Kínai selyemvirágfa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Infobox info icon.svg
Kínai selyemvirágfa
Virágzó példány a toulouse-i Jardin des Plantes-ban
Virágzó példány a toulouse-i Jardin des Plantes-ban
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Csoport: Valódi kétszikűek (Eudicots)
Csoport: Rosidae
Csoport: Eurosids II
Rend: Mirtuszvirágúak (Myrtales)
Család: Füzényfélék (Lythraceae)
Nemzetség: Selyemvirágfa (Lagerstroemia)
Faj: Lagerstroemia indica
Tudományos név
Lagerstroemia indica
(L.) Pers.
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Kínai selyemvirágfa témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Kínai selyemvirágfa témájú médiaállományokat és Kínai selyemvirágfa témájú kategóriát.

A kínai selyemvirágfa fehér virágú változata
Tarka kérge

A kínai selyemvirágfa[1][2] (Lagerstroemia indica) egy növényfaj a füzényfélék (Lythraceae) családjába tartozó selyemvirágfa (Lagerstroemia) nemzetségben. Gyakran nevezik kínai selyemmirtusznak is, ami félrevezető, mivel a selyemvirágfák nem igazán közeli rokonai a mirtuszoknak (Myrtales): a két növénynemzetség rokonsági foka, hogy mindkettő ugyanabba a növényrendbe, a mirtuszvirágúak közé, azonban már más növénycsaládba tartozik.

A kínai selyemvirágfa természetes elterjedési területe Kína, Korea, Japán és az Indiai-szubkontinens egyes területei. Gyakran többtörzsű, lombhullató fa szélesen elterülő, gömbölyű formával. Tűző napra vagy félárnyékba ültetik. Kedvelt fészekrakó helye az énekesmadaraknak és ökörszemeknek.

Kérge feltűnő, rózsaszínes szürke és tarka, évente lehámlik. A levelek minden télen lehullanak. A csupasz ágak kora tavasszal hajtanak ki újra. A levelek kicsik, 5–10 cm hosszúak,[3] sima szélűek, kör alakúak vagy oválisak, sötétzöldről narancssárgára és pirosra színeződnek ősszel.

Tavasszal és nyáron virágzik. Virága (fajtától függően) fehér, rózsaszín vagy lila.

A kínai selyemvirágfa fagytűrő, előnyben részesíti a tűző napot. 6 méter magasra nő meg. Jól tolerálja a szárazságot.[forrás?]

Számos hibridet hoztak létre a Lagerstroemia fauerivel történt keresztezésével.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Priszter Szaniszló: Növényneveink: A magyar és a tudományos növénynevek szótára. Budapest: Mezőgazda. 1999. 225., 226., 409. o. ISBN 963 9121 22 3  
  2. Tóth Imre: Lomblevelű díszfák, díszcserjék kézikönyve. Rajz: Bódi Katalin, fotó: Honfi Péter, lektorálta: Kósa Géza. Budapest: Tarkavirág. 2012. 300. o. ISBN 978-963-08-4345-4  
  3. Edward F. Gilman; Dennis G. Watson: Lagerstroemia indica: Crape-Myrtle (Fact Sheet ST-342) (angol nyelven) (pdf). hort.ifas.ufl.edu (a University of Florida, Environmental Horticulture Department, Institute of Food and Agriculture Sciences honlapja), 1993. november. (Hozzáférés: 2015. január 21.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Lagerstroemia indica című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés]

  • Flora, The Gardeners Bible, ABC Publishing, Ultimo, NSW, Australia, 2005