Kesu

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Kesu
Szedésérett kesu Bissau-Guineában
Szedésérett kesu Bissau-Guineában
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Csoport: Valódi kétszikűek (Eudicots)
Csoport: Core eudicots
Csoport: Superrosidae
Csoport: Rosidae
Csoport: Eurosids II
Rend: Szappanfavirágúak (Sapindales)
Család: Szömörcefélék (Anacardiaceae)
Nemzetség: Anacardium
Faj: A. occidentale
Tudományos név
Anacardium occidentale
L.
Szinonimák
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Kesu témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Kesu témájú médiaállományokat és Kesu témájú kategóriát.

Anacardium occidentale
Kesufa
Sós, pörkölt kesudió

A kesu (Anacardium occidentale) Közép-Amerikában őshonos örökzöld növény. A szömörcefélék családjába tartozik. A kesufa 5-15 méter magasra nő meg. Sárga vagy rózsaszínű virágai 25–20 cm-es bugavirágzatokba tömörülve nyílnak.

Elterjedése[szerkesztés]

A szemiarid területeken Közép-Amerikától Északkelet-Brazíliáig honos, de a trópusokon világszerte termesztik. Fő kesutermesztők: India, Brazília, Nigéria, Mozambik, Indonézia és Tanzánia.[1]

A húsos „gyümölcs” a virágkocsány megvastagodásából származik. A „kesualmát” sokféleképpen fogyasztják. A vékony pergamenszerű héj alatt szúrós illatú, világossárga, lédús hús található. A valódi termés, a kesudió, a megvastagodott kocsány alján található. A vese alakú, hosszúkás, 2,5 cm-es mag belseje finom csemege.

A kesudióban nagyon sok értékes táp- és ásványi anyag található, többek között kiemelten magas a nátrium, kálium, foszfor, magnézium, kalcium és szelén tartalma, vitaminokból pedig elsősorban folsavat, kolint, valamint K vitamint tartalmaz jelentős mennyiségben.[2] A kesudió antioxidáns hatású E-vitamin-tartalma is relatíve magas (1 mg/100g),[3] amely a szabad gyökök semlegesítésével hozzájárulhat a sejtek öregedésének lassításához.[4]

Túlnyomó részben telítetlen zsírsavakat tartalmaz, így csökkenti a keringési betegségek kockázatát.[5]

Termesztése és betakarítása[szerkesztés]

A kesut trópusi klímában mintegy 1000 m magasságig ültetik, a szárazságnak legellenállóbb, igénytelen fák legjobban azokon a forró vidékeken teremnek, ahol évente több hónapos száraz évszak adódik. A növényt magról vagy ivartalanul szaporítják, és kertekbe vagy ültetvényekbe telepítik. A kesualmákat a kesudiókkal együtt érett állapotban szedik. Ha csupán a diót szüretelik, akkor lehullásuk után összegyűjtik. A növények 3–5 éves korban fordulnak termőre, a kifejlett fák 5–50 kg diót produkálnak. A kesualma csak néhány napig tárolható.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Trópusi diófélék. Vitaminbank.hu
  2. Nuts, cashew nuts, dry roasted, with salt added Nutrition Facts & Calories. SEFLNutrition Data. (Hozzáférés: 2017. november 27.)
  3. Foods highest in Vitamin E (Alpha Tocopherol). SELFNutrition Data. (Hozzáférés: 2017. november 27.)
  4. László Valéria, Falus András: Az öregedés sejttani és genetikai alapjai. Magyar Tudomány. (Hozzáférés: 2017. november 27.)
  5. kodpiszkalo: Életelixzsír. Ködpiszkáló, 2017. február 2. (Hozzáférés: 2017. november 27.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]