VIII. Alfonz kasztíliai király

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
VIII. Alfonz
Alfons8 Tumbo.jpg

Kasztíliai király
Uralkodási ideje
11581214
Elődje III. Sancho
Utódja I. Henrik
Életrajzi adatok
Uralkodóház Burgundiai-ház
Született 1155. november 11.
Soria
Elhunyt 1214. október 6. (58 évesen)
Gutierre-Muñoz
Édesapja III. Sancho kasztíliai király
Édesanyja Navarrai Blanka
Házastársa Angliai Eleonóra
Gyermekei Berengária
Sancho
Sancha
Urraca
Blanka
Ferdinánd
Mafalda
Henrik
Konstancia
Eleonóra
Henrik
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz VIII. Alfonz témájú médiaállományokat.

VIII. (Nemes) Alfonz (1155. november 11.1214. október 6.), a Burgundiai-házból származó kasztíliai király III. Sancho kasztíliai király fia és VII. Alfonz kasztíliai és leóni király unokája. Édesanyja Navarrai Blanka, a Ximena–házból (más írásmódok szerint Jimena vagy Jiménez-házból) származó VI. (Újjáépítő) García pamplonai/navarrai királynak és első feleségének, Margarita de l'Aigle-nek a lánya.

Kiskorúságának egy része alatt nagybátyjának – apja öccsének – II. Ferdinánd leóni királynak a gyámsága alatt állt.

A mórok elleni harcban először súlyos kudarc érte: 1195-ben, Alarcósnál, az Almohád kalifa, Abú Júszuf Jakúb al-Manszúr nagy győzelmet aratott VIII. Alfonz felett. (Az Almohádok – akárcsak az Almorávidák – észak-afrikai, berber eredetű muzulmán dinasztia volt. Az Almohádok és az Almorávidák közel két évtizedes afrikai küzdelme 1147-re az előbbiek győzelmével ért véget. Ezután az Almohádok megszerezték az Almorávidáknak a Hispániai-félszigeten uralt birtokait is; 1172-re tulajdonképpen egész Andalúzia az Almohádok uralma alá került.)

Azonban 1212. július 16-án Las Navas de Tolosa mellett, a VIII. Alfonz vezette, keresztesek által támogatott kasztíliai-navarrai-aragón-portugál sereg döntő győzelmet aratott a Muhammad an-Nászir Almohád kalifa (spanyol krónikákban: „Miramamolín”, ami az amír al-muminín cím eltorzítása), az alarcósi győztes fia vezette mór sereg felett. A keresztény seregek fényes diadala ugyanis visszafordíthatatlanná tette a reconquista, azaz a hispán félszigetnek a móroktól való visszafoglalásának folyamatát. (A Kasztíliai Királyság és a Leóni Királyság elhűlt viszonya miatt VIII. Alfonz unokaöccse, IX. Alfonz leóni király – II. Ferdinánd király fia – nem vett részt az összecsapásban.)

VIII. Alfonz alapította meg – 1212-ben – az első spanyol egyetemet Palencia városában, és jelentős a királynak az országépítő tevékenysége.

Felesége a Plantagenet-házból származó Eleonóra (1162 – 1214)[1] volt, II. Henrik angol király és Aquitániai Eleonóra lánya, I. (Oroszlánszívű) Richárd húga, I. (Földnélküli) János nővére.

Utóda a fia lett, I. Henrik (1204 – 1217), akinek bátyjai korán meghaltak.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. MP, Vol. II, 1162, p. 218.

Források[szerkesztés]

  • Diccionario de historia de España I-III, Madrid, 1968-1969.
  • Ludwig Vones: Geschichte der Iberischen Halbinsel im Mittelalter, 711-1480. Reiche – Kronen – Regionen. Sigmaringen. Thorbecke Verlag. 1993.
  • Crescencio Gallego Pellitero: Síntesis histórica de los reyes en España (Años 364-1994), Vigo, 1994.
  • Britannica Hungarica Világenciklopédia, Budapest, 1994-.
  • http://www.homar.org/genealog/
  • http://www.genealogie-mittelalter.de/

Lásd még[szerkesztés]


Előző uralkodó:
III. Sancho
Kasztília királya
11581214
Kingdom of Castile Arms (no crowned).svg
Következő uralkodó:
I. Henrik