Halloween (film, 2018)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Halloween
(Halloween)
2018-as amerikai film
Rendező David Gordon Green
Producer Malek Akkad
Jason Blum
Bill Block
Vezető producer John Carpenter
Műfaj slasher
Forgatókönyvíró Jeff Fradley
Danny McBride
David Gordon Green
Főszerepben Jamie Lee Curtis
Judy Greer
Will Patton
Virginia Gardner
Andi Matichak
Zene John Carpenter
Cody Carpenter
Daniel Davies
Operatőr Michael Simmonds
Vágó Tim Alverson
Gyártás
Gyártó Miramax
Blumhouse Productions
OrszágUSA
Nyelv angol + magyar (szinkron)
Játékidő 106 perc
Költségvetés 10 - 15 millió $ (becsült)[1]
Forgalmazás
Forgalmazó USA Universal Pictures
Magyarország UIP-Dunafilm
BemutatóMagyarország 2018. október 19.
USA 2018. október 25.
KorhatárUSA R (mozi)
Magyarország Tizennyolc éven aluliak számára nem ajánlott (mozi)
Bevétel 174,5 millió dollár[2]
Kronológia
ElőzőAnthology: Movie Themes 1974-1998
További információk

Halloween 2018-as amerikai horrorfilm, melyet David Gordon Green rendezett, valamint Green, Jeff Fradley és Danny McBride írt. Ez a Halloween filmsorozat tizenegyedik része, és az eredeti 1978-as film közvetlen folytatása, mellyel azonos címet visel. Jamie Lee Curtis és Nick Castle ismét visszatértek szerepükbe, mint Laurie Strode és Michael Myers. James Jude Courtney kaszkadőrként bukkant fel, Myerst ábrázolva. Mellettük még Judy Greer, Andi Matichak, Will Patton és Virginia Gardner is szerepel a filmben. A film premiere a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon volt 2018. szeptember 8-án, majd az Amerikai Egyesült Államokban október 19-én vetítették, Magyarországon egy héttel később szinkronizálva, október 25-én a UIP-Dunafilm jóvoltából. Hazánkban, 2019. május 29.-én adták ki DVD-n, illetve BluRay-en.

Miután nem sikerült egy új Halloween filmet kifejleszteni az idők elteltével, a Dimension Films elvesztette a produkciós jogokat egy új folytatáshoz, amely visszatért a Miramaxhoz, és ezután csatlakozott a Blumhouse Productionshez. 2017 májusában hivatalosan is bejelentettek egy új részt, amelyhez az eredeti film alkotója, John Carpenter zeneszerzőként és ügyvezető producerként járult hozzá a filmhez. A forgatás 2017. október 31-én kezdődött Dél-Karolinában, és november 19-én fejeződött be.

A film pozitív kritikákat kapott az értékelőktől. A Metacritic oldalán a film értékelése, mely 67 véleményen alapul, 51% a 100-ból.[3] A Rotten Tomatoeson a Halloween 79%-os minősítést kapott, 290 értékelés alapján.[4] A film világszerte több mint 174 millió dolláros bevételnél tart, ami a 15 millió dolláros költségvetésével szemben rendkívül jó eredmény, valamint a filmszéria legmagasabb bruttó bevételt hozó filmje lett.

Nézz szembe a sorsoddal.
– Mottó

Cselekménye[szerkesztés]

Két oknyomozó újságíró meglátogatja az immáron 40 éve rabságban lévő kegyetlen sorozatgyilkost, a Smith's Grovie-i elmegyógyintézetben. Dr. Ranbair Sartain, Myers orvosa elmondja nekik hogy amióta bezárták, egy szót sem szólt, pedig tudna beszélni. Michael nem reagál a kérdésekre, de amikor Aaron előveszi a maszkot a környezete megtébolyodik...

Dana társaságában Aaron, meglátogatja az 1978-as októberi tömeggyilkosságok egyetlen túlélőjét Laurie Strode-ot. Pár kérdés után elmondják neki hogy Michael-t néhány nap múlva áthelyezik, majd egy sértő kérdés után, Laurie elzavarja őket. Az asszonynak nagyon szeszélyes a kapcsolata a lányával, akit gyerekkorában elvettek tőle, ellentétben unokájával, akit imád. Allyson az iskolába sétálva, két barátjával Vicky-vel és Dave-vel a családja – legfőképpen nagyanyja – paranoiájáról beszélgetnek, és a bohókás fiú felrobbant egy halloween tököt. A lány meghívja nagyanyját vacsorára valamint be szeretné mutatni a barátját, de Laurie hisztérikus rohamot kap. Éjszaka a betegeketszállító busz ütközik és kiszabadul, a gonosz.

