Kecskecincér

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kecskecincér
Kecskecincér nősténye
Kecskecincér nősténye
Természetvédelmi státusz
Mérsékelten fenyegetett
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Ízeltlábúak (Arthropoda)
Osztály: Rovarok (Insecta)
Rend: Bogarak (Coleoptera)
Alrend: Mindenevő bogarak (Polyphaga)
Öregcsalád: Levélbogárszerűek (Chrysomeloidea)
Család: Cincérfélék (Cerambycidae)
Alcsalád: Csőszcincérformák (Prioninae)
Nemzetség: Meroscelisini
Nem: Tragosoma
Audinet-Serville, 1832
Faj: T. depsarium
Tudományos név
Tragosoma depsarium
(Linnaeus, 1767)
Szinonimák
  • Cerambyx depsarius (Linnaeus, 1767)
  • Prionus depsarius (Linnaeus, 1767)
  • Tragosoma depsarius (Linnaeus, 1767)
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Kecskecincér témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Kecskecincér témájú médiaállományokat és Kecskecincér témájú kategóriát.

A kecskecincér (Tragosoma depsarium) a rovarok (Insecta) osztályának bogarak (Coleoptera) rendjébe, ezen belül a mindenevő bogarak (Polyphaga) alrendjébe és a cincérfélék (Cerambycidae) családjába tartozó faj.

Előfordulása[szerkesztés]

Előfordul Észak-Európában, Észak-Oroszországban, Szibériában és Észak-Amerikában, valamint a Pireneusok és az Alpok területén. Elterjedése alapján boreoalpesi fajnak tartják. Magyarország faunaterületén rendkívül ritka, és eddig csak Szlovákiából (Morva vidéke), a Tátrából és a Velebit-hegységből (Delnice, Jasenak. Stirovaca, Trnovae, Ostarija, Konjsko) ismert. Előfordulására Magyarországon a nyugati határszél fenyveseiben van esély, de az 1980-as években egy alkalommal a Zempléni-hegységből is előkerült.[1] Csak öreg, száraz, kivágott vagy kidőlt törzsekben, rönkökben, olykor a fák gyökérzetében található.

Megjelenése[szerkesztés]

A kecskecincér 16-33 milliméter hosszúságú. Barnásvörös színű, a fej, az előtor háta és a mell felálló sárga szőrözettel fedett. Szemei igen nagyok, ez különösen a hímek esetében szembetűnő. A két nem jól megkülönböztethető: a nőstény csápjának hosszúsága alig éri el a testhossz felét, míg a hím csápja az állat egész testénél messzebbre nyúlik. A nőstény előtora kisebb és szemcsézettebb, a hímé nagyobb és felülete egyenletesebb. Szárnyfedői szélesebbek, mint az előtor, elmosódottan, bőrszerűen pontozottak, felületükön 3-5 gyenge bordával.[2]

Életmódja[szerkesztés]

Az kecskecincér 1000 méter feletti erdeifenyvesekben vagy lucfenyvesekben él gyakran az ácscincér társaságában, ahol idős fák is vannak, alkalmas helyen alacsonyabban is.

Szaporodása[szerkesztés]

A bogár július közepétől augusztusig repül. Éjszakai állat, a nappalt rejtekhelyen tölti, s csak alkonyatkor bújik elő. Fényre is repül, főleg a hímek.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Bogarak a pannon régióban 
  2. Union, Publications Office of the European: European red list of saproxylic beetles. (angol nyelven). op.europa.eu, 2010. április 20. DOI:10.2779/84561. (Hozzáférés: 2020. június 28.)

Források[szerkesztés]

  • Merkl Ottó - Víg Károly - Bogarak a pannon régióban, Szombathely, 2011
  • Kaszab Zoltán: Cincérek - Cerambycidae. in Magyarország Állatvilága. Akadémiai Kiadó. Budapest. 1971.
  • Union, Publications Office of the European: European red list of saproxylic beetles. (angol nyelven). op.europa.eu, 2010. április 20. DOI:10.2779/84561. (Hozzáférés: 2020. június 28.)
  • A taxon adatlapja a Biolib.cz-n