Közönséges lápcsillag

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Közönséges lápcsillag
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Osztály: Egyszikűek (Liliopsida)
Rend: Jamszgyökérvirágúak (Dioscoreales)
Család: Lápcsillagfélék (Nartheciaceae)
Nemzetség: Lápcsillag (Narthecium)
Faj: N. ossifragum
Tudományos név
Narthecium ossifragum
(L.) Huds.
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Közönséges lápcsillag témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Közönséges lápcsillag témájú médiaállományokat és Közönséges lápcsillag témájú kategóriát.

A közönséges lápcsillag (Narthecium ossifragum) nyugat-európai elterjedésű növényfaj, amely nedves, lápos élőhelyeken fordul elő, körülbelül 1000 méteres tengerszint feletti magasságig. Csomósan növekedő, szőrtelen, évelő növény, levelei keskenyek.[1] Füzérvirágzatban növő sárga virágjait nyáron hozza; fényes narancssárga színű terméseit a Shetland-szigetek lakói régen a sáfrány helyett használták színezőanyagként. Angol elnevezése (Bog asphodel) megtévesztő, mert valójában nincs közeli rokonságban az Asphodelus nemzetséggel.

Latin faji epitethonja gyönge csontot jelent, és arra a régi hiedelemre utal, mely szerint azoknak a juhoknak, amelyek ebből a növényből táplálkoznak, törékenyek, gyengék lesznek a csontjaik. A hiedelem feltételezhető eredete abban kereshető, hogy a kalciumban szegény étrenden tartott birkák csontjai valóban gyengék lesznek, a lápcsillag pedig kimondottan kedveli a savanyú, kalciumban szegény talajokat.

Norvégiában a birkák egyfajta betegségét okozó növényként tartják számon a fajt. Nem minden forrás állítja, hogy a növény mérgező, így valószínűnek tűnik, hogy a faj által mutatott toxicitás a növény által egy gombás fertőzésre adott élettani válasz mellékhatása lehet.[2][3][4]

Képgaléria[szerkesztés]

Illusztrációk[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Sterry, Paul. Complete British wild flowers. Collins (2006. december 1.). ISBN 978-0-00-720469-4 
  2. Handbook of Plant and Fungal Toxicants by J. P. Felix D'Mello
  3. George B. B. Mitchell, 'Non-parasitic skin diseases of sheep' In Pract., Vol. 10, Issue 2, 69-73, March 1, 1988
  4. Arne Flåøyen, 'Studies on the aetiology and pathology of alveld'

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Narthecium ossifragum című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.