril-szigetek területére. Bár az oroszok gyakran küldtek kutatóexpedíciókat a szigetekre, és tengeri vidrára is vadásztak, soha nem hatoltak az Urup-szigetnél délebbre.

Az oroszok már a 18. században létrehozták első településüket az Iturup-szigeten. Ennek oka az volt, hogy a Tokugava-sógunátus ellenőrizte az Ituruptól délre eső szigeteket, és őrhelyeket állított a szigeteken a behatolások megakadályozására.

1811-ben az orosz Vaszilij Golovnyin kapitányt és legénységét elfogták a Nambu-klán tagjai, amikor Kunasirben megálltak hidrográfiai felmérésük alkalmával, és a Macumae-hatóságokhoz küldték őket. Mivel a japán Takadaja Kahei kereskedőt ugyanebben az időben fogta el egy orosz hajó Kunasir közelében, Japán és Oroszország tárgyalásokat kezdett a két ország közötti határ megállapítása érdekében.

A simodai egyezmény, mely Japán és Oroszország között az első megállapodás volt, 1855-ben írták alá, az egyezmény a határt Iturup és Urup szigetek között állapította meg. Ez az egyezmény megerősítette, hogy a japán terület Ituruptól délre, az orosz terület pedig Uruptól északra fekszik. Szahalin területén mindkét ország népei élhettek. Később, 1875-ben Japán a szentpétervári egyezményben lemondott Szahalinról a Kuril-szigetekért cserébe.

Az 1904-től 1905-ig tartó orosz–japán háború során Gundzsi Sigetada, egy visszavonult japán tengerésztiszt és a sumsui, helyi telepesek egy csoportja megszállta a kamcsatkai partot. Oroszország csapaterősítést küldött a területre, a csoportot elfogták és internálták. A háború után Japán 1945-ig tartó halászati jogokat kapott az orosz vizeken az orosz–japán halászati egyezmény értelmében.

A szibériai intervenció során, 1918–1925 között az északi Kuril-szigetek japán erői, az Amerikai Egyesült Államok erőivel valamint európai haderőkkel együtt elfoglalták Kamcsatka déli részét. Japán hadihajók a tenger felől mértek csapást Petropavlovszk-Kamcsatszkijra.

A második világháború végén a Szovjetunió katonai erővel visszavette Szahalin déli részét és a Kuril-szigeteket, de Japán fenntartja követelését a négy legdélebbi szigetre, Kunasirira, Itoropura, Sikotanra és a Habomai sziklákra, ezeket együttesen Északi Területeknek nevezik. Ezen területi követelések miatt nem került sor békeszerződésre a két ország között.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Stephan, John J. The Kuril Islands. Oxford: Clarendon Press, 50–56. o. (1974) 

További információk[szerkesztés]