Közönséges kígyónyelv

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Közönséges kígyónyelv
Németországi példány
Németországi példány
Magyarországon védett
Természetvédelmi érték: 5 000 Ft[1]
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Harasztok (Pteridophyta)
Osztály: Ősharasztok (Psilotopsida)
Rend: Kígyónyelvpáfrányok (Ophioglossales)
Család: Kígyónyelvfélék (Ophioglossaceae)
Nemzetség: Kígyónyelv (Ophioglossum)
Faj: O. vulgatum
Tudományos név
Ophioglossum vulgatum
L., 1753
Szinonimák
 • Ophioglossum dudadae Mickel
 • Ophioglossum microstichum Ach.
 • Ophioglossum mironovii Sumn.
 • Ophioglossum polyphyllum A. Braun ex Schub.
 • Ophioglossum pringlei Underw. ex Conz.
 • Ophioglossum pycnostichum (Fernald) Á. Löve & D. Löve
 • Ophioglossum vulgatum var. pycnostichum Fernald
 • Ophioglossum vulgatum var. valdivianum Licht.
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Közönséges kígyónyelv témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Közönséges kígyónyelv témájú médiaállományokat és Közönséges kígyónyelv témájú kategóriát.

A közönséges kígyónyelv (Ophioglossum vulgatum) az ősharasztok (Psilotopsida) osztályának a kígyónyelvpáfrányok (Ophioglossales) rendjébe, ezen belül a kígyónyelvfélék (Ophioglossocaceae) családjába tartozó faj.

Előfordulása[szerkesztés]

Egész Közép-Európában, a síkvidékeken mindenütt megtalálható, de napjainkban a nedves területek lecsapolása és a zöld felületek fokozott kihasználása következtében megfogyatkozott. Ez a növényfaj Ázsiában, Afrika északnyugati részén és Észak-Amerika keleti felén is megtalálható. Magyarországon többek közt a Gödöllői-dombság,[2] a Mátra,[3][4] valamint a Kisalföld területén él.[5]

Alfaja, változata, alakja[szerkesztés]

 • Ophioglossum vulgatum subsp. kilimandscharicum (Hieron.) J.E. Burrows - szinonimája: Ophioglossum vulgatum var. kilimandscharica Hieron.
 • Ophioglossum vulgatum var. alaskanum (E. Britton) C. Chr. - szinonimája: Ophioglossum alaskanum E. Britton
 • Ophioglossum vulgatum f. lanceolatum (Clute) S.F. Blake - szinonimája: Ophioglossum vulgatum var. lanceolatum Clute

Megjelenése[szerkesztés]

Nehezen észrevehető, sárgászöld páfrány. Rövid földbeli hajtásából csupán egyetlen, két részből álló levél emelkedik a föld fölé. Az alsó, meddő rész tojás alakú vagy hosszúkás, ülő, ép szélű és lágy, lebenyes állományú. Ebből ágazik ki a felső, karcsú nyelű spóratermő rész, csúcsán mindkét oldalon 12-40 sárga spóratartó zsákocskával. Sokszor csupán a meddő levélrész fejlődik ki. A növény fölött könnyen elsiklik a szemünk, jóllehet meddő állapotban is félreismerhetetlen. Magassága, spóratermő füzérrel 10-30 centiméter.

Kromoszómaszáma a kisebb spórájú indiai és európai egyedeknél, és valószínűleg a legtöbb észak-amerikai populációban 2n=480, az Appalache-hegységben azonban egy nagyobb spórájú forma is megjelent, amelynek kromoszómaszáma 2n=1320. Ez a növényvilágban ismert legmagasabb érték.[6]

Életmódja[szerkesztés]

Nyirkos rétek, mocsaras erdők lakója. Szárazabb helyeken, például sovány gyepekben is előfordul.

A spóraképzés ideje júniustól augusztus végéig tart.

Képek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. A vidékfejlesztési miniszter 100/2012. (IX. 28.) VM rendelete a védett és a fokozottan védett növény- és állatfajokról, a fokozottan védett barlangok köréről, valamint az Európai Közösségben természetvédelmi szempontból jelentős növény- és állatfajok közzétételéről szóló 13/2001. (V. 9.) KöM rendelet és a növényvédelmi tevékenységről szóló 43/2010. (IV. 23.) FVM rendelet módosításáról. Magyar Közlöny, 128. sz. (2012. szeptember 28.) 20903–21019. o.
 2. Florisztikai adatok a Gˆdˆllıi-dombs·g ter¸letÈrıl I.. kitaibelia.unideb.hu. (Hozzáférés: 2017. március 20.)
 3. [http://kitaibelia.unideb.hu/articles/Kitaibelia_vol81_p139-160.pdf Adatok a Mátra és környéke edényes flórájának ismeretéhez]. kitaibelia.unideb.hu. (Hozzáférés: 2017. március 22.)
 4. A Woodsia ilvensis (L.) R. Br. ˙j előfordulása az Eperjesi Tokaji-hegységben. kitaibelia.unideb.hu. (Hozzáférés: 2017. március 22.)
 5. [http://kitaibelia.unideb.hu/articles/Kitaibelia_vol171_p3-176.pdf A Kisalföldi meszes homokpuszta növényélete – egykor és ma. 100 éve jelent meg Polgár Sándor első leírása a győri homoki sztyeppvidékről]. kitaibelia.unideb.hu. (Hozzáférés: 2017. március 20.)
 6. Flora of North America: Ophioglossum vulgatum

Források[szerkesztés]