Joe (film, 2013)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Joe
(Joe)
2013-as amerikai film
RendezőDavid Gordon Green
ProducerDavid Gordon Green
Műfaj
Forgatókönyvíró
  • Gary Hawkins
  • Larry Brown
Főszerepben
ZeneLusine
OperatőrTim Orr
Gyártás
GyártóWorldview Entertainment
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Játékidő117 perc
Költségvetés4 000 000 $
Forgalmazás
Forgalmazó
  • Worldview Entertainment
  • Hulu
Bemutató
  • 2013. augusztus 30. (Velencei Nemzetközi Filmfesztivál)
  • 2013. szeptember 2. (Deauville American Film Festival)
  • 2014. április 11. (Amerikai Egyesült Államok)
  • 2014. április 17. (Magyarország)[1][2]
  • 2014. április 30. (Franciaország)
Korhatár16 IV. kategória (NFT/1374/2014)
Bevétel
  • 2 431 443 $ (világszerte)
  • 373 375 $ (Amerikai Egyesült Államok)
További információk
SablonWikidataSegítség

A Joe 2013-ban bemutatott amerikai bűnügyi filmdráma, amelyet David Gordon Green rendezett. A forgatókönyvet Gary Hawkins írta, Larry Brown 1991-es, azonos című regényének adaptációjaként. A főbb szerepekben Nicolas Cage és Tye Sheridan látható.

Világpremierje a 70. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon volt 2013. augusztus 30-án,[3][4] majd a 2013-as Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon is vetítették.[5] 2014. április 11-én a Worldview Entertainment és a Lionsgate Films forgalmazásában jelent meg korlátozott számú moziban. A kritikusok pozitívan értékelték, dicsérve Green rendezését, valamint Cage, Sheridan és Gary Poulter alakítását.

Cselekmény[szerkesztés]

Gary Jones 15 éves fiú, akinek nehéz élete van: apja, Wade semmirekellő alkoholista, veri őt és az anyját és rendszeresen bűncselekményeket követ el, így a család kénytelen állandóan más-más helyre költözni. Egy texasi kisvárosba érkezve Gary munkát kezd keresni. Apjával együtt felveszi Joe Ransom, a dohány- és sörfüggő volt fegyenc, aki mindig igyekszik segítő kezet nyújtani azoknak, akik kiérdemelték a bizalmát és segítségre szorulnak. Gary Joe-val és csapatával együttműködve a gyenge fák megmérgezéséért felel, hogy megkönnyítse a favágók későbbi munkáját. A fiú elnyeri munkaadója megbecsülését. Gary apjának rossz viselkedése miatt azonban Joe mindkettőjüket kirúgja. Később azonban Joe rájön, hogy apja veri Garyt és ellopja a fizetését, ezért úgy dönt, visszaveszi a fiút magához dolgozni. A fiú apja viszont egész nap lustálkodik – végül egészen odáig merészkedik, hogy megöl egy csavargót a pénze és az üveg bora miatt, míg az anyja teljes apátiában él, a nővére pedig bezárkózik.

Miközben a 15 éves fiú újra felvételt nyer, fokozatosan baráti kapcsolatot alakít ki a nyers texasi férfival, olyannyira, hogy igazi apafigurának tekinti. Gary családi helyzete azonban eldurvul: apja betör a házba és ellopja fia felhalmozott pénzét, valamint bántalmazza őt. Ezt követően elrabolja és prostitúcióra kényszeríti saját lányát. A feldühödött Gary kölcsönkéri Joe furgonját és elhatározza, apja után megy és megöli. Joe azonban nem hagyja egyedül elindulni: miután megérkezik vele arra a helyre, ahol Gary apja a lányát készül eladni, megöl egy gengsztert (aki már régi riválisa volt Joe-nak) és annak bűntársát, akik éppen meg akarták erőszakolni a lányt. Joe a tűzharcban súlyosan megsebesül. Joe Gary apja után megy, célzás nélkül rálő, de nem találja el; közvetlenül ezután a férfi öngyilkos lesz, egy hídról a mélybe veti magát.

Gary a rendőrség kíséretében visszatér a lövöldözés helyszínére és megöleli a haldokló Joe-t. Gary később új munkát talál a mezőgazdaságban Joe egyik barátjánál.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang[6]
Nicolas Cage Joe Ransom Józsa Imre
Tye Sheridan Gary Jones Baráth István
Heather Kafka Lacy
Ronnie Gene Blevins Willie Russell
Gary Poulter Wade Jones Varga Tamás
Dana Freitag Sue
Anna Niemtschk Dorothy

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. http://nmhh.hu/dokumentum/166259/premierfilmek_forgalmi_adatai_2014.xlsx
  2. http://nmhh.hu/dokumentum/198182/terjesztett_filmalkotasok_art_filmek_nyilvantartasa.xlsx
  3. Venezia 70. labiennale. [2015. szeptember 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. július 25.)
  4. Venice film festival 2013: the full line-up”, The Guardian, 2013. július 25. (Hozzáférés: 2013. július 25.) 
  5. Toronto film festival 2013: the full line-up”, The Guardian, 2013. július 23. (Hozzáférés: 2013. július 24.) 
  6. ISzDb - Joe (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2023. június 23.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Joe (2013 film) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]