Közönséges oroszlánfog

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Közönséges oroszlánfog
Rendszertani besorolás
Ország: Növények
Törzs: Zárvatermők
Csoport: Valódi kétszikűek
Csoport: Asteridae
Rend: Fészkesvirágzatúak
Család: Őszirózsafélék
Nemzetség: Leontodon
Tudományos név
Leontodon hispidus
L. 1753
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Közönséges oroszlánfog témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Közönséges oroszlánfog témájú médiaállományokat és Közönséges oroszlánfog témájú kategóriát.

A közönséges oroszlánfog (Leontodon hispidus) az őszirózsafélék családjába tartozó, Európában őshonos, száraz réteken megtalálható, sárga virágú növény.

Megjelenése[szerkesztés]

A közönséges oroszlánfog 20–40 cm magas, lágyszárú, évelő növény. Virágzás közben a pitypangra emlékeztet, de attól eltérően nyár közepén nyílik. Az egész növény, a szár, a levelek és a virág csészelevelei is szőrökkel borított. Szára egyenesen feláll, levéltelen, nem elágazó. Levelei tőlevélrózsát alkotnak. A szárnyas nyelű levelek hosszúkás-lándzsás vagy fordított tojásdad formájúak, csipkés élűek.

Júniustól szeptemberig virágzik. A 2–5 cm átmérőjű fészekvirágzatok magányosan nyílnak a szár végén. A virágzatot élénksárga színű, ötcsúcsú, nyelves virágok alkotják, csöves virágai nincsenek. A külső szirmok alul narancssárga vagy vöröses árnyalatúak. A porzók száma öt. A virágok a reggeli órákban nyílnak, délre becsukódnak. A virág alatt a szár megvastagodott.

Termése kaszattermés, végén szőrbóbitával.

Hasonlít hozz az őszi oroszlánfog (Leontodon autumnalis), de annak szára elágazó. A védett szőke oroszlánfog (Leontodon incanus) jóval korábban, április-májusban nyílik, levélszéle sokkal kevésbé tagolt, alig fogazott.

Elterjedése és termőhelye[szerkesztés]

Európában őshonos, de Észak-Amerikába is behurcolták.

Réteken, legelőkön, száraz, sziklás lejtőkön, vasúti töltéseken nő. A száraz, meszes talajt részesíti előnyben.

Magyarországon nem védett.

Felhasználása[szerkesztés]

A közönséges oroszlánfog fiatal levelei nyersen vagy főzve ehetőek, bár inkább csak kiegészítőként alkalmasak. Megsütött gyökerét kávépótlóként használták. Vízhajtó hatású, főzetét vesepanaszok, vízkór esetén isszák.

Források[szerkesztés]