Ugrás a tartalomhoz

Hainaut-i Izabella francia királyné

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hainaut-i Izabella

Franciaország királynéja
Uralkodási ideje
1180 1184
ElődjeChampagne-i Adél
UtódjaDániai Ingeborg
UralkodóházFlandria-ház
Született1170. április 5.
Lille
Elhunyt1190. március 15. (19 évesen)
Párizs
Nyughelyepárizsi Notre-Dame
ÉdesapjaV. Balduin hainaut-i gróf
ÉdesanyjaI. Margit flamand grófnő
Testvére(i)
HázastársaII. Fülöp Ágost francia király
GyermekeiVIII. Lajos francia király
A Wikimédia Commons tartalmaz Hainaut-i Izabella témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Hainaut-i Izabella (Lille, 1170. április 23.Párizs, 1190. március 15.) Franciaország királynéja, II. Fülöp Ágost francia király első felesége, V. Balduin hainaut-i gróf és I. Margit flamand grófnő leánya volt.

Élete

[szerkesztés]

Az 1179-ben ifjú királlyá felkent Fülöp 1180. április 28-án vette feleségül Bapaume-ban, majd május 29-én királynévé koronázták. A frigynek politikai töltete volt, mivel az új király Flandriában és Hainaut-ban keresett ellensúlyt a korábban édesanyja, Champagne-i Adél révén az udvarban megerősödő champagne-i nemesekkel szemben – mi több, az hainaut-i grófi család a Karolingoktól származott.

Bár a híradások szerint igen művelt és kifinomult nő volt, a költők nagy pártfogója, Fülöp 1184-ben a túl közeli vérrokonságra hivatkozva el akart tőle válni, mivel 14 éves koráig nem szült fiúörököst férjének. Az e célból összehívott senlis-i gyűlésen azonban a közfelháborodás a visszakozásra kényszerítette a türelmetlen uralkodót – szerencséjére, mert az érettebbé váló Izabella 1187-ben megszülte a trónörököst, a későbbi VIII. (Oroszlán) Lajost.

A fiatal királyné 1190-ben halt meg szülés közben. A párizsi Notre-Dame székesegyházban helyezték örök nyugalomra Normandiában hadakozó férje távollétében. Fülöp 1193-ban nősült újra, I. Valdemár dán király leányát, Ingeborg hercegnőt vette feleségül.

Gyermeke

[szerkesztés]
  • Lajos (1187–1226), később Franciaország királya.