Ugrás a tartalomhoz

Jean-Jacques Birgé

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jean-Jacques Birgé
1982
1982
Életrajzi adatok
Született1952. november 5. (71 éves)[1]
Párizs 9. kerülete[2]
IskoláiFilmművészeti Tanulmányok Intézete
Pályafutás
Műfajokavant-garde zene, free jazz
Hangszerszintetizátor
Tevékenység
KiadókGrrr Records

Jean-Jacques Birgé weboldala
SablonWikidataSegítség

Jean-Jacques Birgé, (Párizs 9. kerülete, 1952. november 5. –) francia multiinstrumentalista zenész, zeneszerző, trombitás, fuvolás, filmkészítő, író.

Pályafutása[szerkesztés]

Jean-Jacques Birgé a párizsi Lycée Claude-Bernard-re járt. Egy osztálytársával, a gitáros Francis Gorgé-val 1970-ben rockegyüttest alapított, és az iskolájában tartotta első koncertjeit. Az érettségi után után a párizsi Filmművészeti Felsőoktatási Intézetben [3] filmkészítést tanult. 1975-ben jelent meg debütáló nagylemeze. Trióját Antoine Duvernet (szaxofon) és Jean-Louis Bucchi (zongora) egészítette ki. A következő évben egy sor koncerten játszottak. Ugyanebben az évben megalapította a GGGR Studio produkciós céget, amely kiadta az albumot. A GRRR a független francia jazzkiadók egyesületének tagja. Birgé minden későbbi albumát és CD-jét ők készítették. 2003-ban a kiadtak egy albumot az 1975-76-ban az élő koncertekről, valamint egy DVD-t Birgé „La Nuit Du Phoque” című kísérleti filmjével. A szürrealisztikus 41 perces kisfilmet Jean-Jacques Birgé és Bernard Mollerat készítette filmes tanulmányai során.

1976-ban Birgé megalapította az „Un drame musical instantané” együttest Bernard Vitet-vel − a hetvenes évek elejének francia free jazz egyik kulcsfigurájával, és Francis Gorgé-val. Több mint húsz albumuk jelent meg olyan előadókkal, mint Brigitte Fontaine, Henri Texier, Didier Malherbe, Steve Argüelles, Dee Dee Bridgewater és a Balanescu Quartet.

A csoport bemutatta úgynevezett „Ciné” koncertjeit Franciaországban. 24 némafilm volt a repertoárjukon, köztük a Dr. Caligari, Jean Epstein: The Fall of the House of Usher,[4] Carl Theodor Dreyer: Jeanne d'Arc, és Dziga Vertovtól az Ember a felvevőgéppel.

Amikor ez a módszer általánosan elfogadottá vált a mozikban, felhagytak a ezekkel a koncertekkel.

Birgé 1989 óta készít multimédiás műsorokat és hanginstallációkat múzeumokban, nyilvános rendezvényeken, koreográfiákat és tűzijátékokal, különféle kiállítások megnyitóit, videós műsorokat óriáskivetítőkön.

1996-ban adták ki a "Dialogues d' Alain Monvoisin − Il était une fois la fête foraine" című CD-t, amelyet Bernard Vitet-vel együttműködésben készítettek.

2003-ban a "Somnambules" meghívást kapott a Japan Media ArtsQQ Fesztiválra, majd Koreában is bemutatták, ahol a Szöuli Film- és Netfesztivál zsűrijének különdíjával jutalmazták. [5]

2013/14-ben a La Filature című fényinstalláció a Vitra Design Múzeumban volt látható. Ez egy opera 100 robotnyuszival, zene, fény és mozgás koreográfiával; Antoine Schmitt és Jean-Jacques Birgé szerzeménye.

Birgé komponálta a hangot Anne-Sarah Le Meur „Omni-Vermille” számítógéppel generált 3D fényinstallációjához a ZKM Karlsruhe-ban, amely valós idejű képeken alapul.

A „Perspektívák a 22. századhoz” (2020) környezetünk és mindennapjaink hangjaiból és zajaiból, különböző együttesek és szólisták számára készült zeneművekből, valamint terepfelvételekből álló kompozíció. A kompozíció a Musée d’ethnographie de Genève (MEG) megbízásából készült. A zenébe beépülnek a múzeum hangdokumentumai, köztük Constantin Brăiloiu etnomuzikológus sellaklemezére rögzített 31 darabja. A művet Birgé akusztikus és elektronikus hangszerekre írt kompozíciói egészítik ki. Birgé művét „egyfajta rádiójátéknak” nevezi.

Lemezválogatás[szerkesztés]

  • 1975: Jean-Jacques Birgé, Francis Gorgé, Shiroc: Défense De, LP; Studio GRRR
  • 1983: Jean-Jacques Birge, Bernard Vitet und Francis Gorgé; Les Bons Contes Font Les Bons Amis; Neuauflage 2022 – remastered als Digipack-CD
  • 1996: Jean-Jacques Birgé, Bernard Vitet, Michel Houellebecq; Etablissement D’Un Ciel D'Alternance; Studio GRRR
  • 2020: Perspectives for the 22nd Century; CD; MEG-AIMP, Mental Groove Records

Filmek[szerkesztés]

Jean-Jacques Birgé az IMDb-n

Díjak[szerkesztés]

  • 2003: Szöuli Film- és Netfesztivál

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. SNAC (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  2. http://www.lesgensducinema.com/affiche_acteur.php?debut=0&record=0
  3. Institut des hautes études cinématographiques
  4. Edgar Allan Poe
  5. A Somnambules egy interaktív hang- és táncbemutató.

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Jean-Jacques Birgé című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.