Kotyelnyicseszkaja rakparti lakóház

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kotyelnyicseszkaja rakparti lakóház
TelepülésTaganszkij kerület, Moszkva, Oroszország
CímKotelnicheskaya Embankment
Építési adatok
Építés éve19481952
Építési stílussztálinista
Felhasznált anyagokacél, beton
Építész(ek)Dmitrij Nyikolajevics Csecsulin
Hasznosítása
Felhasználási területlakóház
Magassága176 m
Egyéb jellemzők
Emeletek száma32
Elhelyezkedése
Kotyelnyicseszkaja rakparti lakóház (Moszkva)
Kotyelnyicseszkaja rakparti lakóház
Kotyelnyicseszkaja rakparti lakóház
Pozíció Moszkva térképén
é. sz. 55° 44′ 50″, k. h. 37° 38′ 34″Koordináták: é. sz. 55° 44′ 50″, k. h. 37° 38′ 34″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Kotyelnyicseszkaja rakparti lakóház témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Kotyelnyicseszkaja rakparti lakóház (oroszul: Жилой дом на Котельнической набережной) egy 1952-ben átadott, sztálinista stílusban épült lakóépület Moszkvában, a Moszkva folyó partján, a Kotyelnyicseszkaja rakparton. Egyike a Hét nővérnek, Moszkva emblematikus, a szovjet érában épült monumentális felhőkarcolóinak. A Taganszkij kerület legmeghatározóbb épülete.

A lakóház 32 szintes és 176 méter magas,[1] ezzel 1953-ig, a Lomonoszov Egyetem főépületének felépítéséig mind Moszkva, mind pedig a Szovjetunió legmagasabb épületének számított, a világ legmagasabb lakóépületének címét pedig egészen 1964-ig birtokolta. Moszkva akkori főépítésze, a sztálinista stílus egyik legkiemelkedőbb személyisége, Dmitrij Csecsulin, valamint Andrej Rosztovszkij tervezték, az alapkőletétel 1947 szeptemberében történt, az építkezés 1948 és 1952 között zajlott.[1] Az épületen (a sztálinista stílus dominanciája mellett) felfedezhetőek pszeudogótikus részletek is, az oldalsó épületet pedig a második világháború végére kommunalkává alakították át, amely akkoriban szokatlan megoldásnak számított a hasonlóan elegáns, monumentális épületek körében. A főépület acélvázas alapokon nyugszik, hexagonális keresztmetszetű, három oldalsó szárnnyal, amelyek egyenként 18 emeletesek (ezekből kettő karbantartói szint).

Híres lakók[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Kotelnicheskaya Embankment Building című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Kotelnicheskaya Naberezhnaya (angol nyelven). skyscrapercenter.com. (Hozzáférés: 2018. június 5.)

Források[szerkesztés]