Kiskalmár Éva

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Kiskalmár Éva
Született 1953július 13. (69 éves)
Bukarest
Nemzetisége magyarmagyar
Házastársa Fischer Sándor
Foglalkozása bemondó
szerkesztő-riporter
műsorvezető
újságíró
tanár
Iskolái
SablonWikidataSegítség

Fischer-Kiskalmár Éva (Bukarest, 1953. július 13. –) magyar televízióbemondó, műsorvezető, szerkesztő-riporter, újságíró, tanár.

Élete[szerkesztés]

Bukarestben született, 1953. július 13-án, szülei diplomaták voltak. 1971-ben érettségizett az Óbudai Árpád Gimnáziumban. Elvégezte a római La Sapienza Egyetemet, ahol művészettörténetet tanult és az ELTE BTK-t is. Néhány évig gimnáziumban és egyéb középiskolában is tanított (magyar és olasz nyelvet és irodalmat). 1977-től 1995-ig a Magyar Rádió szerkesztő-riportereként elsősorban a magyarországi és a nemzetközi zenei élet eseményeiről, jelentős személyiségeiről készített riportokat, műsorokat. 1975 óta újságíró és riporter, nyomtatott sajtóban is.

1977 júniusától 1988 decemberéig a Magyar Televízió műsorvezetője, bemondója, hírolvasója, riportere volt. Riporterkedett például az 1979-es május elsejei ünnepségek idején a Vándor Sándor munkásénekkari fesztivál című műsorban. Vezette az Idesüss! gyerekeknek szóló adásait és az 1981-ben indult és 1987-ig közvetített Képmagnósok figyelem! című műsort. 1986–1987-ben magyar háziasszonya volt az olasz Canale 5 televíziós csatornának, az október végétől január közepéig tartó műsorsorozat Magyarországot mutatta be, az olasz nézőknek.[1] Jelenleg az Egyesült Királyságban él.

Magánélete[szerkesztés]

Férje, az 1995-ben elhunyt Fischer Sándor nyelvész, főiskolai beszédtanár volt.

Publikációi[szerkesztés]

Többek között az alábbi lapokban jelentek meg írásai:

Fontosabb rádiós munkái[szerkesztés]

Fontosabb televíziós munkái[szerkesztés]

  • Idesüss
  • Képmagnósok figyelem!
  • Magyar műsorvezető és háziasszony az olasz Canale 5 csatornán (1986–87)

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]