Kickboxer 2. – Az út visszafelé

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Kickboxer 2.: Az út visszafelé szócikkből átirányítva)
Kickboxer 2. – Az út visszafelé
(Kickboxer 2: The Road Back)
1991-es amerikai film
Alternatív cím: Kickboxer 2. – Visszatérés
RendezőAlbert Pyun
ProducerTom Karnowski
Műfajharcművészeti film
ForgatókönyvíróDavid S. Goyer
Főszerepben
Zene
  • Anthony Riparetti
  • James Saad
OperatőrGeorge Mooradian
VágóAlan Baumgarten
Gyártás
OrszágAmerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszínLos Angeles
Játékidő89 perc
Forgalmazás
ForgalmazóKings Road Entertainment
Bemutató1991. június 13.
Korhatár16 III. kategória (F/5423/J)
Bevétel1 250 712 amerikai dollár[1]
Kronológia
ElőzőKickboxer – Vérbosszú Bangkokban (1989)
KövetkezőKickboxer 3. – A küzdés művészete (1993)
Kapcsolódó filmKickboxer-filmek
További információk
SablonWikidataSegítség

A Kickboxer 2. – Az út visszafelé (magyarul Kickboxer 2. – Visszatérés címen is megjelent; eredeti címén Kickboxer 2: The Road Back) 1991-ben bemutatott amerikai harcművészeti film, a Kickboxer-filmek második része.

A filmet David S. Goyer forgatókönyve alapján Albert Pyun rendezte. A főszerepben Sasha Mitchell látható (az előző rész főszereplője, Jean-Claude Van Damme a Dupla dinamit című film forgatása miatt nem vállalta el a folytatást),[2] illetve az első filmből visszatér Dennis Chan és Michel Qissi is.

Cselekmény[szerkesztés]

A történet az előző film eseményei után egy évvel játszódik: a testvérpár Kurt (Emmanuel Kervyn) és Eric Sloane (Casey Stengel) a bosszúszomjas Tong Po (Michel Qissi) kezei által életét vesztette Thaiföldön. Haláluk után öccsük, David (Sasha Mitchell) Los Angelesben próbálja meg fenntartani a család harcművészeti termét, ahol a helyi gyerekeknek ingyen tart kick-box-edzéseket.

Bár a testvérei halála óta felhagyott versenyzői terveivel, anyagi problémái miatt Sloane mégis arra kényszerül, hogy visszatérjen a ringbe. Egy gátlástalan promóter, Justin Maciah (Peter Boyle) által irányított új szervezetben mérkőzik. Ezzel felkelti Tong Po érdeklődését is, aki a Kurttől elszenvedett veresége miatt akar revansot venni Daviden, ezzel helyrehozva a becsületén esett csorbát. Amikor mérkőzése után Sloane bejelenti a versenyzéstől való visszavonulását, Justin üzlettársa, Sangha – aki egyben Tong Po menedzsere is – felbérel egy zsoldoscsapatot, hogy égessék porig a férfi edzőtermét. Így akarják Sloane-t arra kényszeríteni, hogy újra ringbe lépjen. A tűzesetben David egyik fiatal tanítványa is az életét veszti.

A fegyveres támadás után a kórházban lábadozó Sloane-t meglátogatja Kurt thaiföldi edzője, Xian Chow (Dennis Chan). Az eleinte vonakodó David végül beleegyezik abba, hogy bátyja hajdani mestere segítsen neki a felépülésben. Eközben egyik ígéretes tanítványa, Brian Wagner részt vesz egy bajnokságon, amelyre Sloane-t is meghívja. Az eredeti ellenfele helyett azonban Tong Po jelenik meg a ringben és a meccs során halálra veri őt. Mindezek után Sloane kénytelen elfogadni a thai harcos kihívását, amelyre pár órával később kerül sor. A küzdelem az ősi thai hagyományok szerint zajlik, kezdetben David brutális verést kap Pótól. Végül Sloane saját harcművészeti technikáját használva legyőzi testvérei gyilkosát és a fegyverrel az életére törő Sanghát is ártalmatlanná teszi.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang
1. magyar változat[3] 2. magyar változat[4]
Sasha Mitchell David Sloane Széles László Bor Zoltán
Peter Boyle Justin Maciah Dobránszky Zoltán Szokolay Ottó
Dennis Chan Xian Chow Harsányi Gábor Varga T. József
Cary-Hiroyuki Tagawa Sangha Háda János Kassai Károly
John Diehl Jack Rátóti Zoltán Végh Péter
Michel Qissi Tong Po Faragó András
Heather McComb Lisa Csondor Kata Molnár Ilona
Vince Murdocco Brian Wagner Horváth Virgil Holl Nándor
Humberto Ortiz Joey Minárovits Péter Borbíró András
Matthias Hues Neil Vargas Reisenbüchler Sándor
Emmanuel Kervyn Kurt Sloane nem szólal meg
Brian Austin Green Tommy

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Kickboxer 2 című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Kickboxer 2 (1991) (angol nyelven). Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2018. december 23.)
  2. Pierce, Leonard: Kickboxer 2: The Road Back (angol nyelven). The A.V. Club, 2010. május 5. (Hozzáférés: 2018. december 23.)
  3. Kickboxer 2. – Az út visszafelé (1. magyar változat) (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2018. december 23.)
  4. Kickboxer 2.: Visszatérés (2. magyar változat) (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2018. december 23.)

További információk[szerkesztés]