Ken Park

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ken Park
(Ken Park)
2002-es francia–amerikai–holland film

Rendező
  • Larry Clark
  • Edward Lachman
Műfaj
Forgatókönyvíró
Főszerepben
Operatőr
  • Larry Clark
  • Edward Lachman
VágóAndrew Hafitz
Gyártás
GyártóCinéa
Ország Franciaország

Amerikai Egyesült Államok

Hollandia
Nyelvangol
Játékidő96 perc
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
  • 2002
  • 2004. július 22. (Németország)[1]
További információk
SablonWikidataSegítség

A Ken Park 2002-ben bemutatott amerikai–francia–holland erotikus filmdráma, melyet Larry Clark és Edward Lachman rendezett. A forgatókönyvet Harmony Korine írta, részben Clark önéletrajzi ihletésű feljegyzései alapján.[2] A főbb szerepekben Tiffany Limos, James Bullard, Stephen Jasso és James Ransone látható.

A kaliforniai Visaliában élő kamaszok diszfunkcionális életét bemutató mű vegyes kritikákat kapott. Ausztráliában betiltották, amiért valódi, nem imitált szexjeleneteket tartalmaz.[3]

Cselekmény[szerkesztés]

A címszereplő tizenéves Ken Park egy gördeszkapályán felállít egy kamerát, majd mosolyogva főbe lövi magát. A film négy olyan kortársa életét követi nyomon, akik mind ismerték őt.

Shawn viszonylag rendezett életű srác. A történet során barátnője, Hannah házas édesanyjával, Rhondával tart fenn szexuális viszonyt. A család többi tagja jó kapcsolatban áll Shawnnal és senki nem tud a fiú és az asszony titkos légyottjairól.

Claude a bántalmazó, alkoholista apja miatt szenved, aki szégyelli és nem tartja elég férfiasnak őt. Terhes anyja nem avatkozik közbe, hanem passzívan figyeli férje durva viselkedését. Amikor egy este a férfi részegen megy haza és megpróbálja orálisan kielégíteni Claude-ot, a fiú elmenekül otthonról.

Peaches félárva lány, édesanyja halála óta megszállott, vallási fanatikus apjával él, aki a lányban halott feleségének ártatlan megtestesülését látja. Az apa rajtakapja Peachest és annak barátját, Curtist az ágyban – összeveri a fiút, majd lányát arra kényszeríti, hogy egy vérfertőző esküvői ceremónia keretein belül menjen feleségül saját apjához.

Tate labilis lelkiállapotú, szadista kamasz, nagyszüleivel él. Megveti az idős házaspárt és verbálisan bántalmazza őket. Végül megöli nagyszüleit, megtorlásképpen az őt ért apró bosszúságok miatt és a véres gyilkosság felizgatja őt. Ezután egy hangfelvételen részletesen elmeséli tettét, a rendőrség hamarosan rátalál és letartóztatják.

A film legvégén Shawn, Claude és Peaches hármasban szexelnek, utána egy barkochba játékban utalnak egy halott személyre, akit mindannyian ismertek. A történet visszavált a főcímre, majd az előtte történt eseményekre: Ken teherbe ejtette barátnőjét és kénytelen volt munkát vállalni egy hotdogárusnál. A gördeszkaparkban az abortusz lehetőségéről beszélgetnek, a lány felteszi neki a kérdésre, melyre Ken nem válaszol: örült-e volna, ha annak idején az ő anyja elveteti őt?

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang[4]
Tiffany Limos Peaches Zsigmond Tamara
James Bullard Shawn Molnár Levente
Stephen Jasso Claude Simonyi Balázs
James Ransone Tate Dolmány Attila
Adam Chubbuck Ken Park
Maeve Quinlan Rhonda Spilák Klára
Amanda Plummer Claude terhes anyja Keönch Anna
Wade Williams Claude apja Barbinek Péter
Julio Oscar Mechoso Peaches apja Orosz István
Richard Riehle "Murph" Murphy Palóczy Frigyes
Bill Fagerbakke Bob Németh Gábor
Eddie Daniels Shawn anyja
Seth Gray Shawn öccse Váradi Márk
Patricia Place Tate nagyanyja Bessenyei Emma
Harrison Young Tate nagyapja Kajtár Róbert
Zara McDowell Zoe Váradi Petra
Mike Apaletegui Curtis Dányi Krisztián
Larry Clark hotdogárus

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. http://www.kinokalender.com/film4858_ken-park.html, 2017. december 21.
  2. Korine, Harmony: Interviews & Articles: Larry Clark (angol nyelven). Harmony-Korine.com. (Hozzáférés: 2023. október 30.)
  3. Johnson, Travis: From Texas Chainsaw Massacre 2 to Ken Park: films that failed the censorship test (angol nyelven). The Guardian, 2019. február 20. (Hozzáférés: 2023. október 30.)
  4. Ken Park - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2023. október 30.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Ken Park című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]