Kiskalmár Éva

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Kiskalmár Éva
Született 1953július 13. (66 éves)
Budapest
Nemzetisége magyarmagyar
Házastársa Fischer Sándor
Foglalkozása bemondó
szerkesztő-riporter
műsorvezető
újságíró
tanár

Kiskalmár Éva, [Fischer-Kiskalmár Éva] (Budapest, 1953. július 13. –) magyar műsorvezető, bemondó, riporter, újságíró, tanár.

Életpálya[szerkesztés]

1971-ben érettségizett az óbudai Árpád Gimnáziumban. Utána elvégezte a Római Egyetemet (Sapienza Università di Roma) és az ELTE BTK-t is. Néhány évig gimnáziumban és egyéb középiskolában is tanított (magyar és olasz nyelvet és irodalmat. 1977-től 1995-ig a Magyar Rádió riportere és szerkesztőjeként elsősorban a magyarországi és a nemzetközi zenei élet eseményeiről, jelentős személyiségeiről készített riportokat, műsorokat. 1977 júniusától 1988 decemberéig a Magyar Televízió műsorvezetője, bemondója, hírolvasója, riportere volt. 1975 óta újságíró és riporter nyomtatott sajtóban is. Ő riporterkedett például az 1979-es május elsejei ünnepségek idején a Vándor Sándor munkásénekkari fesztivál című műsorban. Ő vezette az 1981-ben indult és 1987-ig vetített Képmagnósok figyelem! című műsort. Jelenleg az Egyesült Királyságban él.

Magánélete[szerkesztés]

Férje, az 1995-ben elhunyt: Fischer Sándor nyelvész, pedagógus, egyetemi tanár, karnagy, dramaturg, műfordító, Fischer Annie zongoraművész öccse

Publikációi[szerkesztés]

Többek között az alábbi lapokban jelentek meg írásai:

Fontosabb rádiós munkái[szerkesztés]

  • Új Zenei Újság (riportok, – például: Lamberto Gardelli-vel)
  • A világ legjelentősebb operaházai (sorozat) (Bécsi Állami Operaház, Római Opera, Milánói Opera, New York-i Metropolitan, Veronai Aréna, stb.)
  • Holnap közvetítjük

Fontosabb televíziós munkái[szerkesztés]

  • Idesüss
  • Képmagnósok figyelem!
  • Magyar műsorvezető, és háziasszony az olasz Canale 5 csatornán (1987-1988)

Forrás[szerkesztés]