Az Orosz Külügyminisztérium épülete

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Az Orosz Külügyminisztérium épülete
TelepülésArbat kerület
CímSzmolenszkaja-Szennaja körút 32/34., Moszkva, Oroszország
Építési adatok
Építés éve19481953
Építési stílussztálinista
Felhasznált anyagokacél, beton, , fém
Építész(ek)V. G. Gelfrej,
A. B. Minkusz
Hasznosítása
Felhasználási területkormányzati épület
Magassága172 m
Egyéb jellemzők
Emeletek száma27
Elhelyezkedése
Az Orosz Külügyminisztérium épülete (Moszkva)
Az Orosz Külügyminisztérium épülete
Az Orosz Külügyminisztérium épülete
Pozíció Moszkva térképén
é. sz. 55° 44′ 45″, k. h. 37° 35′ 03″Koordináták: é. sz. 55° 44′ 45″, k. h. 37° 35′ 03″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Az Orosz Külügyminisztérium épülete témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Az Orosz Külügyminisztérium épülete (oroszul: Здание Министерства иностранных дел России, Zdanyije Minyisztyersztva inosztrannih gyel Rosszii) egy felhőkarcoló Moszkva belvárosában, a Szmolenszkaja-Szennaja körúton, az Orosz Külügyminisztérium központja. Egyike a Hét nővér néven ismert, sztálinista stílusban épült toronyházaknak.

Története[szerkesztés]

Az épület alapkövét 1948-ban tették le, átadására 1953-ban került sor. Építészei V. G. Gelfrej és A. B. Minkusz voltak.[1] Minkusz 1982-ben megjelent életrajzában arról számolt be, hogy először 1946-ban álltak elő tervekkel az épülethez, és 9 és 40 emelet között variálták a magasságát. 1947-ben kétféle tervet adtak közre, amelyből a másodikat fogadták el, egy áramvonalas, téglalap alakú csúcsban végződő épület terveit. Később, vélhetően Sztálin parancsára a toronyház egy fémből készült csúcsdíszt is kapott, amely az eredeti tervekben még nem szerepelt.[2][3] Jelenleg az orosz Külügyminisztérium központi épületeként funkcionál.

Építészeti jellemzők[szerkesztés]

Az épület 27 szintes és 172 méter magas. Külseje könnyű kővel borított, pilaszterekkel és pülónokkal (kettős kapukkal) is kiegészítve, neogótikus elemek is felfedezhetőek rajta. A belső díszítéshez fémet és köveket használtak fel. Az összképet a csúcson található dísz teszi teljessé, akárcsak a többi „nővér” esetében.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Ministry of Foreign Affairs of Russia main building című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Ministry of Foreign Affairs, Moscow (angol nyelven). architectuul.com. [2018. június 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. június 23.)
  2. Kiernan, Maria. Moscow: A Guide to Soviet and Post-Soviet Architecture (angol nyelven). Ellipis, 126-127. o. (1998. május 13.) 
  3. Варзар, Л.. «М. А. Минкус» (orosz nyelven), 66. o. (1982. május 13.) 

További információk[szerkesztés]