Jnanpith-díj

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A Gjánpíth-díj (dévanágari: ज्ञानपीठ पुरस्कार; angol: Jnanpith Award) egy irodalmi díj Indiában. A Sahitya Akademi Fellowship (Sahitya Akadémia Ösztöndíj),[1] mellett ez az egyik legrangosabb irodalmi elismerés a kontinensnyi méretű országban.[2] A díjat a Dzsnyanapith alapítvány adományozza, melyet a Sahu Jain család alapított, akik a „The Times of India” elnevezésű újság kiadói is.

A díj[szerkesztés]

A díjat 500 000 rúpia, egy dísztábla és a hinduk egyik istenét ábrázoló bronz szobor (Vagdevi, a bölcsesség, a műveészetek és a zene istennője) alkotják. e[3]

A díjat 1961-ben hozták szervezett formába, hogy az első díjat hivatalosan megkaphassa 1965-ben a malayalami író, G. Sankara Kurup. A díjra minden indiai állampolgár jogosult, aki india bármelyik hivatalos nyelvén írja művét. (India hivatalos nyelvei)

1982-t megelőzően a díjat egyetlen irodalmi műért adományozták, azóta viszont életpályáért szokták kiosztani, amivel a szerző hozzájárult az indiai irodalomhoz. A díjazottak számát tekintve Uttar Prades állam irodalma a legelismertebb, ahonnan 6 Hindi és 3 Urdu szerző kapta meg az elismerést. Kannada nyelvű írók kaptak legtöbbször (7-szer) Jnanpith díjat. A díj az utóbbi években elmaradozni látszik, mivel a legutolsó 2004-es díjat is csak 2006-ban adták át.[4]

Nevét a szanszkrit jnāna-pīṭha = "ismeret-ülés".[5]

Díjazottak[szerkesztés]

(Év - Név - Mű - Nyelv)

Lásd még[szerkesztés]

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. Riport a The Hindu 2007 januári számából Archiválva 2008. február 10-i dátummal a Wayback Machine-ben: a híres Manoj Das (2007. január) író "megkapta a rangos irodalmi díjat - Sahitya Akademi Fellowship.
  2. Cikk a The Hindu című újságból.. [2001. december 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2001. december 30.)
  3. [1] olvasva: 2008. február 3.
  4. Official List of awardees. [2007. október 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. november 7.)
  5. [2]Angolról fordítva (knowledge-seat)
  6. http://jnanpith.net/images/40thJnanpith_Declared.pdf Archiválva 2009. április 7-i dátummal a Wayback Machine-ben 40. Jnanpith-díj az eminens kasmíri költő, Shri Rahman Rahi részére.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:Jnanpith Award
A Wikimédia Commons tartalmaz Jnanpith-díj témájú médiaállományokat.