Jean Tristan de Valois

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Jean Tristan de Valois
(Jean Tristan de France)
Jean Tristan de France.jpg
Született 1250. április 8.
Damietta
Elhunyt 1270. augusztus 3. (20 évesen)
Tunisz
Állampolgársága francia
Házastársa Yolande de Bourgogne (1265–)[1][2]
SzüleiProvence-i Margit francia királyné
IX. Lajos francia király
Foglalkozása arisztokrata
Halál okaVérhas
Sírhely Royaumont Abbey
A Wikimédia Commons tartalmaz Jean Tristan de Valois témájú médiaállományokat.
Jean Tristan címere

Jean Tristan de Valois (Damietta, 1250. április 8.Tunisz, 1270. augusztus 3.) Nevers és Valois grófja, IX. (Szent) Lajos francia király és Provence-i Margit kedvenc gyermeke volt a krónikások szerint. Szülővárosáról Jean de Damiette-nek is nevezték.

A tragikusan rövid életű Jean muszlim földön született és halt meg. 1250-ben akkor jött világra, amikor az egyiptomiak foglyul ejtették atyját és a VII. keresztes hadjáratra indult európai sereg nagy részét. A sereg vezetése a terhes Margit királynéra maradt, aki viszont kijelentette, hogy inkább meghal gyermekével együtt, mint hogy pogány kézre kerüljön. Erre nem is került sor, de az izgalmakra való tekintettel a gyermek a Tristan nevet is megkapta a keresztségben.

A királyi család 1254-ben tért haza a Szentföldről. Szent Lajos 1256-ban jegyezte el Tristant Yolande de Bourgogne-nyal, Nevers grófnőjével, így az 1265-ös házasságukkal a tartomány ura lett. Apanázsként 1268-ban kapta meg Valois-t.

1270-ben csatlakozott atyja második, szintén negatív kimenetelű keresztes háborújához, amelyet Tuniszba vezetett Musztanszír emír ellen. Jean Tristan a táborban terjengő vérhasjárvány áldozata lett, nem sokkal atyja halála előtt veszett oda. Valois visszaszállt a koronára, Nevers-t pedig Yolande új férje, Robert de Dampierre kapta meg 1272-ben.

  1. Kindred Britain
  2. p11362.htm#i113615, 2020. augusztus 7.