Királypetymeg

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Királypetymeg
Négy cibetmacskaféle szőrméje; jobbról az első a királypetymeg
Négy cibetmacskaféle szőrméje; jobbról az első a királypetymeg
Természetvédelmi státusz
Adathiányos
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport: Eutheria
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Rend: Ragadozók (Carnivora)
Alrend: Macskaalkatúak (Feliformia)
Család: Cibetmacskafélék (Viverridae)
Nem: Genetta
Faj: G. poensis
Tudományos név
Genetta poensis
(Waterhouse, 1838)
Elterjedés
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Királypetymeg témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Királypetymeg témájú kategóriát.

A királypetymeg (Genetta poensis) az emlősök (Mammalia) osztályába, a ragadozók (Carnivora) rendjébe és a cibetmacskafélék (Viverridae) családjába tartozó faj.

Jelenleg csupán tíz múzeumi példánya ismert, az utolsó darabot 1946-ban gyűjtötték.

Jellemzői[szerkesztés]

Az ismert példányok fej-törzs hossza 60,2 centiméter, farokhosszuk 41,5 cm, súlyuk 2–2,5 kg. Testalkata robusztus, szőrzete rövid, érdes, színezete a világos sárgásszürkétől sárgáig változik; a hasi szőrzet színe fehéressárgától szürkéig terjed. Tarkócsíkjai kevésbé határozottak, mint a legtöbb petymegnél, hátsávja a vállak mögött kezdődik, sörénye nincs. Foltjai megnyúltak, kissé szögletesek, az állat testének egyes részein foltokká olvadtak össze. Az arcon körülhatárolt maszkot visel, a szemek felett és alatt fehéres foltok, a pofán pedig vékony, sötét, függőleges vonal található. A fülek töve széles, kissé lekerekített. Farka egy része sötét. A lábak sötétek, külső oldaluk foltos.

Előfordulása, élőhelye[szerkesztés]

A faj Libéria, Elefántcsontpart, Ghána, a Kongói Köztársaság és Bioko szigetének esőerdeiben él. Életmódja egyelőre ismeretlen.

Természetvédelmi státusza[szerkesztés]

A királypetymeg az IUCN Vörös Listáján jelenleg az adathiányos kategóriában szerepel. Mivel a petymegek azonosítása faji szinten olykor bonyolult, és mivel a G. poensis-t olykor a párducpetymeg (Genetta pardina) szinonimájaként tartották számon, lehetséges, hogy gyakoribb, mint ahogy korábban gondolták. Élőhelyének területén az erdőirtás és az állati húsokkal való kereskedelem gyakori; ezért az állomány megfelelő állapotának felméréséhez új expedíciókra van szükség.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Königsgenette című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]