Jinfengopteryx

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jinfengopteryx
Evolúciós időszak: 122 Ma
kora kréta
A Jinfengopteryx művészi rekonstrukciója
A Jinfengopteryx művészi rekonstrukciója
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Hüllőmedencéjűek (Saurischia)
Alrend: Theropoda
Csoport: Eumaniraptora
Nem: Jinfengopteryx
Ji et al., 2005
Fajok
  • J. elegans Ji et al., 2005 (típus)
Hivatkozások
Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Jinfengopteryx témájú kategóriát.

A Jinfengopteryx és az ember méretének összehasonlítása

A Jinfengopteryx (jelentése „Jinfeng-szárny”, a kínai folklórból a madarak királynőjeként ismert Jinfeng, az arany főnix neve és az ógörög πτερυξ /pterüx 'toll' szavak összetételéből) a maniraptora dinoszauruszok egy kis, 55 centiméter hosszú neme. A Huajiying (Huacsijing) Formáció Qiaotou (Csiaotou) tagjában fedezték fel Hebei tartományban, Kínában, ezért a kora bizonytalan. A Huajiying Formáció a jóval ismertebb, kora kréta időszaki Yixian (Jihszien) Formáció alatt helyezkedik el, így kora kréta vagy késő jura időszaki lehet. A Jinfengopteryx kontúrtollak kiterjedt lenyomataival együtt őrződött meg, a hátsó lábán azonban nem láthatók repülőtollak, ahogy a rokonságába tartozó tollas dinoszauruszok, például a Pedopenna esetében.[1]

A Jinfengopteryx egyetlen ismert példánya (a CAGS-IG-04-0801 jelzésű lelet), egy közel teljes, tagolt csontváz, amihez tollak lenyomatai tartoznak. Több kisebb, ovális, vörösessárga színű struktúrával együtt őrződött meg. Ezek a részek feltehetően tojások, vagy az állat táplálékául szolgáló termések, illetve magvak maradványai.

Osztályozás[szerkesztés]

A Jinfengopteryx elegans fosszíliája

Az eredeti leírás szerzői szerint a Jinfengopteryx a legbazálisabb avialae (madár), és az Archaeopterygidae család tagja.[1] Egy 2007-es cikk, amiben a szerzők összevetették a Jinfengopteryxet és az Archaeopteryxet, még támogatta az archaeopterygidaként való elhelyezést, de nem tartalmazott filogenetikus elemzést.[2] Luis Chiappe azonban rámutatott, hogy a Jinfengopteryx, mivel a hátsó lábai második lábujján egy-egy megnagyobbodott karom található, sokkal jobban hasonlít a troodontidákra, de több más tudós is úgy véli, hogy inkább ahhoz a csoporthoz tartozhat.[3] 2006-ban, Xu Xing (Hszü Hszing) és Mark Norell szintén kijelentették, hogy a Jinfengopteryx az általános testfelépítése és a fogai jellemzői alapján troodontida volt.[4] A troodontidák, a dromaeosauridák és a korai madarak rokoni kapcsolataira vonatkozó 2007-es elemzés, melyet Alan Turner és kollégái végeztek el, a Jinfengopteryxet troodontidának találta, és azzal a megjegyzéssel kapcsolta ehhez a csoporthoz, hogy ez az első olyan troodontida, amely a tollak meglétére vonatkozó bizonyítékkal őrződött meg.[5]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Ji, Ji, S., Lu, J., You, H., Chen, W., Liu, Y., and Liu, Y. (2005). „First avialan bird from China (Jinfengopteryx elegans gen. et sp. nov.)”. Geological Bulletin of China 24 (3), 197–205. o.  
  2. Ji, S., Ji, Q (2007). „Jinfengopteryx compared to Archaeopteryx, with comments on the mosaic evolution of long-tailed avialan birds”. Acta Geologica Sinica (English Edition) 81 (3), 337–343. o.  
  3. Chiappe, L.M.. Glorified Dinosaurs: The Origin and Early Evolution of Birds (2007). ISBN 0471247235 
  4. Xu, X., Norell, M. (2006). „Non-avian dinosaur fossils from the Lower Cretaceous Jehol Group of western Liaoning, China”. Geological Journal 41 (3–4), 419–437. o.  
  5. Turner, Alan H., Pol, Diego; Clarke, Julia A.; Erickson, Gregory M.; and Norell, Mark (2007). „A basal dromaeosaurid and size evolution preceding avian flight” (pdf). Science 317, 1378–1381. o. DOI:10.1126/science.1144066. (Hozzáférés: 2009. október 19.)  

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Jinfengopteryx című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]