Dr. Caligari

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Dr. Caligari
(Das Cabinet des Dr. Caligari)
1920-as német film

A film plakátja
A film plakátja
Rendező Robert Wiene
Producer
Műfaj fantasy, horror, misztikus, thriller
Forgatókönyvíró
Főszerepben
Zene Giuseppe Becce
Operatőr Willy Hameister
Jelmeztervező Walter Reimann
Díszlettervező Hermann Warm
Gyártás
Gyártó Decla-Bioscop
Ország Németország
Nyelv
Játékidő 71 perc
Költségvetés
  • 20 000 DEM (becsült)
  • 18 000 USD (becsült)[1]
Képarány 1,37:1
Forgalmazás
Forgalmazó Németország Goldwyn Distributing Company
Bemutató
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Dr. Caligari témájú médiaállományokat.

A Dr. Caligari (eredeti cím: Das Cabinet des Dr. Caligari) egy forradalmian új stílusú 1920-as német némafilm Robert Wiene rendezésében, Hans Janowitz és Carl Mayer forgatókönyve alapján. A film az egyik legkorábbi, legnagyobb hatású és legelismertebb német expresszionista film.

1958-ban a világ tizenkét legjobb filmje közé szavazták.

Cselekmény[szerkesztés]

A film az őrült Dr. Caligariról és hűséges alvajáró szolgájáról, Cesaréről szól. A párost több, a német hegyekbeli Holstenwall falujában történt gyilkossággal is kapcsolatba hozzák. A film az egyik legkorábbi példája a "történet a történetben" technikának, az eseményeket Francis elbeszélésében mutatja be. A narrátor, Francis és barátja, Alan megtekintik a falu karneválját, ahol észreveszik Dr. Caligarit és az alvajáró Cesarét, akit az orvos látványosságként mutat be. Caligari azzal kérkedik hogy Cesare bármilyen kérdést meg tud válaszolni. Amikor Alan megkérdezi tőle, hogy mennyi van hátra az életéből, Cesare azt mondja, hogy másnap pirkadatkor meg fog halni, és a jóslat valóra is válik.

Francis, barátnőjével Jane-nel elkezd kutatni Caligari és Cesare után, aminek eredményeképp Cesare elrabolja Jane-t. Caligari megparancsolja Cesarének, hogy ölje meg Jane-t, de a hipnózis alatt álló szolga megkönyörül Jane-en, akinek szépsége elbűvöli. Cesare elhurcolja Jane-t, aminek következtében a falu lakossága üldözőbe veszi. Francis kideríti, hogy "Caligari" valójában a helyi őrültek házának az igazgatója, és hogy megszállotja egy középkori történetnek, amelyben egy Dr. Caligari nevű egyén egy alvajárót használt gyilkosságaihoz.

Cesare az üldözésben meghal, és a falubeliek rájönnek, hogy Caligari Cesare bábuhasonmását használta Francis eltérítésére. Miután Caligarit szembesítik asszisztense halálával, teljesen összeomlik, és felfedi mániáját, ami után bezárják saját elmegyógyintézetébe.

A csavaros befejezésből kiderül, hogy Francis visszaemlékezése valójában fantázia. A férfi, akiről azt állítja, hogy Caligari, igazából elmegyógyintézetbeli orvosa, aki Francis lecsillapítását követően kijelenti, hogy meg tudja gyógyítani őt.

Szereplők[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]