Johann von Thielmann

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Johann von Thielmann
Johann Adolf Freiherr von Thielmann.jpg
Született 1765. április 27.
Drezda
Meghalt 1824. október 10. (59 évesen)
Koblenz
Nemzetisége Flag of the Kingdom of Prussia (1803-1892).svg porosz Flagge Königreich Sachsen (1815-1918).svg szász
Fegyvernem lovasság
Rendfokozata tábornok
Csatái Jéna, Friedland, Borogyino, Lützen, Lipcse, Ligny, Wavrre
Kitüntetései
  • Order of the Red Eagle 1st Class
  • Order of Saint Anna, 1st class
  • Order of St. Vladimir, 2nd class
  • Francia Köztársaság Becsületrendje
  • Gold Sword for Bravery
  • Order of St. George, 3rd class
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Johann von Thielmann témájú médiaállományokat.

Johann Adolf Freiherr von Thielmann (Drezda, 1765. április 27.Koblenz, 1824. október 10.) egy porosz-szász lovassági tábornok volt a napóleoni háborúk idején. (Gyakran Thielemann-nak írták a nevét ).

Élete és katonai pályafutása[szerkesztés]

A szász lovassághoz 1782-ben lépett be, a francia forradalmi háborúk idején kezdte meg szolgálatát a jénai csatában. A jénai katasztrofális vereség után a szász erők csatlakoztak a Napóleon-elleni szövetséges erőkhöz, itt a gdanszki és a friedlandi csatában harcolt.

1809-ben mint a szabadcsapatok ezredese az osztrák erőkhöz csatlakozva harcolt, előléptették szolgálataiért vezérőrnaggyá, majd altábornaggyá 1810-ben. Az oroszországi hadjáratban a szász nehézlovasság ezredének vezetője. A borogyinói csatában Napóleon figyelmét felhívta magára kiemelkedő bátorsága és saját parancsnoksága alá vonta és a szász uralkodó hercegi rangra emelte.

A hatodik koalíció háborúinak idején prominens szerepet játszott. Torgau kormányzójaként saját uralkodójának parancsa szerint először a legszigorúbban semleges volt, aztán amikor az erődben a franciák vették kezükbe a hatalmat átadva a parancsnokságot a vezérkari tisztjének Asternek, csatlakozott a szövetséges erőkhöz. Orosz tábornokként alkalmazták a szász hadsereg újraszervezőjeként a lipcsei csata után. A szász hadtestet vezette ezek után Hollandiában. 1815. április 9-én állt porosz szolgálatba. A lignyi csatában a Blücher vezette porosz erők részeként meghátrált, hogy aztán feltartóztassa Grouchy francia tábornokot a wavre-i csatában.

A napóleoni háborúk után Münsterben és Koblenzben lett hadtestparancsnok, ez utóbbi helyen hunyt el, mint lovassági tábornok. Sírja Koblenzben a főtemetőben található.

Forrás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Johann von Thielmann című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.