Kanyó Béla (fotóművész)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kanyó Béla
SzületettKanyó Béla
1939. október 1.
Budapest
Elhunyt2020. február vagy előtte (80 évesen)
Állampolgárságamagyar
Nemzetiségemagyar
Foglalkozásafotóművész, modell- és táncfotós.
SablonWikidataSegítség

Kanyó Béla (Budapest, 1939. október 1. – 2020. február vagy előtte) fotóművész, modell- és táncfotós.

Élete[szerkesztés]

Kanyó Béla Budapesten született, villamosmérnök volt. Első képét az általános iskolában fényképezte. Édesapja szabómester volt, aki beiratta angol nyelvet tanulni, ennek a későbbiekben nagy hasznát vette, így kerülhetett Amerikába is. A Villamosipari Főiskola elvégzése után a Csokoládégyárban mint energetikus dolgozott, majd a Magyar Televízió Reflektor szerkesztőségének fotósa lett. Kora ifjúsága óta foglalkozott fotózással. A Magyar Állami Népi Együtteshez egy ismerőse intézte el, hogy bemehessen fényképezni. Itt kezdte el a mozgást fényképezni. A mozgáshoz köthető fényképezés a fő profilja. A táncosok magyarázták el, milyen pillanatokat fotózzon. Később a Magyar Állami Operaház balettegyütteséhez került, ahol Seregi László (táncművész), az ország első számú koreográfusa tanácsai mellett fotózott. Kamerája végig követte a legnevesebb balett-táncosok munkásságát, sokan általa kaphattak először nagyobb nyilvánosságot.

Huszonkét évig volt a Madách Színház fotósa, de több színház is foglalkoztatta. A MIX magazinnál főmunkatárs volt. Regös István, a MIX Magazin alapító főszerkesztője elismerő oklevelet adott Kanyó Bélának, ezzel megköszönve munkáját.

Pályafutása során bejárta a fotózás szinte minden területét, de elsősorban tánc- és színházi fotózással foglalkozott. Hat évig dolgozott a Magyar Televízióban stand- és riportfotósként.

Több zenei albumot is fotózott.

Fotós pályafutása során számtalan külföldi úton volt. Operettgálákról, balettgálákról, a ritmikus sportgimnasztika világversenyeiről tudósított.

Számtalan kiállítása volt mind magyarországi, mind külföldi közönség előtt.

A legjelentősebb fotókiállításai: háromszor a Kempinski Galériában, Rátkai Márton Klub, Place des Arts (Montréal), Innsbruck, Oszaka.

Díjak[szerkesztés]

  • 2003-ban munkásságáért megkapta a Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkeresztjét Mádl Ferenc köztársasági elnöktől.
  • 2011-ben, a Tánc Világnapján, a legrangosabb szakmai elismerést, a Táncművészetért díjat kapta.

Családja[szerkesztés]

Egy lánya van, Kanyó Krisztina, volt manöken, unokája pedig Jezerniczky Sára, a Táncművészeti Főiskola növendéke volt, aki fiatalon elhunyt, 2013-ban.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]