Másnap rátalál a két oknyomozóra egy benzinkúton: Aaron fejét szétveri, Dana-t pedig megfojtja. Maszkját visszaszerezve elsiet Haddonfield-be. Eközben Laurie tudomást szerez a balesetről, és készülődni kezd Michael látogatására. Lányát is figyelmeztetni akarja, de az elzavarja. Este Michael megérkezik a városba, és köszöntés képpen megöl két nőt, saját lakásukban. Allyson és Cameron épp buliznak, míg Vicky egy kisfiúra vigyáz, majd megjelenik Dave és épp lefeküdnének egymással, de zajt hallanak. A lány felmegy a kisfiú szobájába, aki megkéri hogy csukja be a gardróbszekrényt. Vicky nem tudja becsukni, és amikor megnézi hogy miért nem lehet, Michael előbukkan az ajtó mögül, és támadásba lendül. A kisfiú káromkodva kimenekül a házból, a gyilkos pedig megöli a két tinédzsert. Pár rendőr társaságában Laurie, megjelenik lánya és veje házánál. Karen felhívja lányát, de nem veszi fel, ezért megkéri a rögzitőn, hogy azonnal menjen a nagyanyja házába. Karen és Ray elmennek, Laurie-hoz bezárkóznak, és közösen várják Allyson-t. A lány besértődve Cameron-ra elmegy a bálból, és Oscarral az egyik barátjával bemászik egy kertbe, de a fiú rányomul, ezért otthagyja. Megjelenik a gyilkos és Oscar-t is elteszi láb alól. Allyson rémülten gyorsan segítséget kér a szomszédoktól. Egyszer csak megjelenik Hawkins járőr és Dr. Sartain akik haza viszik a lányt.. Vinnék is de meglátják Michael-t és Hawkins elgázolja. A doktor megöli a rendőrt, csak azért hogy a maszkos tovább életben maradhasson és gyilkolhasson, valamint hogy tovább vizsgálhassa, hogy mi tartja még mindig életben őt. Nagyanyja háza előtt a lánynak sikerül kijutnia a kocsiból, amíg Michael szétapossa a doktor fejét. Továbbá megöl két rendőrt, és Ray-t is.

Karen és Laurie lemenekülnek a pincébe, az asszony bocsánatot kér lányától hogy rosszul nevelte majd felmegy hogy levadássza a gyilkost. Allyson bemegy a házba, anyja pedig gyorsan lehívja a pincébe. Michael megtalálja a csapóajtót és feldönti azt. Karen kétségbeesetten szólongatja anyját, a maszkos pedig megjelenik és a nő lelövi. Laurie is feltűnik és közös erővel sikerül a gyilkost bezárni a pincébe. Rágyújtják a házat, és egymásba kapaszkodva, megtörten kimenekülnek. A három nő élve hagyja el, a borzalom helyszínét.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar hang[5] Szerep
Laurie Strode Jamie Lee Curtis Kovács Nóra Az 1978-as tömeggyilkosságok túlélője, Karen anyja, Allyson nagyanyja, Ray anyósa.
Karen Nelson Judy Greer Bertalan Ágnes Laurie lánya, Allyson anyja, Ray neje.
Allyson Nelson Andi Matichak Csuha Borbála Karen és Ray lánya, Laurie unokája, Cameron barátnője.
Frank Hawkins rendőrtiszt Will Patton Bognár Tamás Helyi rendőrtiszt. Ő akadályozta meg hogy a néhai Dr. Loomis megölje Myers-t.
Aaron Korey Jefferson Hall Varga Rókus Oknyomozó újságíró, Dana párja.
Dana Haines Rhian Rees Nagy-Németh Borbála Oknyomozó újságírónő, Aaron párja.
Dr. Ranbir Sartain Haluk Bilginer Csankó Zoltán Michael kezelőorvosa.
Ray Nelson Toby Huss Epres Attila Karen férje, Allyson apja, Laurie veje.
Vicky Virginia Gardner Czető Zsanett Allyson legjobb barátnője, Dave barátnője.
Dave Miles Robbins Czető Ádám Allyson egyik barátja, Vicky barátja.
Cameron Dylan Arnold Czető Roland Allyson barátja, Oscar legjobb barátja.
Oscar Drew Scheid Bogdán Gergő Allyson egyik barátja, Cameron legjobb barátja.
Julien Jibrail Nantambu Maszlag Bálint A kisfiú akire Vicky vigyázott.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. HALLOween. The Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2018. október 31.)
  2. HALLOWEEN. Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2018. október 31.)
  3. HAllowEEN. Metacritic. (Hozzáférés: 2018. október 31.)
  4. H@ŁŁow33n. Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2018. október 31.)
  5. Szinkronhangok: Halloween (2018) az Internetes Szinkron Adatbázisban (magyarul)

Külső hivatkozások[szerkesztés]