Jean Tristan de Valois

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jean Tristan de Valois

Nevers, Auxerre és Tonnerre grófja
(de iure uxoris)
Uralkodási ideje
1265 1270
Valois und Crépy grófja
Uralkodási ideje
1268 1270
UralkodóházCapeting-ház
Született1250. április 8.
Damietta
Elhunyt1270. augusztus 3. (20 évesen)
Tunisz
NyughelyeRoyaumont Abbey
ÉdesapjaIX. Lajos francia király
ÉdesanyjaProvence-i Margit francia királyné
Testvére(i)
HázastársaBurgundi Jolánta
A Wikimédia Commons tartalmaz Jean Tristan de Valois témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
Jean Tristan címere

Jean Tristan de Valois (Damietta, 1250. április 8.Tunisz, 1270. augusztus 3.) Nevers és Valois grófja, IX. (Szent) Lajos francia király és Provence-i Margit kedvenc gyermeke volt a krónikások szerint. Szülővárosáról Jean de Damiette-nek is nevezték.

A tragikusan rövid életű Jean muszlim földön született és halt meg. 1250-ben akkor jött világra, amikor az egyiptomiak foglyul ejtették atyját és a VII. keresztes hadjáratra indult európai sereg nagy részét. A sereg vezetése a terhes Margit királynéra maradt, aki viszont kijelentette, hogy inkább meghal gyermekével együtt, mint hogy pogány kézre kerüljön. Erre nem is került sor, de az izgalmakra való tekintettel a gyermek a Tristan nevet is megkapta a keresztségben.

A királyi család 1254-ben tért haza a Szentföldről. Szent Lajos 1256-ban jegyezte el Tristant Burgundi Jolántával, Nevers grófnőjével, így az 1265-ös házasságukkal a tartomány ura lett. Apanázsként 1268-ban kapta meg Valois-t.

1270-ben csatlakozott atyja második, szintén negatív kimenetelű keresztes háborújához, amelyet Tuniszba vezetett Musztanszír emír ellen. Jean Tristan a táborban terjengő vérhasjárvány áldozata lett, nem sokkal atyja halála előtt veszett oda. Valois visszaszállt a koronára, Nevers-t pedig Jolánta új férje, Robert de Dampierre kapta meg 1272-ben.

Jegyzetek[szerkesztés]