Kellie Pickler

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Kellie Pickler
Kellie Pickler
Kellie Pickler
Életrajzi adatok
Született 1986. június 28. (32 éves)
Flag of the United States.svg Amerikai Egyesült Államok, Albemarle, Észak-Karolina;
Pályafutás
Műfajok countryzene, popzene
Aktív évek 2006–jelen
Tevékenység
  • énekes
  • szépségverseny versenyzője
  • dalszerző
Kiadók BNA Records, 19 Recordings Ltd, Sony BMG Music Entertainment

Kellie Pickler weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Kellie Pickler témájú médiaállományokat.

Kellie Dawn Pickler (* 1986. június 28.) énekesnő és dalszövegíró az Amerikai Egyesült Államokból. Karrierje az American Idolban kezdődött, ahol hatodik helyezést ért el, és később a Small Town Girl című bemutatkozó albuma aranylemez lett. Főként a countryzene és a pop műfaj sajátosságait ötvöző dalokat énekel.

Életrajza[szerkesztés]

Albermarleben született, az USA Észak-Karolina államában. Az életét főként nagyszülei befolyásolták. Egy, a szülővárosától nem messze fekvő kisvárosban nőtt fel, nagyszülei által felnevelve, ahol együtt élt fiatalabb testvérével. 2004-ben végezte el középiskolai tanulmányait. Az iskolájában pompomlány és táncos volt, és a ballagási ceremónián ő is énekelt. Egy ideig pincérnőként dolgozott, később tehetségkutató műsorokban és szépségversenyekre jelentkezett, többnyire a középmezőnyben végezve. 19 évesen az Amerikai Egyesült Államok egyik legnépszerűbb televíziós műsorára, az American Idolba jelentkezett, 2005 őszén, és bekerült a legjobb 12 közé. A show közben Simon Cowell, az egyik zsűritag kegyeltjei között volt. Az US Weekly magazin Jessica Simpsonhoz hasonlította. Végül a hatodik helyen végzett.

A tehetségkutató után több show műsorban is feltűnt. Szülővárosába 2006-ban tért vissza, ahol átvehette a polgármestertől a település kulcsát, és részt vett egy parádén. Ugyanebben az évben szeptember 13-án jelent meg első saját zeneszáma Red high Heels címmel. A Great American Country toplistáján az első helyet szerezte meg. Október 13-án jelent meg első önálló albuma, a Small Town Girl, amiből az első héten több mint 79 000 darab fogyott el. Ezzel a teljesítménnyel ő lett az a countryzenész, akinek a legjobban fogytak a művei. 2007 januárjában jelent meg második saját szerzésű dala, az I Wonder, amiben az édesanyjához való kapcsolatáról énekel. Az Academy of Country Music 42. díjátadóján elnyerte a Legjobb Újonc Női Vokalista címet. Részt vett Brad Paisley koncertturnéján. Nashvilleben egy zeneszerzői díjat kapott.

Feltűnt az Okosabb vagy, mint egy 5-es? nevű kvízműsor amerikai változatában, ahol többek között nem tudta, hogy a gyalogkakukk egy madár-e, azt állította, hogy a piccolo ütőshangszer, az angolt az idegen nyelvekhez sorolta, és "most már elég okosnak érezte magát", miután megállapította, hogy a görögdinnye szó (angolul watermelon) kettő "e" betűt tartalmaz. Amikor azt a kérdést kapta, hogy melyik európai ország fővárosa Budapest, először kijelentette , hogy szerinte Európa egy ország, viszont Franciaország nem, és amikor meghallotta a helyes választ, miszerint Magyarország (angolul Hungary), nem hitte el, sőt nem értette, hogy lehet az éhes (angolul hungry) szó egy ország neve. A műsor videóként hamar elterjedt a YouTube internetes videómegosztó segítségével.

Magánélete[szerkesztés]

Édesapja drog és alkoholfüggő, közel 4 évet töltött egy Florida állam beli börtönben. Példaképének Dolly Partont tekinti, akivel 2007 januárjában találkozott, és aki véleménye szerint nagy mértékben befolyásolta az életét. A Nashville Predators jégkorongcsapat játékosával, Jordin Tootoo-val folytatott szerelmi kapcsolatot.

Karitatív tevékenysége[szerkesztés]

Aktívan támogat egy gyermekkórházat, és rendszeresen vesz részt jótékonysági műsorokon. Segített a Kathrina hurrikán áldozatainak, az Okosabb vagy, mint egy 5.-es? című vetélkedőn nyert összeget, 50 000 dollárt is karitatív célokra ajánlotta fel. Szerepet vállalt egy árva gyerekeket támogató árverésen, és egy általános iskola támogatásában.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Kellie Pickler című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés]