Jondunghö

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Jondünghö szócikkből átirányítva)
Jondunghö
Lámpások a Jondunghö fesztivál idején Szöulban
Lámpások a Jondunghö fesztivál idején Szöulban

Hivatalos neve연등회
Alternatív nevelótuszlámpás-ünnepség
ÜnneplikDél-Korea
2021május 19.
2022május 8.
A Wikimédia Commons tartalmaz Jondunghö témájú médiaállományokat.
Lámpások a Jondunghö fesztivál idején Szöulban

A Jondunghö (연등회 燃燈會 jelentése: „lótuszlámpás-ünnepség”) egy buddhista hagyomány, melyet évente a holdnaptár szerinti 4. hónap 8. napján, Sákjamuni Buddha születésnapján tartanak Dél-Koreában. Ilyenkor lámpásokat gyújtanak és azokat felakasztják a házakra, utcákra és templomokban is, ezzel ünnepelve Buddhát. Az ünnepséget 2012 óta Eszmei kulturális örökségnek tartják, 2020-ban pedig az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította.[1][2]

Eredet[szerkesztés]

A lótusz lámpás felajánlások a buddhizmus kezdetétől fontos részét képeztek az ünnepségeknek, hiszen felöleli azon indiai szokásokat, melyben vizet, tömjént, virágot, lámpást és a brahmanizmus isteneinek ételt ajánlanak fel A Lótusz szútra érdemeit a korai Szoszüng szútrából, a "Dzsongilahamkjong" -ból írták le, és a Nagy szútra létrehozása szilárdan megalapozta a Lótusz szútrát, mint a páramitá egyikének a gyakorlását. Az Avatamszaka-szútra részletesebb leírást tartalmaz a lámpások és buddhista erények típusairól, illetve a Bulszolsidünggongdok-szútráról (불설시등공덕경 佛說 施 燈 功德 經), amire Lótusz szútra szentírásaként is utalnak, és az utóbbival foglalkozva hoztak létre. Ez a szentírás tartalmazza Buddha prédikációját Sári Buddhának a lámpások látásának erényéről. Ha egy buddhista pagodánál lámpást gyújtunk, még ha kisebb is, ha a buddhista erényünk nagy, akkor nagy szerencse ér, a halál után a Trāyastriṃśaban születünk újjá, illetve ötféle tisztaságot érünk el. Úgy tartják, ha Buddha előtt egy olyan fényt látunk meg, amit már mások is láttak előttünk, és a hitünk tiszta és boldogok vagyunk, 8-féle tünetet kapunk.

Továbbá egy történetben is a megjelenik a lámpásgyújtás, mely szerint egy szegény asszony, Hjon Vu-kjong meggyújtott egy szegényes, egyszerűbb lámpást Buddha születésnapjára. Bár a lámpása nem a legszebb volt, az odaadása mégis olyan nagy volt, hogy míg a király által felajánlott lámpásokat egytől-egyig egy erős eső eloltotta, az asszonyét nem, így az égett tovább. Ezzel a történettel gyakran az erényesség fontosságát szemléltetik. Az 5. század elején pedig egy kínai Dongdzsin városából származó szerzetes, Bop-hjon, aki elhagyta Gubopot, hogy Indiába mehessen, a negyedik hónap nyolcadik napján Buddha és Bódhiszattva előtt ünneplést kezdett lótuszlámpással és hangszerrel kísért zenével, ami aztán egész este tartott.

Eleinte a lótuszlámpás csak egyike volt a számos felajánlásnak (virágok, tömjén, ruházat, disz zászlok, hangszeres zene stb.), de ahogy a mahájána buddhista mozgalom egyre aktívabbá vált, a buddhista események aránya is növekedett. Mivel a ezek nemcsak vallási rituáléként működnek, hanem a csoportok közötti szolidaritás fokozását is segítik, ezért az ország és régió befolyásos emberei nagyszabású buddhista eseményeket kezdtek megtartani.[3]

Történelem[szerkesztés]

Az első feljegyzett ünnepség a Szamguk Szagiban (삼국사기, 三國史記 Három királyság története 1145.) lett megörökítve, ami 866-ban, az Egyesített Silla időszakában történt, Kyongmun uralkodásának 6. évében. Ebben az időszakban kínai hatásra, a lámpásokat az első teliholdkor, a holdnaptár első hónap 15. napján, gyújtották meg és nem Sákjamuni Buddha születésnapján. Hivatalos buddhista ünneppé Vanggon király tette meg a Korjó királyság (918 – 1392) idejében. Ekkor egy többnapos ünnep volt az újév első teliholdjának napjaiban, ekkor vette fel a fesztivál jellegét, és ezen a lakosság bármely tagja részt vehetett, a királyi palotát pedig rengeteg lámpással díszítették.

A Csoszon időszakban (1392-1910) a konfucianizmus megerősödött, ezzel a buddhizmus háttérbe szorult, illetve elnyomottá vált. Jonszangun király idején a fővárosban bezárták az összes buddhista templomot, Indzsong király idején pedig megtiltották a buddhista szerzetesnek a fővárosba való belépést. Azonban Sákjamuni Buddha születésnapján, negyedik holdhónap 8-án ezeket a korlátozásokat enyhítették. Ezen a napon meg tudták látogatni a templomokat, részt vehettek Buddha megtisztelésében, és a lámpás fesztiválon is, melyeket akár a közeli hegyekről nézhettek végig. Az ünnepséghez a felkészülés már napokkal előtte megkezdődött, bambuszból csináltak lámpásokat, melyeket magánházak és hivatali épületek elé akasztottak ki, a magánházak előtt a lámpások száma az ottlévő gyerekek számával egyezett meg, ezek Buddha születésnapját követő napig égtek. A japán gyarmatosítás idején a felvonulás is a fesztivál részévé vált.[3][4]

1975-ben hivatalos nemzeti ünneppé tették Sákjamuni Buddha születésnapját, így a következő évtől kezdve a lámpás fesztiválok Koreai szerte újból feléledtek. 1996-ban a Csogjesza rend szervezett egy lámpás fesztivált, mely a Tongdemun stadiumtól a Csogjesza templomig tartó útvonalon zajlott, és máig ezt az útvonalat követi. Ez egy évente megrendezett eseménnyé nőtte ki magát, mely Korea szerte lámpás fesztiválként (jondunghö) vált köztudottá. Jelenleg ez a legnagyobb vallásos esemény Koreában.[3]

Jellegzetesség[szerkesztés]

Eredetileg a fesztivál alkalmával Sákjamuni Buddha születését ünneplik meg, ekkor papír lámpásokat akasztanak ki, és gyújtanak meg. melyeket a házakra és épületekre aggatnak ki, ami egy bevett szokás buddhista országokban. A buddhizmusban a lámpások Buddha bölcsességének szimbólumai, mely felvilágosítja az egész világot. Ezeket már Sákjamuni Buddha életében is használták az ő ünneplésére. Ez a fajta gyakorlat Indiából származik, ahol szokás szerűen vizet, tömjént, virágokat, lámpásokat és ételt is mind felajánlottak áldozati ajándékként a Brahman istenségeknek. Így a lámpások már a buddhista hit kezdetétől a szertartások kötelező elemévé váltak.

Programok[szerkesztés]

Jondunghö a Csogjesza templomnál

Ma a Lótusz Lámpás fesztivál alkalmával a felvonuláson kívül különböző programokon is részt lehet venni. Az ünnepséget az Oullimmadang (어울림마당) dharma szertartással kezdik, vagyis a kis Buddha szobor megfürdetésével, amit zenés éljenző előadással kísérnek. Ezután veszik kezdetüket a különféle közösségi programok. Meg lehet nézni egy kiállítást az elkészült lámpásokról, melyeket a hagyományos koreai papírból, handzsiból (한지/韓紙) készítenek el, illetve részt lehet venni a parádén, mely a Tongdemuni stadiumtól a Csogjesza templomig tart. Ide akár saját lámpással is lehet menni, amivel jókívánságokat kérhetünk magunknak, családtagjainknak, szomszédjainknak, de akár az egész nemzetnek is. A felvonulás a Höhjanghanmadanggal (회향한마당) zárul, ekkor virágszirmokat, mint Buddha áldását szórják le az égből a lámpások által megvilágosodott világra.

A fentiek mellett különböző hagyományos kulturális események is vannak, melynek során meg lehet ismerkedni a koreai kultúrával, ételekkel és szokásokkal. Az utcai fesztiválon hagyományos módon készült mindennapi tárgyakat lehet megnézni és kipróbálni. Emellett hagyományos zenés előadásokat is részt lehet venni.

Lámpások a meneten Szöulban

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Song, Seung-hyun. „South Korea’s lotus lantern lighting festival inscribed as UNESCO world heritage”, The Korea Herald, 2020. december 17. 
  2. Yeondeunghoe, lantern lighting festival in the Republic of Korea Republic of Korea (angol nyelven). UNESCO Intangible Cultural Heritage. (Hozzáférés: 2020. május 6.)
  3. a b c 연등회(燃燈會) (koreai nyelven). (Hozzáférés: 2021. május 5.)
  4. Yeondeunghoe (Buddhist Lantern Festival). (Hozzáférés: 2020. május 6.)