Kent Nagano

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Kent Nagano
Kent Nagano.jpg
Életrajzi adatok
Születési név Kent George Nagano
Született 1951. november 22. (68 éves)
Berkeley
Házastársa Mari Kodama
Iskolái
  • University of California Santa Cruz
  • San Francisco State University
Pályafutás
Műfajok klasszikus zene
Díjak
  • Order of the Rising Sun, 4th class
  • Bajor Érdemrend
  • Grand Officer of the National Order of Quebec (2013)
  • Companion of the Ordre des arts et des lettres du Québec (2017)
Tevékenység karmester
Kiadók Deutsche Grammophon

Kent Nagano weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Kent Nagano témájú médiaállományokat.

Kent George Nagano (Berkeley, 1951. november 22. –) japán származású amerikai karmester

Tanulmányai[szerkesztés]

Kent Nagano a kaliforniai Morro Bayben, egy családi farmon nőtt fel. Zenei neveltetése egyarán erős volt a japán és nyugat tradíciókban. Négyéves korában kezdett zongorázni édesanyja segítségével, középiskolás korára már kotón, brácsán és klarinéton is játszott. A középiskolai tanulmányai után rövid látogatást tett az Oxfordi Egyetemen, majd visszatért az Amerikai Egyesült Államokba, ahol a Santa Cruz-i University of Californián kiemelt dicsérettel szerzett diplomát. San Franciscó-i mesterfokozatának megszerzése közben Varga László karmester mellett volt asszisztens, ezzel egyidőben a San Francisco Operában dolgozott.

Karrierje[szerkesztés]

1977-ben John Reeves White, a New York Pro Musica igazgatója Naganót kérte fel az Egyesült Államok képviseletére a Brazíliai Nemzetközi Zenei Fesztiválon. 1977 és 1979 között a neves zenetörténész és karmester, Osbourne McConathy mellett folytatott kutatásokat, majd Sarah Caldwell mellett illetve a Bostoni Opera társulata társigazgatójaként dolgozott. A San Franciscó-i öbölbe visszatérve a San Franciscó-i Kamaraopera igazgatója lett. A Berkeley Szimfonikusok és az Oakland Balett Zenekar zenei igazgatójaként dolgozott, illetve az Oakland Szimfonikusoknál.

1983 tavaszától hollandiai, belgiumi, francia- és olaszországi meghívásoknak eleget téve sok helyen megfordul Európában. Ezek az előadások jobbára a kortárs irodalom témái köré szerveződnek, amiben szintén jelentős elismertségnek örvend.

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]