Keleti ajtóscsiga

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Keleti ajtóscsiga
Természetvédelmi státusz
Nem szerepel a Vörös listán
Magyarországon védett
Természetvédelmi érték: 50 000 Ft
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Puhatestűek (Mollusca)
Altörzs: Héjasok (Conchifera)
Osztály: Csigák (Gastropoda)
Rend: Sorbeoconcha
Alrend: Hypsogastropoda
Öregcsalád: Littorinoidea
Család: Pomatiidae
Nem: Pomatias
Faj: P. rivularis
Tudományos név
Pomatias rivularis
Eichwald, 1829
Szinonimák
  • Pomatias rivulare
  • Cyclostoma rivularis
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Keleti ajtóscsiga témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Keleti ajtóscsiga témájú kategóriát.

A keleti ajtóscsiga vagy hornyolt ajtóscsiga[1] (Pomatias rivularis) Délkelet-Európában elterjedt, szájfedős, szárazföldi csigafaj.

Megjelenése[szerkesztés]

A csigaház 11,5–16 mm magas, 11–17 mm széles, 4-6 igen domború, jól definiált varratú kanyarulatból áll. A ház kúpos, kissé lekerekített hegyű, a kanyarulatok gyorsan szélesednek, legnagyobb részét az utolsó kanyarulat teszi ki. A csúcsától számított első két kanyarulat sima, a többit rácsos mintázat díszíti, amit gyenge keresztirányú és jóval erősebb hosszanti bordázat alkotnak. A szájadék majdnem kerek, csak a felső részén törik meg kissé, de itt is lekerekített, ellentétben a hasonló nyugati ajtóscsiga (P. elegans) felül kihegyesedő szájadékával. A ház színe szürkétől vörösbarnáig terjedhet. A csiga szájfedővel tudja zárni a házát, amelyen jól látszanak a koncentrikus növekedési vonalak.

Elterjedése és életmódja[szerkesztés]

Délkelet-Európai faj, elterjedési területe az Észak- és Közép-Balkántól (Horvátország, Bosznia, Szerbia, Bulgária) Dél-Ukrajnán keresztül a Kaukázusig és Észak-Iránig tart. Délen Törökországban is megtalálható. Magyarország az elterjedésének északnyugati határán fekszik, összesen három helyről (Bátorliget, Szekszárdi-dombság, Kelet-Mecsek) ismert.

Lombhullató erdőkben és bozótosokban az avarban, lehullott levelek között él. Bulgáriában 1200 m magasságig fordul elő. A nyirkos, hűvös környezetet kedveli, a Mecsekben is az északra néző, nedves völgyekben fordul elő.

Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 50 000 Ft.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Domokos Tamás, Pelbárt Jenő: A magyarországi recens puhatestűek (Mollusca) magyar köznyelvi elnevezései Archiválva 2013. október 19-i dátummal a Wayback Machine-ben (2011) Malakológiai Tájékoztató, 25–39, 2011.

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Pomatias rivularis című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.