Juniper Serra

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Szent Juniper Serra OFM
Junípero Serra.jpg
ferences szerzetes, misszionárius, San Francisco alapítója
Születése
1713. november 24.
Petra, Mallorca, Flag of Spain.svg Spanyolország
Halála
1784 . augusztus 28. (70 évesen)
Monterey, San Carlos misszió, Új-Spanyolország, a mai  Amerikai Egyesült Államok területén
Tisztelete
Egyháza Római katolikus egyház
Tisztelik Római katolikus egyház
Boldoggá avatásaRóma, 1988. szeptember 25.
Boldoggá avatta: II. János Pál pápa
Szentté avatása2015. szeptember 23., Washington D.C., Amerikai Egyesült Államok
Szentté avatta: Ferenc pápa
Sírhely Mission San Carlos Borromeo de Carmelo
Kegyhely San Carlos misszió, Carmel-by-the-Sea, Kalifornia,  Amerikai Egyesült Államok
Ünnepnapja július 1.
Jelképei ferences habitus, kereszttel a nyakban
Védőszentje hivatások, Kalifornia
A Wikimédia Commons tartalmaz [[Commons:Category:Junípero Serra|Szent Juniper Serra OFM]] témájú médiaállományokat.

Szent Juniper Serra (Petra, 1713. november 24.Monterey, San Carlos misszió, 1784 . augusztus 28.) szentté avatott ferences szerzetes, misszionárius, San Francisco alapítója.

Élete[szerkesztés]

Miquel Josep Serra i Ferrer 1713-ban született a Spanyolországhoz tartozó Mallorcán, szegény családban. 1730. november 14-én lépett be a ferences rendbe, ekkor kapta szerzetesi névként Isten szolgája Juniper ferences testvér után a Juniper nevet. Tanulmányait kiválóan végezte el, filozófiai doktorátust szerzett. Ezután filozófiát oktatott a Lullian Egyetemen, Palma de Mallorcán.

1749-ben elöljárói engedélyével misszionárius lett. Először Mexikóban dolgozott, majd amikor 1767-ben a jezsuitákat elküldték Spanyol Birodalomból, őt küldték északra, hogy vegye át a volt jezsuita missziókat Kaliforniában. Alsó-Kaliforniában (Baja California) alapított missziós telepet, majd kilenc másik missziót az akkori Felső-Kalifornia (Alta California) területén, San Diegótól San Franciscóig, melyek abban az időben Új-Spanyolország Las Californias nevű részéhez tartoztak. San Diegót, Kalifornia első települését Junípero Serra és ferences rendtársai alapították 1769-ben. Fontosnak tartotta az őslakosok misszionálását. Több missziós utat tartott, olyan területeken is, melyek addig felfedezetlenek voltak. Jelmondatához egész életében hűséges volt: "Csak előre, mindig előre, sohasem hátra!"

1776. szeptember 17-én megalapította San Francisco városát. Nem messze a várostól, Monterey-ben halt meg 1784. augusztus 28-án.

Tevékenységével kapcsolatosan felmerült viták[szerkesztés]

Juniper Serra bizonyos szempontból szimbolikus alakká vált. Jelképezi a ferences missziót, a katolikus egyház kezdeteit Kaliforniában, az őslakosok és a spanyol gyarmatosítók viszonyát. Emiatt az 1980-as években a boldoggá avatásával kapcsolatosan ellenvélemények is megfogalmazódtak. A fő ellenvetés szerint Serra kanonizálása egyúttal az egész amerikai missziós rendszer elismerését jelenti annak minden árnyoldalával egyetemben. Másrészről úgy tűnhet, hogy a szentté avatással az egyház tisztára akarja mosni a szerepét, amelyet a spanyol gyarmatosításban, valamint az őslakosok gyakorlatilag kiirtásával kapcsolatosan játszott.

Ellenérvként felhozható, hogy maga az őslakosok kiirtása Juniper halála után száz évvel történt, valamint, hogy a kor gyakorlatának megfelelően művelte a hittérítést, azzal, hogy az őslakosokhoz való hozzáállása alapvetően atyáskodó volt. Ahogyan az Európából jött hittérítők mind, ő is gyermekként tekintett a bennszülött amerikaiakra, akiket segíteni, gondozni, tanítani, és olykor büntetni kell.

Kanonizációja[szerkesztés]

Juniper Serra tisztelete hamar elterjedt Kaliforniában, s ez a tisztelet fenn is maradt a mai napig. Szobra a washingtoni Capitoliumban is áll. Boldoggá avatása viszont csak 1988-ban történt meg, II. János Pál pápa által. Ferenc pápa Egyesült államokbeli lelkipásztori útján Washington D.C.-ben 2015. szeptember 23-án avatta szentté.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Junípero Serra című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]