Madame de Pompadour

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jeanne-Antoinette Poisson,
Madame de Pompadour
Madame de Pompadour(François Boucher festménye)
Madame de Pompadour
(François Boucher festménye)
Születési név Jeanne-Antoinette Poisson
Született 1721. december 29.
Párizs  Francia Királyság
Elhunyt 1764. április 15. (42 évesen)
Versailles  Francia Királyság
Nemzetisége francia
Gyermekei ?
Szülei Madeleine de La Motte
Charles François Paul Le Normant de Tournehem
Foglalkozása kurtizán, királyi szerető

Jeanne-Antoinette Poisson,
Madame de Pompadour az IMDb-n

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Jeanne-Antoinette Poisson,
Madame de Pompadour
témájú médiaállományokat.

Jeanne-Antoinette Poisson, Pompadour márkinője (Marquise de Pompadour) (Párizs, 1721. december 29.Versailles-i kastély, 1764. április 15.), francia polgárleány, XV. Lajos francia király hivatalos, elsőszámú szeretője, (franciául: maîtresse-en-titre).

Élete[szerkesztés]

Ifjúkora[szerkesztés]

1721. december 29-én született Párizsban, nagypolgári családba, Jeanne-Antoinette Poisson néven. Anyja Madeleine de La Motte grófnő volt. Miután nevelőapja elhagyta az országot egy botrányt követően 1725-ben, a gazdag bankár, Charles François Paul Le Normant de Tournehem fogadta örökbe és vált a hivatalos gyámjává, aki valószínűleg egyben a biológiai apja is volt. Anyjával, nővérével és fivérével, Abel-François Poisson de Vandières-rel (a későbbi Marquis de Marigny-vel) élt együtt. Jeanne-Antoinette intelligens, szép, művelt; megtanult táncolni és klavikordon játszani.

1741-ben házasodik össze gyámjának unokaöccsével, Charles-Guillaume Le Normant d’Etiolles-lal. Két gyermeket szül neki, egy fiút (1741), aki a születését követő évben meghalt és egy lányt, Alexandrine-Jeanne-t, aki mindössze 9 évet élt (1744. augusztus 10.).

A király szeretője[szerkesztés]

1745 februárjában meghívták a király fiának házassága alkalmából rendezett maszkabálba. Az udvaroncok jóváhagyásával kurtizánként mutatkozott a még előző szeretőjét, Marie-Anne de Mailly-Nesle-t, Châteauroux hercegnőjét gyászoló XV. Lajos előtt, akinek rögtön felkeltette érdeklődését. Márciusban már gyakori vendég volt a versailles-i kastélyban, mint a király hivatalos szeretője. Júliusban a király megajándékozta a Pompadour márkinője címmel és szeptember 14-én hivatalosan is bemutatták az udvarnál.

Befolyásos szerepet töltött be az udvarban, beleszólhatott az államügyekbe és a külügyekbe is. Bőkezűen pártfogolta a művészetet és tudományt. Neki tulajdonítják az 1755-ös francia–osztrák szövetség megkötését is. Nehezen őrizte meg helyét a király szívében, folyamatos intrikáknak volt kitéve (például Marie-Louise O’Murphy részéről); elhíresült az udvarban, hogy frigid, e vád azonban valószínűleg alaptalan volt. Egészsége folyamatosan romlott, már a csodatévő krémek és az ólmos púder sem segített.

XV. Lajos törvényes gyermekei, különösen egyetlen fia, Lajos Ferdinánd trónörökös folyton a grófnő ellen intrikált, mivel féltékenyen figyelte testvéreivel együtt, ahogy apjuk egyre jobban belehabarodik az asszonyba, ráadásul nő létére még az ország kormányzásába is beleszólást engedett neki az uralkodó. Állítólag a dauphin egyszer még fel is bérelt valakit az udvarnál, nevezetesen Madame de Pompadour unokanővérét, Elizabeth-et, hogy mérgezze meg az éppen akkor várandós grófnőt. (A gyermek édesapja a király volt.) A mérgezés következtében az asszony sajnos elvetélt, s amikor Lajos rájött, hogy fia volt a cselekmény felbujtója, dühösen megszidta a trónörököst, Elizabeth-et pedig börtönbe záratta.

A márkinő 1764-ben ágynak esett, és 2–3 héten át tartó súlyos betegeskedés után áprilisban meghalt. A király hamar kiheverte elvesztését, ebben új szeretője, Madame du Barry segített neki.

Érdekességek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Madame de Pompadour című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Madame de Pompadour című francia Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]