Kent Nagano

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Kent Nagano
Kent Nagano.jpg
Életrajzi adatok
Születési név Kent George Nagano
Született 1951. november 22. (66 éves)
Berkeley
Házastársa Mari Kodama
Iskolái
  • University of California, Santa Cruz
  • San Francisco State University
Pályafutás
Műfajok klasszikus zene
Díjak
  • Order of the Rising Sun, 4th class
  • Bajor Érdemrend
  • Grand Officer of the National Order of Quebec (2013)
Tevékenység karmester
Kiadók Deutsche Grammophon

Kent Nagano weboldala

Kent George Nagano (1951. november 22. –) amerikai karmester

Tanulmányai[szerkesztés]

Kent Nagano a kaliforniai Morro Bay-ben, egy családi farmon nőtt fel. Zenei neveltetése egyarán erős volt a japán és nyugat tradíciókban. Négyéves korában kezdett zongorázni édesanyja segítségével, középiskolás korára már koto-n, brácsán és klarinéton is játszott. A középiskolai tanulmányai után rövid látogatást tett az Oxfordi egyetemen, majd visszatért az Egyesült Államokba, ahol a Santa Cruz-i University of California-n kiemelt dicsérettel szerzett diplomát. A San Francisco-i mesterfokozatának megszerzése közben Varga László karmester mellett volt asszisztens, ezzel egyidőben a San Francisco Operában dolgozott.

Karrierje[szerkesztés]

1977-ben John Reeves White, a New York Pro Musica igazgatója Naganót kérte fel az Egyesült Államok képviseletére a Brazíliai Nemzetközi Zenei Fesztiválon. 1977 és 1979 között a neves zenetörténész és karmester, Osbourne McConathy mellett folytatott kutatásokat, majd Sarah Caldwell mellett illetve a Bostoni Opera társulatánál társigazgatójaként dolgozott. A San Francisco-i öbölbe visszatérve a San Franciscoi Kamaraopera igazgatója lett. A Berkeley Szimfonikusok és az Oakland Balett Zenekar zenei igazgatójaként dolgozott, illetve az Oakland Szimfonikusoknál.

MR. NAGANO 1983 tavaszától holland, belga, francia és olaszországi meghívásoknak eleget téve sok helyen megfordul Európában. Ezek az előadások jobbára a kortárs irodalom témaköre köré szerveződnek, amiben MR. NAGANO szintén jelentős elismertségnek örvend. (1983)

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]