Jeanne Dubarry

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jeanne du Barry
Madame du Barry portréja(Élisabeth Vigée Le Brun festménye, 1781).
Madame du Barry portréja
(Élisabeth Vigée Le Brun festménye, 1781).
Születési név Marie-Jeanne Bécu-Vaubernier
Született 1743. augusztus 19.
Vaucouleurs  Francia Királyság
Elhunyt 1793. december 8. (50 évesen)
Párizs, Franciaország Francia Köztársaság
Állampolgársága francia
Nemzetisége francia
Házastársa Guillaume du Barry „gróf”
Gyermekei ?
Szülei Anne Bécu,
Jean Baptiste Gormand de Vaubernier
Foglalkozása kurtizán, királyi szerető
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Jeanne du Barry témájú médiaállományokat.

Jeanne du Barry, leánykori nevén Marie-Jeanne Bécu-Vaubernier (Vaucouleurs, 1743. augusztus 19.Párizs, 1793. december 8.), közrendű francia leány, hamis házassági okmányai alapján „Du Barry grófné”, XV. Lajos francia király szeretője.

Életrajza[szerkesztés]

Származása[szerkesztés]

Marie-Jeanne Bécu Vaubernier, a franciaországi Vaucouleurs-ben született 1743. augusztus 19-én, anyja Anne Bécu, szegény varrónő volt, apja nagy valószínűséggel Jean Baptiste Gormand de Vaubernier ferences rendi szerzetes.

Jeanne a szegénysorból nagyon fiatalon emelkedett ki, amikor Monsieur Billard-Dumonceaux, az anyjának egyik szeretője, aki az alig 10 hónaposan elhunyt Claude nevű bátyjának volt az apja, Jeanne-t és édesanyját Párizsba vitte. Anne-t elhelyezte mint szakácsnőt, a leányt pedig taníttatta és luxuskörülmények között tartotta.

Később, a már a felnőtt kor küszöbén álló, igencsak szemrevaló leányra Jean-Baptiste du Barry figyelt fel, aki bevezette a párizsi arisztokrácia felső szintjeire. Annak érdekében, hogy minél nagyobb elfogadottságra tegyen szert – hisz Jeanne nem volt nemesi származású – hamis anyakönyvet állított ki neki, amelyben 3 évvel fiatalabbnak állította be, illetve 1768. szeptember 1-jén hozzáadta bátyjához, Guillaume du Barry grófhoz.

A királyi udvarban[szerkesztés]

Dubarry gróf célja volt a királyi udvarba juttatni a fiatal leányt, ahol rajta keresztül szeretett volna nagyobb befolyást szerezni az idős XV. Lajos királynál. Tervének megvalósítása támogatójának, Madame de Béarn-nak segítségével sikerült is 1769. április 22-én, amikor hatalmas pompában megjelentek a versailles-i udvartartás előtt. Jeanne-nak sikerült meghódítania az elhunyt szeretőjét, Madame de Pompadourt sirató király szívét, aki a versailles-i kastélyban egy lakosztályt biztosított a hölgy számára.

Jeanne-t – alacsony származása miatt – az udvar igen nehezen fogadta el, annak ellenére, hogy a leány művelt volt, és igazán jó ízléssel volt megáldva.

Bukása[szerkesztés]

XV. Lajos király halála után a királyi udvarban már nem nézték jó szemmel, ezért rövidesen visszavonult Louveciennes kastélyába, majd később az országot is elhagyta.

Madame du Barryt a vesztőhelyre viszik
Madame du Barryt a vesztőhelyre viszik

Halála[szerkesztés]

Vesztére azonban a forradalom alatt, 1793-ban visszatért Párizsba, ahol elfogták, koholt vádakkal halálra ítélték, majd 1793. december 8-án kivégezték. Egyes források szerint az ekkor 50 éves Madame du Barry könyörgött az életéért, és még az elrejtett drágaköveinek és vagyonának hollétét is elárulta, hogy megmenekülhessen a guillotine elől.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Madame du Barry című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]